MÉS DE 400 AUTOCARS I 300 CARAVANES PER ANAR A PERPINYÀ EL DIA 29

Prop de dues-centes assemblees territorials de l’Assemblea ja tenen més de quatre-cents autocars plens per l’acte del president Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí el dia 29 de febrer a Perpinyà. El ritme de reserves segueix augmentant, fins al punt que hi ha territorials que ja tenen totes les places plenes. A més de l’Assemblea, altres col·lectius també estan omplint autocars i també hi ha tres-centes caravanes plenes. Segons que informa l’ANC, les persones que estiguin interessades a reservar alguna plaça, han de contactar amb la territorial més propera per gestionar la seva reserva.

L’acte es farà el Parc de les Exposicions i ha estat organitzat pel Consell per la República. Serà la primera vegada que aquests membres del govern legítim trepitjaran terres catalanes d’ençà que es van exiliar.

Des del Consell per la República preveu mobilitzar més de 85.000 persones fins a Perpinyà. El que fa pensar que l’acte pot ser d’unes dimensions mai vistes a la ciutat. Des de la delegació nord-catalana del Consell per la República recorden que Perpinyà és una ciutat de 120.000 habitants i que, per tant, una manifestació amb tanta gent pot originar-hi problemes evidents de mobilitat. Per això recomanen a tots els assistents que vagin al Parc de les Exposicions de Perpinyà, on es farà l’acte, abans de les 10.00. I que portin sabates d’esport, aigua, begudes calentes i dinar. A més fan una crida a què al màxim de gent possible utilitzi el transport públic per moure’s tan a la ciutat com els pobles del voltant.

L’Assemblea també ha posat en marxa un web per totes aquelles persones que vulguin col·laborar com a voluntàries. Per inscriure-s’hi només cal que visitin l’enllaç perpinya.assemblea.cat.

Per aquelles persones que desitgin col·laborar-hi com a voluntàries, hi haurà dues sessions presencials a Girona i Vic per informar-se’n. La sessió presencial a Girona serà dimarts vinent, 18 de febrer, a l’Auditori Josep Irla, a les 19.00. I la de Vic es farà dijous, 20 de febrer, al Centre Cívic de Can Pau Raba, a la mateixa hora.

Des de la delegació han activat un canal de Telegram per a anar informant de totes les novetats.

Els allotjaments de Perpinyà desbordats
L’acte ha despertat l’interès de molts catalans, que un mes abans ja s’havien exhaurit les places hoteleres de Perpinyà. La plataforma Booking anuncia que el divendres 28 a la nit té el 99% de les places ocupades i de la nit següent només en resta el 6%. A Airbnb encara hi ha places, però no pas gaires. El col·lapse arriba a les viles de la rodalia. El Consell per la República a Perpinyà recomana que aquells qui puguin vagin a casa de familiars i amics per a alliberar places per als qui no tinguin aquesta opció. Així mateix, diuen que voluntaris del nord acolliran unes tres-centes persones que vindran del sud per ajudar a organitzar l’acte.

Als qui cerquen hotel, el Consell els recomana que vagin a poblacions de prop, com ara Cervera de la Marenda o Ribesaltes, ben comunicades amb Perpinyà amb tren. Tot amb tot, poques hores després de fer-se públic aquest consell, ja es van exhaurint les places que hi ha disponibles en aquests municipis. Booking ja anuncia que només en resta el 15%.

Com anar-hi?
Però l’allotjament no és pas l’únic que s’exhaureix. El desplaçament amb tren fins a Perpinyà també comença a tenir dificultats. Els trens amb les millors opcions horàries per a anar divendres o dissabte a Perpinyà ja són plens. Divendres no n’hi ha més tard de les 14.00. I dissabte, els dos únics que poden arribar a temps a l’acte també són plens.

Una altra opció és l’autobús. Entitats com ara l’ANC i Òmnium Cultural, o col·lectius com @LleidatansA han organitzat centenars d’autocars des de diversos punts del Principat. Ja n’hi ha molts de plens, però no pas tots. La major part pujaran i baixaran el mateix dia. Podeu trobar més informació de busos a les xarxes socials i al mapa del canal l’Alerta.

També hi ha línies regulars d’autobusos que ofereixen aquest servei, com ara Flixbus, BlaBlabus i Eurolines. És l’opció menys col·lapsada, ara com ara.

De Barcelona a Perpinyà hi ha 194 quilòmetres, que es poden fer en unes dues hores. Des de Girona, hi ha 96 quilòmetres. I de Figueres estant el trajecte es pot fer en quaranta minuts. Per això es preveu que molta gent vagi fins a Perpinyà amb vehicle propi. Una de les opcions és l’autocaravana. Aquest col·lectiu s’està organitzat a través d’un grup de Telegram on ja hi ha apuntades més de dues-centes caravanes. La Delegació del Consell per la República a Perpinyà oferirà una llista d’aparcaments possibles.

Amb tot, des del Consell recomanen d’accedir a la ciutat amb transport públic, per evitar un col·lapse circulatori. Per això, recorden que la Catalunya Nord compta amb una xarxa d’autobusos públics interurbans i recomanen anar fins amb cotxe a poblacions pròximes a Perpinyà com són Ceret, el Voló, Cervera o Prats del Molló i allà agafa aquests autobusos que funcionen de forma regular i que només costen un euro per trajecte.

Com funcionarà l’acte?

L’acte començarà a les 12.00 i és previst que duri menys de dues hores. Puigdemont, Comín i Ponsatí aniran a Catalunya Nord aprofitant la immunitat que tenen com a diputats del Parlament Europeu. Serà una manera de celebrar les últimes victòries judicials i de condemnar la repressió contra Catalunya.

El Consell per la República recorda que perquè tot vagi bé caldrà un gran desplegament humà i tècnic, i per això demana aportacions econòmiques. El Registre ciutadà del Consell ofereix als associats l’opció de contribuir-hi periòdicament (mensual, trimestral o anual).

Una avinentesa per a conèixer Catalunya Nord
El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ja s’ha posat a disposició de Puigdemont per a fer tot allò que calgui en l’organització de l’acte. I la delegació del Consell per la República, presidida per la periodista Júlia Taurinyà, treballa perquè sigui un acte transversal. Volen aprofitar aquesta avinentesa per a fer conèixer Catalunya Nord a molts principatins que durant anys s’hi han girat d’esquena. Per això hi participaran entitats i associacions nord-catalanes.

El paper dels nord-catalans va ser clau per al referèndum del Primer d’Octubre de 2017 i, després, han mantingut una mobilització constant de solidaritat amb els presoners i els exiliats.

El suport no ha estat tan sols cívic, sinó també institucional, amb una presa de posició del departament en favor de la llibertat dels presos i amb manifests dels batlles nord-catalans.

No us equivoqueu: això és Catalunya Nord

A més, cal tenir en compte que França ja va anunciar que en cap cas Puigdemont no seria detingut a Perpinyà. Ho va assegurar la portaveu del govern francès, Sibeth Ndiaye: ‘El senyor Puigdemont és diputat al Parlament Europeu, per tant, té immunitat parlamentària. Espanya ha presentat una sol·licitud per a anul·lar aquesta immunitat al Parlament Europeu” ha dit

604 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: