MERKEL: “L’ESTAT NACIÓ PER SI SOL NO TÉ CAP FUTUR “

‘L’estat-nació per si sol no té cap futur. Alemanya només prosperarà si Europa prospera. Això és ben clar. I això val tant per la pau i la llibertat com per a l’economia i la prosperitat’. Són paraules de la cancellera alemanya Angela Merkel pronunciades aquest dimecres, en una conferència de premsa on ha explicat la reunió que va sostenir amb el president francès Emmanuel Macron.

Merkel, en plena polèmica sobre el format de la Unió Europea i la seva reacció a la pandèmia, ha estat més contundent que mai pel que fa al debat entre els estats membres i la voluntat de reforçar-se i la Unió en el seu conjunt: ‘És evident que hi ha forces que no volen una Unió Europea forta. Viuen fora de la UE i cada dia els sentim dir que estem els uns contra els altres. Però també hi ha gent dins la UE que afirma que no vol una Europa més forta sinó que el futur són els estats-nació. Per això ara, en un moment de crisi, és el moment de plantejar la batalla. I Alemanya i França defensem la idea d’Europa’.

En la reunió dels líders francès i alemany Merkel i Macron van pactar transferències i subvencions, no préstecs, per fer front a la crisi de la Covid-19 per valor de 500.000 milions d’euros.

La xifra queda lluny de les quantitats demanades pels estats del sud i també pel parlament europeu però és un gir radical en la idea, sostinguda pels estats del nord fins fa pocs dies, que era a partir de préstecs que calia fer la recuperació. El pla francoalemany preveu que aquest mig bilió d’euros surti de deute emès en els mercats per la Comissió Europea mateix i significa una aposta clara de les dues grans economies de la UE per canviar la descomposició evident de la Unió Europea, que ha permès que durant la crisi els estats-nació es reforcessin adoptant, en alguns casos, polítiques i estandars poc compatibles amb l’existència de la Unió Europea.
Informa:VILAWEB.CAT ( 20-5-2020)

264 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: