MÉS TERROR: LA JEC INHABILITA TORRA I VOL QUE DEIXI L’ACTA DE DIPUTAT !

El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d’arxiu / PERE TORDERA
Decisió insòlita de la Junta Electora Central (JEC). Aquest divendres, l’organisme encarregat de vetllar per la neutralitat electoral, ha inhabilitat de forma exprés al president de la Generalitat, Quim Torra, emparant-se en una modificació de la llei electoral de l’any 2011 que no s’havia aplicat mai en casos de diputats o presidents autonòmics. De fet, fins ara la JEC havia declinat prendre aquesta decisió també amb alcaldes condemnats per corrupció: en diversos precedents havia deixat la decisió en mans de les corporacions municipals. Així, la JEC estima el recurs del PP i ordena a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que un cop es notifiqui l’acord declari la vacant de diputat i expedeixi la credencial al següent candidat de la llista.

La decisió de la JEC és executiva, però, hi cap un recurs al Tribunal Suprem. Segons fonts jurídiques consultades per l’Ara, tant el Parlament com el president tenen previst recorre la decisió a l’alt tribunal, sol·licitant mesures cautelars perquè es deixi en suspens l’aplicació de l’acord de la JEC fins que no resolgui l’alt tribunal. Fonts jurídiques afirmen que la doctrina del Tribunal Constitucional marca que la decisió no s’aplica fins que el Suprem resolt les cautelars. Fonts de Presidència expliquen que el president de la Generalitat compareixerà avui mateix per reaccionar a la resolució de l’organisme electoral. Junts per Catalunya ha convocat el grup parlamentari demà a les 9 del matí.

Els jutges recorren a l’article 6.2 apartat b) de la Llei Orgànica del Reglament Electoral General (LOREG), que preveu la inelegibilitat i la incompatibilitat per exercir un càrrec públic en cas de sentència encara que no sigui ferma. La JEC ha pres aquesta decisió malgrat que la sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) no era ferma i que estava pendent el recurs al Tribunal Suprem. Ho ha fet arran d’un recurs del PP, Ciutadans i Vox que havia estat rebutjat prèviament per la Junta Electoral Provincial. Aquest ens, que és inferior jeràrquicament a la JEC, havia argumentat que Torra ha sigut inhabilitat per l’exercici de les funcions de president i no com a diputat. Només un membre, Pablo Nuevo López, havia emès un vot particular a favor d’inhabilitar el president amb l’argument que la desobediència també està dins dels delictes contra l’administració pública en què la llei electoral preveu apartar els càrrecs públics sense sentència ferma.

Per la seva banda, el Parlament va presentar al·legacions assegurant que és ell el competent per decidir sobre la incompatibilitat dels diputats i afegint que, a més, una inhabilitació sense sentència ferma vulneraria directament el dret de participació política.

La JEC, doncs, ha seguit la doctrina fixada pel darrer membre de la Junta Provincial i obre camí cap un terreny desconegut només un dia abans que comenci la investidura de Pedro Sánchez. La decisió administrativa de la Junta Electoral Central és executiva, però el president pot interposar un recurs a la sala contenciosa del Tribunal Suprem. No obstant això, és el Parlament qui té la responsabilitat d’aplicar aquesta resolució. S’ha de remetre a la comissió de l’Estatut del Diputat, que decideix sobre les incompatibilitats dels membres de la cambra, i prendre una decisió després del dictamen preceptiu.

Nou xoc amb el Parlament

Ara bé, el problema de fons és que la llei electoral xoca amb la legislació vigent a Catalunya: tant el reglament del Parlament com l’Estatut, que té rang de llei orgànica. El reglament només preveu la pèrdua de condició de diputat per una sentència ferma, mentre que l’Estatut recull les causes de cessament del president també només per sentència ferma.

És a dir, només després que el tribunal Suprem s’hagi pronunciat sobre el recurs del president contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que inhabilitat Torra per no haver despenjat la pancarta del llaç groc del Palau de la Generalitat. Un recurs que, amb la decisió de la JEC, queda en paper mullat.
Informa:ARA.CAT (3-1-2020)

230 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: