MESURES ANTI-COVID: TANCAMENT PERIMETRAL I CONFINAMENT MUNICIPAL

El Govern de la Generalitat ha advertit que la situaci√≥ provocada per la segona onada del coronavirus √©s “extremadament greu, cr√≠tica”, per la qual cosa ha aprovat un seguit de noves restriccions, entre les quals figuren el “tancament perimetral de Catalunya per 15 dies, amb un confinament municipal els caps de setmana”. El vicepresident, Pere Aragon√®s, ha advertit en la roda de premsa en qu√® ha anunciat aquestes mesures que cal una “aturada social” i ha anunciat nous ajuts per compensar els sectors afectats per les restriccions.

La consellera de Presid√®ncia, Meritxell Bud√≥, ha concretat les noves limitacions aprovades pel Govern en la reuni√≥ extraordin√†ria d’aquest dijous, comen√ßant per les restriccions d‚Äôentrada i sortida de persones del territori de Catalunya durant 15 dies, aix√≠ com per a ‚Äúl‚Äôentrada i sortida de cada terme municipal, des de les 6.00 hores de divendres fins a les 6.00 hores de dilluns”. En els dos casos es mantenen les excepcions, motivades per aquells despla√ßaments que estiguin justificats, com assist√®ncia a centres sanitaris, raons de tipus laboral, per acudir a centres educatius o tenir cura de persones dependents.

El conseller d’Interior, Miquel S√†mper, ha explicat que Mossos i Policia Municipal s’encarregaran d’evitar la sortida massiva, especialment de Barcelona, aquest cap de setmana. El tancament perimetral municipal de cap de setmana, enlla√ßar√† amb el confinament nocturn, segons ha adm√®s. Per tant, el confinament de cap de setmana en realitat comen√ßar√† dijous a les 22 hores.

Prohibides les reunions de més de 6 persones
El Govern demana tamb√© limitar al m√†xim els despla√ßaments personals fora del domicili, aix√≠ com la circulaci√≥ per les vies d‚Äô√ļs p√ļblic, i basar els despla√ßaments en la “bombolla de conviv√®ncia”, √©s a dir, el grup de persones que conviuen sota el mateix sostre, el qual pot incloure persones cuidadores.

Es prohibeixen les reunions o trobades de m√©s de sis persones, llevat que pertanyin a la mateixa bombolla de conviv√®ncia o √†mbit laboral. Aquesta limitaci√≥ no s’aplica al dret de manifestaci√≥ i participaci√≥ pol√≠tica, en les condicions que determinin les autoritats.

En canvi, entre les mesures que ha enumerat Bud√≥, es permeten els despla√ßaments dins de la mateixa comarca motivats per visitar cementiris el dia 1 de novembre ‚ÄĒi el 31 d’octubre, per evitar aglomeracions‚ÄĒ o dedicats a activitats esportives individuals a l’aire lliure entre municipis lim√≠trofes, competicions esportives autoritzades o despla√ßaments de persones amb perm√≠s penitenciari.

El vicepresident ha recordat que s’han registrat m√©s de 30.000 nous casos de coronavirus aquesta setmana i que, malgrat que en la r√†tio de transmissi√≥ hi ha indicis de moderaci√≥, segueix creixent. “La for√ßa amb qu√® ha entrat la segona onada obliga a noves mesures. Hem d’actuar amb molta m√©s contund√®ncia per superar la situaci√≥ cr√≠tica que estem vivint”, ha argumentat.

Per aquesta ra√≥, ha explicat que el Govern esgotar√† tots els instruments que els atorga l’estat d’alarma dictat per l’executiu espanyol. Ha assegurat que el confinament de Catalunya i el de cap de setmana s√≥n una sola mesura i, per tant, compleixen l’obligaci√≥ de tenir una durada m√≠nima de quinze dies que imposa el Govern.

Centres comercials

En el cas del comer√ß, es tanquen al p√ļblic tots els centres i recintes comercials. Els establiments que es trobin dins dels centres comercials nom√©s podran obrir si estan dedicats exclusivament a productes essencials, com alimentaci√≥, begudes, productes higi√®nics. Tamb√© podran obrir els locals que estiguin dins d’un centre comercial per√≤ amb acc√©s des de l’exterior i una superf√≠cie de venda igual o inferior a 800 metres quadrats.

En el cas dels locals de comer√ß al detall, queda condicionat al fet que tinguin una superf√≠cie igual o inferior als 800 m2 ‚ÄĒen cas contrari han d’acotar l’espai obert al p√ļblic a aquest espai m√†xim‚ÄĒ i reduir a un 30% l’aforament. Els que es dediquen a alimentaci√≥, begudes, productes higi√®nics, o serveis essencials com farm√†cia, ortop√®dia, √≤ptiques, centres de veterin√†ria, concessionaris d’autom√≤bils i centres de jardineria, podran mantenir-se oberts sigui quina sigui la seva superf√≠cie. Tamb√© les perruqueries.

Els serveis de restauraci√≥ seran exclusivament d’entrega a domicili o recollida a l’establiment, tret dels hotels i establiments tur√≠stics i en centres sanitaris i sociosanitaris o destinats a treballadors.

Cerimònies i teletreball

Els actes religiosos i cerim√≤nies civils, inclosos casaments i cerim√≤nies f√ļnebres, hauran de limitar l’assist√®ncia al 30% de l’aforament.

Els centres de treball, p√ļblics i privats, hauran de limitar al m√†xim la mobilitat dels treballadors, adaptant les mesures t√®cniques necess√†ries, i es recomana el teletreball.

El transport p√ļblic mantindr√† l’oferta al 100%, encara que hi hagi un descens de la demanda.

Cultura i ensenyament
Se susp√®n l‚Äôobertura al p√ļblic de les activitats culturals, arts esc√®niques i musicals, com ara teatres, cinemes, auditoris o similars, tant en recintes tancats com a l‚Äôaire lliure en els espais especialment habilitats. Els arxius, museus, sales d’exposicions i galeries d’art es mantindran oberts limitant l’aforament al 33% i en el cas de les biblioteques nom√©s per recollir documents reservats al pr√©stec.

Pel que fa a l’ensenyament, es redueix l’assist√®ncia per a cicles postobligatoris, i per tant, totes les activitats que sigui possible es faran telem√†ticament en el cas de batxillerat, els cicles formatius de grau mitj√† i grau superior, mentre que a les universitats seguiran amb les activitats virtuals, tret de pr√†ctiques i avaluacions.

Se suspenen les activitats de lleure infantil i juvenil aix√≠ com l’esport escolar i activitats extraescolars fora de l’horari lectiu dins o fora del centre educatiu. S’exceptuen les activitats organitzades i promogudes pels centres, les associacions de pares i mares o les seccions esportives que estiguin previstes en la programaci√≥ general anual quan es realitzin en el centre educatiu.

S’ha susp√®s l’obertura al p√ļblic d’instal¬∑lacions i equipaments esportius, tret dels centres de tecnificaci√≥, aix√≠ com instal¬∑lacions i equipaments que hagin d’acollir entrenaments i competici√≥ professionals estatals o internacionals. S’ajornen totes les competicions esportives, excepte les oficials d’√†mbit estatal i internacional i professionals, que s’han de celebrar sempre sense assist√®ncia de p√ļblic.

Els parcs i jardins de titularitat p√ļblica i les √†rees de joc infantil podran mantenir-se oberts amb les pautes fixades pel Procicat i fins a les 20h.

La consellera de Salut, Alba Verg√©s, ha insistit que la situaci√≥ √©s extremadament greu i cal aplanar la corba. “Tenim unes xifres insostenibles, amb m√©s de 5.000 contagis diaris. El nostre sistema de salut no aguantar√† gaire m√©s”, ha alertat. Les projeccions del Govern apunten que en menys d’un mes es podria arribar a m√©s de 1.500 pacients Covid a les UCI, que √©s el pic al qual es va arribar el mes de mar√ß.

Verg√©s ha demanat reduir la mobilitat social, sortir nom√©s quan sigui estrictament necessari; ha advertit que cal abaixar la taxa de transmissi√≥ per sota d’1.
Informa:ELNACIONAL.CAT (29-10-2020)

131 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: