MÉS DE 80.000 PERSONES A PERPINYÀ EN L’ACTE DEL CONSELL PER LA REPÚBLICA

Vora dues-centes assemblees territorials de l’Assemblea Nacional Catalana ja han omplert més de quatre-cents autocars per a l’acte del president Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí del 29 de febrer a Perpinyà. El ritme de reserves continua augmentant, fins al punt que algunes ja no tenen més places, deixant de banda que hi hagi més col·lectius que van omplint autocars. També hi ha apuntades tres-centes caravanes.

Tot plegat fa preveure que més de 80.000 persones es mobilitzaran fins a Perpinyà, cosa que fa pensar que l’acte pot ser d’unes dimensions mai vistes a la ciutat. La delegació nord-catalana del Consell per la República recorda que té 120.000 habitants i que, per tant, una manifestació d’aquestes característiques pot causar problemes de mobilitat evidents. Per això recomanen que tots els assistents vagin al Parc de les Exposicions, on es farà l’acte, abans de les 10.00.

L’acte, organitzat pel Consell per la República, serà la primera vegada que aquests tres membres del govern legítim trepitjaran terres catalanes d’ençà que es van exiliar.

Els allotjaments de Perpinyà desbordats

L’acte ha despertat l’interès de molts catalans, que un mes abans ja havien exhaurit les places hoteleres de Perpinyà. La plataforma Booking anuncia que el divendres 28 a la nit en té el 99% ocupat i que de la nit següent només en resta el 6%. A Airbnb encara en resten, però no pas gaires i el col·lapse arriba a les viles de la rodalia. El Consell per la República a Perpinyà recomana que, qui pugui, vagi a casa de familiars i amics per alliberar places per als qui no tinguin aquesta opció. Així i tot, diuen que voluntaris del nord acolliran unes tres-centes persones que vindran del sud per ajudar a organitzar l’acte.

Als qui cerquen hotel, el Consell els recomana que vagin a poblacions pròximes, com ara Cervera de la Marenda o Ribesaltes, ben comunicades amb Perpinyà per tren. Tot amb tot, poques hores després d’haver-se fet pública aquesta informació, ja es van exhaurir les places disponibles en aquests municipis. Booking ja anuncia que només en resta el 15%.

Com s’hi pot anar?

Però no s’exhaureix solament l’allotjament. El desplaçament amb tren fins a Perpinyà també comença a tenir dificultats. Els trens amb les millors opcions horàries per a anar-hi divendres o dissabte estaven plens. Però, ara tornen haver-hi bitllets pel tren de dissabte a les 10 h. No queden bitllets pel tren de les 18 h i divendres no n’hi ha més tard de les 14.00.

Una altra opció és l’autobús. Entitats com ara l’ANC i Òmnium Cultural, o col·lectius com @LleidatansA n’han organitzat centenars que parteixen de diversos punts del Principat. Ja n’hi ha molts de plens, però no pas tots. La major part pujaran i baixaran el mateix dia. Podeu trobar-ne més informació a les xarxes socials i al mapa del canal l’Alerta. A més, l’ANC recorda que els interessats a reservar plaça poden posar-se en contacte amb la territorial que tinguin més a prop.

També hi ha línies regulars d’autobusos que ofereixen aquest servei, com ara Flixbus, BlaBlabus i Eurolines. És l’opció menys col·lapsada, ara com ara.

De Barcelona a Perpinyà hi ha 194 quilòmetres, que es poden fer en unes dues hores. Des de Girona, n’hi ha 96. I de Figueres el trajecte es pot fer en quaranta minuts. Per això es preveu que molts hi vagin amb el seu vehicle. Una de les opcions és l’autocaravana. Aquest col·lectiu s’ha organitzat mitjançant un grup de Telegram en què ja n’hi ha apuntades més de tres-centes. La Delegació del Consell per la República a Perpinyà oferirà una llista d’aparcaments possibles.

Com us en podeu fer voluntaris?
L’Assemblea ha habilitat una web per als qui hi vulguin col·laborar com a voluntaris. Per inscriure-s’hi només cal entrar a perpinya.assemblea.cat. Rebran la informació en dues sessions presencials a Girona i Vic. La de Girona serà dimarts vinent, 18 de febrer, a l’Auditori Josep Irla, a les 19.00. I la de Vic, dijous, 20 de febrer, al Centre Cívic de Can Pau Raba, a la mateixa hora.

Recomanacions de la delegació de Perpinyà
La delegació ha activat un canal de Telegram per a anar informant de totes les novetats. Allà han demanat de portar sabates d’esport, aigua, begudes calentes i dinar. A més, demanen que tothom qui pugui faci ús del transport públic per a moure’s tant a la ciutat com als pobles del voltant. Per això, recorden que la Catalunya Nord té una xarxa d’autobusos públics interurbans i recomanen d’anar fins amb cotxe a poblacions pròximes a Perpinyà com ara Ceret, el Voló, Cervera o Prats del Molló i allà agafar aquests autobusos que funcionen de manera regular i que només costen un euro per trajecte.

Com funcionarà l’acte?

Començarà a les 12.00 i és previst que durarà menys de dues hores. Però com que es preveu tanta gent, les portes s’obriran a les 10.15 i fins a l’hora de començar oficial hi haurà actuacions musicals que amenitzaran l’espera.

Puigdemont, Comín i Ponsatí aniran a Catalunya Nord aprofitant la immunitat que tenen com a diputats del Parlament Europeu. Serà una manera de celebrar les últimes victòries judicials i de condemnar la repressió contra Catalunya.

Aquells que no us pugueu desplaçar fins a Perpinyà podreu seguir l’acte en directe a VilaWeb.

El Consell per la República recorda que perquè tot vagi bé caldrà un gran desplegament humà i tècnic, i per això demana aportacions econòmiques. El Registre ciutadà del Consell ofereix als associats l’opció de contribuir-hi periòdicament (amb una col·laboració mensual, trimestral o anual).

Una avinentesa per a conèixer Catalunya Nord
El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ja s’ha posat a disposició de Puigdemont per a fer tot allò que calgui en l’organització de l’acte. I la delegació del Consell per la República treballa perquè sigui un acte transversal. Volen aprofitar aquesta avinentesa per a fer conèixer Catalunya Nord a molts principatins que durant anys s’hi han girat d’esquena. Per això hi participaran entitats i associacions nord-catalanes.

El paper dels nord-catalans va ser clau per al referèndum del Primer d’Octubre de 2017 i, després, han mantingut una mobilització constant de solidaritat envers els presoners i els exiliats.

Cent cinquanta catalans del nord que varen fer possible el referèndum

El suport no ha estat tan sols cívic, sinó també institucional, amb una presa de posició del departament en favor de la llibertat dels presos i amb manifests dels batlles nord-catalans.

No us equivoqueu: això és Catalunya Nord

A més, cal tenir present que França ja va anunciar que en cap cas Puigdemont no seria detingut a Perpinyà. Ho va assegurar la portaveu del govern, Sibeth Ndiaye: ‘El senyor Puigdemont és diputat al Parlament Europeu, per tant, té immunitat parlamentària. Espanya ha presentat una sol·licitud per a anul·lar aquesta immunitat al Parlament Europeu, a la qual fins ara no ha respost.’
Informa:VILAWEB.CAT (21-2-2020)

380 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: