MAS I PUIGDEMONT ES REUNIRAN A WATERLOO PEL FUTUR DE PDECat I JxCAT

Quin √©s el futur del PDECat? I el de Junts per Catalunya (JxCat)? Hi haur√† una assemblea extraordin√†ria aquest juliol per decidir el futur de les sigles sorgides de l’espai postconvergent? S√≥n tres de les preguntes que sobrevolaran la reuni√≥ que mantindran el proper 19 de juny Artur Mas i Carles Puigdemont a Waterloo. Aquesta √©s la data triada perqu√® l’expresident de la Generalitat es reuneixi amb el l√≠der de JxCat, segons diverses fonts consultades per Naci√≥Digital, per tractar el futur de la formaci√≥. Tots dos seran els encarregats de liderar la negociaci√≥ entre totes les √†nimes nacionalistes, que aspiren a recomposar-se un cop acabat el cicle electoral.

Puigdemont √©s el principal referent de JxCat, encara m√©s despr√©s d’haver guanyat les eleccions europees amb solv√®ncia i haver-se erigit com a principal maldecap -judicial i pol√≠tic- de l’Estat. En les √ļltimes setmanes ha anat rebent dirigents del seu espai pol√≠tic a B√®lgica -des de David Bonveh√≠, president del PDECat, a altres m√©s afins i partidaris de deixar enrere el partit per convertir JxCat en el nou paraigua-, i la seva paraula tindr√† un pes determinant en les decisions que es prenguin. Mas, per√≤, ha anat guanyant protagonisme en les dues √ļltimes campanys i mant√© l’ascend√®ncia.

L’expresident, que va deixar la presid√®ncia del PDECat el 9 de gener de l’any passat, ha anat rebent dirigents al despatx que t√© al Palau Robert i s’ha encarregat de recopilar l’abast de les discrep√†ncies internes. En ess√®ncia, hi ha tres grups de diagn√≤stic: un que discrepa de la l√≠nia de Puigdemont i mant√© que el partit ha de seguir viu; un altre que, tot i defensar les sigles sorgides de l’antiga CDC, √©s cr√≠tic amb Bonveh√≠; i un altre, enquadrat amb el l√≠der a l’exili, que pret√©n fer de JxCat un partit. “Hem de posar ordre”, reflexiona un dels consultats que es troba immers en totes les converses.

La Crida ja no ser√† la marca de tot l’espai postconvergent, com aspirava Puigdemont fa tan sols uns mesos; ara prefereix JxCat com a paraigua per integrar totes les sensibilitats

Un dels aspectes a tractar ser√† el rol de la Crida Nacional per la Rep√ļblica, per ara molt en perfil baix tot i que fa tan sols uns mesos havia de ser la marca de futur de tot l’espai nacionalista. Presidida per Jordi S√†nchez i amb Toni Morral com a secretari general, aquests dies est√† encetant el proc√©s per implantar-se la territori, per√≤ ha perdut el vigor del moment fundacional, entre l’octubre de l’any passat i el mes de gener. De fet, ja no √©s la marca preferida per Puigdemont -que va maniobrar a l’assemblea del PDECat perqu√® el partit s’hi integr√©s immediatament- a l’hora d’ordenar tot l’espai. Ara √©s JxCat.

Estructura de partit

Hi ha dues q√ľestions que, a banda, tenen una certa urg√®ncia: escollir l’estructura i triar els lideratges. Dirigents implicats en les converses asseguren que es pot aprofitar l’estructura territorial del PDECat per nodrir la reconversi√≥ cap a JxCat, per√≤ que aix√≤ ha de passar per “premiar” amb lideratges bona part dels alcaldes que han sortit refor√ßats de les eleccions municipals. Entre els que apareixen amb m√©s for√ßa hi ha Marc Castells -alcalde d’Igualada, tot i haver perdut la majoria absoluta i el diputat provincial per l’Anoia-, Anna Erra -Vic-, Marc Solsona -Mollerussa- i Llu√≠s Guin√≥ -Besal√ļ-.

El PDECat aspira a situar dirigents del m√≥n local a la c√ļpula de JxCat, especialment aquells alcaldes refor√ßats a les eleccions del 26-M

Un dels organigrames que s’est√† debatent, encara de manera primig√®nia, √©s que hi hagi un president -Puigdemont, en aquest cas- i un secretari o secret√†ria general. Un dels noms que est√† guanyant m√©s pes √©s el de Meritxell Bud√≥, consellera de la Presid√®ncia i molt propera a Jordi Turull, a banda de ser membre del Consell per la Rep√ļblica. Un dels aspectes que s’hauran d’esclarir al juliol -data en qu√® amplis sectors de JxCat reclamen celebrar una assemblea per “endre√ßar” l’espai- √©s si aquest secretari o secret√†ria general ha de ser, tamb√©, el candidat o candidata a la presid√®ncia de la Generalitat.

Una relació a distància

La relaci√≥ entre Mas i Puigdemont es remunta als temps en qu√® el primer era president de la Generalitat i el segon, alcalde de Girona. Quan la CUP va vetar-lo com a m√†xim dirigent del pa√≠s, a principis del 2016, l’expresident de la Generalitat va triar el seu successor en q√ľesti√≥ de dies i sense con√®ixer-lo a fons. Al llarg del mandat de Puigdemont, els dos van mantenir sintonia al princip√¨ per√≤ tamb√© discrep√†ncies: Mas no veia clar el “refer√®ndum o refer√®ndum”, i es va posicionar en contra de la declaraci√≥ de la independ√®ncia. Tampoc veuen igual, per exemple, com abordar el di√†leg amb l’Estat.

Si JxCat acaba sent un partit, el més probable és que el presideixi Puigdemont; caldrà resoldre si el secretari o secretària general es convertirà en cap de cartell a la Generalitat

Els dos tamb√© van ser els encarregats de negociar com es faria la llista de JxCat a les eleccions catalanes del 21-D del 2017, que va deixar de banda bona part dels dirigents del PDECat. La primavera de l’any passat es van reunir a Berl√≠n -on Puigdemont residia despr√©s de ser posat en llibertat provisional per la just√≠cia alemanya- en un moment de discrep√†ncies al grup parlamentari sobre qui es quedava amb els recursos econ√≤mics derivats del resultat electoral. Els dos expresidents s√≥n els principals actius del seu espai pol√≠tic i tenen el repte de posar tothom d’acord despr√©s d’un cicle electoral en qu√® les apostes de JxCat al Congr√©s i al m√≥n municipal no han acabat de funcionar.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (7-6-2019)

277 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: