MEMBRES DEL CONSELL D’EUROPA DEMANEN LA RETIRADA DE LES EUROORDRES I L’AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA

Membres del Consell d’Europa han impulsat una declaració demanant que es retirin les euroordres contra els líders independentistes i exigint “una solució que satisfaci les aspiracions polítiques de Catalunya”, segons ha informat la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina.

Els signants de la declaració afirmen estar “profundament preocupats per la repressió que s’està produint des del 2017 contra els independentistes” i per la recent detenció de Puigdemont a l’Alguer a causa de l’euroordre dictada per Espanya.

Segons el text, l’estratègia judicial del Tribunal Suprem d’Espanya “posa en perill els principis de solidaritat entre els membres de l’espai de la Unió Europea” i incompleix els drets humans fonamentals. “Ha fracassat a Alemanya, Bèlgica, Escòcia i, amb sort, a Itàlia”, subratllen els signants el mateix dia que Carles Puigdemont declara davant el jutge de Sàsser.

En la mateixa línia, recorden que l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ja “va reconèixer prèviament que no s’hauria d’abusar de l’extradició o l’eliminació irregular de les immunitats per silenciar iniciatives pertorbadores”.
La importància del debat

Per tots aquests motius, aquests membres del Consell demanen que les institucions europees no evitin aquest debat per més temps, “inclosa l’autodeterminació”, i que utilitzin els mitjans disponibles per garantir la representació parlamentària.

“Demanem a les autoritats espanyoles que retirin immediatament les ordres europees d’arrest i les ordres d’extradició existents contra tots els polítics catalans a l’exili”, conclouen, al mateix temps que animen a “una amnistia perquè es produeixin totes aquelles negociacions polítiques actives i assetjades judicialment”, on es trobi una solució segura per satisfer les aspiracions dels catalans, d’acord amb les recomanacions elaborades el passat mes de juny per l’Assemblea.
Els signants

Entre els firmants hi ha membres del Consell que són alemanys, belgues, francesos, suïssos, finlandesos, danesos i italians:

Ms Laura CASTEL, Spain, UEL ; Ms Nerea AHEDO, Spain, ALDE ; Ms Gökay AKBULUT, Germany, UEL ; Ms Petra BAYR, Austria, SOC ; Mr Fourat BEN CHIKHA, Belgium, SOC ; Mr François CALVET, France, EPP/CD ; Mr Constantinos EFSTATHIOU, Cyprus, SOC ; Mr Sokratis FAMELLOS, Greece, UEL ; Mr Paul GAVAN, Ireland, UEL ; Mr Ólafur Þór GUNNARSSON, Iceland, UEL ; Mr Andrej HUNKO, Germany, UEL ; Mr Momodou Malcolm JALLOW, Sweden, UEL ; Ms Mai KIVELÄ, Finland, UEL ; Mr George LOUCAIDES, Cyprus, UEL ; Mr Gianni MARILOTTI, Italy, SOC ; Mr Hişyar ÖZSOY, Turkey, UEL ; Mr Thomas PRINGLE, Ireland, UEL ; Mr Roberto RAMPI, Italy, SOC ; Mr Stefan SCHENNACH, Austria, SOC ; Mr Søren SØNDERGAARD, Denmark, UEL ; Ms Feleknas UCA, Turkey, UEL

Puigdemont afronta aquest dilluns la vista al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser per l’euroordre del Tribunal Suprem. Després de ser arrestat el passat 23 de setembre a l’aeroport de l’Alguer i, posteriorment alliberat sense mesures cautelars, Puigdemont ha de comparèixer a dos quarts de dotze del matí davant d’aquest tribunal, que ha de decidir si activa o no el procediment d’extradició contra ell.

La defensa del líder de JxCat confia que la justícia italiana arxivi el cas, però el magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena insisteix a reclamar l’entrega a les autoritats italianes. Bèlgica té paralitzat el procediment d’extradició de Puigdemont a l’espera del que diguin els tribunals de la Unió Europea al respecte.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-X-2021)

142 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: