MÉS DE 300.000 CATALANS DUBTEN ENTRE VOTAR ERC O JxCAT

El CIS identifica mĂŠs ciutadans indecisos entre les dues formacions que electors que directament esmenten que optarien per la formaciĂł de Puigdemont

(    ROGER TUGAS    )

MĂŠs de 300.000 catalans dubten entre votar ERC o JxCat. AixĂ­ es desprèn del baròmetre del CIS sobre les eleccions espanyoles, fet pĂşblic aquest divendres i que assenyala que el PSOE s’imposaria clarament a l’Estat i que els republicans ho farien a Catalunya. Aquesta darrera victòria, però, dependrĂ  en bona mesura de l’impacte de la campanya i de si ERC aconsegueix seduir bona part del votant indecĂ­s respecte la seva candidatura i la de Carles Puigdemont.

El CIS interroga pels dubtes entre partits en aquells enquestats que afirmen que tenen intenciĂł d’anar a votar el 28-A i, en canvi, reconeixen que no tenen clar per qui ho faran. A Catalunya, aquests indecisos representen un gens menyspreable 41,4% del total que tĂŠ decidit anar a les urnes. I entre aquests, el principal dubte es troba entre ERC i JxCat (el 15,5% del total d’indecisos).

Com que el cens de les eleccions espanyoles a Catalunya ĂŠs de 5.586.650 persones, aquests indecisos entre les dues forces independentistes equivalen aproximadament a 317.627 vots -tan sols 9.000 menys que els obtinguts per Catalunya en ComĂş-Podem a les eleccions catalanes del 2017 i que li van valdre per obtenir vuit escons al Parlament-. Una xifra molt rellevant, ja que tan sols 223.466 persones afirmen directament que votaran JxCat, menys i tot de les dubtoses entre aquesta força i ERC -la qual, en canvi, tĂŠ un vot directe previst de mĂŠs d’un miliĂł de paperetes-.

Dura pugna en campanya

Això explica la dura pugna entre les dues formacions i, en concret, els intents de JxCat per llimar els suports republicans. Puigdemont li va llançar diversos dards diumenge en la presentaciĂł de la seva candidatura i dilluns va protagonitzar un cop d’efecte fitxant com a dos a les eleccions europees l’exconseller i exiliat Toni ComĂ­n, diputat d’ERC al Parlament.

Per ara, sembla que els republicans guanyen la pugna, ja que el mateix CIS indica que uns 185.000 vots cap a CDC del 2016 anirien ara cap a ells, mentre que, en direcciĂł contrĂ ria nomĂŠs n’arribarien poc mĂŠs de 26.000. Igualment, entre els abstencionistes, indecisos i els que no saben o no contesten què faran el 28-A, uns 318.000 catalans senten simpatia sobretot per a ERC, mentre que tan sols uns 56.000 es decanten per JxCat.

Dubtes en el CEO

Aquestes dades sĂłn difĂ­cilment comparables amb les de l’enquesta del CEO de divendres passat. En aquell baròmetre, no es pregunta pels dubtes entre partits en aquells que afirmen no tenir decidit del tot qui votaran, sinĂł als que sĂłn incapaços de decantar-se per ningĂş, un percentatge mĂŠs petit. Serien, per tant, votants amb una indecisiĂł mĂŠs forta. I entre aquests, el dubte principal segueix estan entre ERC i JxCat. AixĂ­, uns 153.000 catalans tindrien seriosos dubtes per triar una opciĂł o altra, sense poder-se decantar ni parcialment per cap d’elles per ara, segons el CEO.

Tornant al CIS, però, el segon grup de partits que genera mĂŠs dubtes ĂŠs el de PSC i En ComĂş Podem, ja que uns 127.051 votants estarien indecisos entre aquestes forces -lluny, però, dels que basculen entre les dues candidatures independentistes-, mentre que 120.903 mĂŠs es trobarien entre PSC i Cs. Uns 84.017 dubten entre PSC i ERC, quasi 70.000, entre PP i Cs, i uns 63.525 mĂŠs esmenten ERC i “altres”, els quals podrien ser el Front RepublicĂ , coaliciĂł que s’estava conformant durant el perĂ­ode d’enquestes del CIS.

A nivell estatal, el percentatge de ciutadans amb dubtes de cara al 28-A ĂŠs quasi idèntic al catalĂ , del 41,6%. En aquest cas, però, hi ha empat entre l’1,6 milions que dubta entre PP i Cs i l’1,6 milions que ho fa entre PSOE i Podem. Indecisions internes de cada bloc ideològic, però tambĂŠ hi ha 1,2 milions mĂŠs que es troben entre PSOE i Cs i quasi 900.000 que ho estan entre PP i PSOE. Finalment, mĂŠs de 400.000 espanyols tambĂŠ dubten entre PP i Vox.

 

261 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: