MARXA L’ADVOCADA DE L’ESTAT QUE VA ADMETRE QUE NO ES PODIA DETENIR PUIGDEMONT

Novetats desprĂŠs de les diferències entre el Suprem i l’Advocacia de l’Estat sobre les euroordres contra els polĂ­tics independentistes. Quan el TGUE va rebutjar el mes de juliol retornar a Carles Puigdemont, Toni ComĂ­n i Clara PonsatĂ­ la immunitat com a europarlamentaris, un dels arguments determinants que va utilitzar va ser el de l’advocada de l’estat espanyol, que havia advertit que cap tribunal de la UE podia executar les euroordres fins que el Tribunal de JustĂ­cia de Luxemburg s’haguĂŠs pronunciat sobre les qĂźestions prejudicials que va plantejar el jutge Pablo Llarena. La responsable d’aquell informe va ser l’advocada de l’Estat responsable davant del TJUE, que depenia del Ministeri d’Exteriors, i agent del Regne d’Espanya, Sonsoles Centeno.

Llarena havia plantejat el mes de maig unes qĂźestions al tribunal de Luxemburg sobre la decisiĂł de Bèlgica de no extradir LluĂ­s Puig i l’advocada de l’Estat advertia que mentre la cort europea no hi donĂŠs resposta, tot el procediment quedava suspès. L’argument que ella havia exposat va ser tambĂŠ el que va esgrimir el tribunal de SĂ sser per deixar en llibertat Carles Puigdemont a finals de setembre. Mentre hi hagi una qĂźestiĂł prejudicial pendent de resoldre, el procediment de les euroordres queda en suspens. Això no obstant, aquest posicionament va ser contradit pel Tribunal Suprem, que va assegurar des del mateix moment en què es va conèixer la detenciĂł de Puigdemont que les euroordres seguien vigents.

Des del Suprem no es va dubtar a assenyalar l’informe de l’advocada de l’Estat com a responsable de la decisiĂł del tribunal de l’Alguer de deixar Puigdemont en llibertat i diferents mitjans espanyols van arribar a culpar Centeno d’haver comès un “error” que va permetre la posada en llibertat de Puigdemont a SĂ sser.

Dos mesos desprĂŠs d’aquella tempesta, Sonsoles Centeno passarĂ  a treballar per a un bufet privat. Segons informa El Confidencial, la lletrada s’ha agafat una excedència de la seva feina com a advocada de l’Estat i passarĂ  a treballar en qualitat de sòcia per al nou despatx que obrirĂ  la firma d’advocats PĂŠrez-Llorca l’any vinent a Brussel¡les.

El bufet ha destacat amb una nota de premsa que Centeno té un profund coneixement de les institucions europees, atès que, entre altres responsabilitats, va ser lletrada del Tribunal General de la UE i consellera jurídica de la Representació Permanent d’Espanya davant de la UE a Brussel·les.

No obstant això, Centeno, després d’haver estat objecte de les ires del Suprem, dedicarà a partir d’ara la seva expertesa a un bufet privat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-XII-2021)

179 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: