MICROSOFT REVELA QUE ESPANYA HA FET SERVIR UN NOU PROGRAMARI PER ESPIAR CIUTADANS A CATALUNYA

Microsoft ha denunciat que una desena d’estats, entre els quals l’espanyol, han comprat un programa a l’empresa israeliana Candiru per espiar polĂ­tics, periodistes, dissidents, activistes i ambaixadors. El gegant informĂ tic especifica que en el cas de l’estat espanyol, el programa s’ha fet servir contra ciutadans catalans. La investigaciĂł ha especificat que Candiru ven el programari perĂČ sĂłn els governs els qui trien els objectius i l’executen, i diu que les eines que fa servir sĂłn molt sofisticades i complexes. Candiru permet d’entrar il·lĂ­citament en telĂšfons mĂČbils, ordinadors, tauletes, dispositius connectats a internet, espais d’emmagatzematge al nĂșvol i similars.

En la identificaciĂł de les vĂ­ctimes hi han contribuĂŻt els investigadors de Citizen Lab, de la Universitat de Toronto, al CanadĂ , que ja van descobrir que Espanya havia comprat a la companyia israeliana NSO un programari anomenat Pegasus, amb quĂš es va espiar el president del parlament, Roger Torrent, i mĂ©s dirigents polĂ­tics independentistes. De fet, Candiru Ă©s una empresa competidora directa d’NSO. Microsoft diu que Candiru Ă©s part d’un conglomerat d’empreses que anomena Sourgum. “Aquesta mena d’empreses augmenten el risc que les armes vagin a mans equivocades i posin en perill els drets humans”, ha denunciat Microsoft.

El programa entrava els dispositius de les vĂ­ctimes a travĂ©s de forats localitzats als navegadors d’internet mĂ©s populars i del sistema operatiu de Windows. Microsoft explica que va descobrir que era vĂ­ctima del programa de Candiru arran d’una alerta de CitizenLab. L’empresa diu que els seus equips de seguretat es van posar de seguida a investigar el malware, que han anomenat DevilsTongue (la llengua del diable, en catalĂ ), i que ja han solucionat els errors informĂ tics que permetien al programa de penetrar en els seus serveis. TambĂ© assegura que han compartit les troballes amb altres empreses del sector per evitar noves intrusions.

A mĂ©s de l’estat espanyol, Microsoft ha explicat que tambĂ© han fet servir el programa Israel, l’Iran, el LĂ­ban, el Iemen, el Regne Unit, Turquia, ArmĂšnia i Singapur. Prop de la meitat de les cent vĂ­ctimes del programari que s’han pogut identificar formen part de l’Autoritat Nacional Palestina. La denĂșncia del gegant informĂ tic va en la lĂ­nia que s’havien expressat anteriorment altres empreses del sector, que han criticat sovint els riscs per als drets humans que impliquen aquesta mena d’empreses, contra les quals demanen mĂ©s legislaciĂł. “Un mĂłn on hi ha empreses que fabriquen i venen ciberarmes Ă©s mĂ©s perillĂłs per a consumidors, empreses de tota mena i governs”, ha denunciat Cristin Goodwin, directora general de la Unitat de Seguretat Digital de Microsoft.

Candiru fou fundada el 2014 i sempre ha mirat de restar a un segon pla. CitizenLab ha denunciat que l’empresa “s’ha esforçat molt per a mantenir les seves operacions, la infraestructura i la identitat dels seus treballadors en l’opacitat, lluny de l’escrutini pĂșblic”. Per aixĂČ s’ha canviat el nom unes quantes vegades. El mĂ©s recent Ă©s Saito Tech Inc., perĂČ al sector se la continua coneixent pel nom original, Candiru.
Informa:VILAWEB.CAT (15-VII-2021)

246 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: