MILERS DE PERSONES A PAMPLONA A FAVOR DE L’ENSENYAMENT EN BASC

Milers de persones -5.000 segons l’organitzaciĂł i 3.000 segons la delegaciĂł del Govern espanyol, s’han manifestat aquest dissabte a Pamplona per reclamar el dret a estudiar en basc en tots els cicles de l’ensenyament pĂşblic navarrès. La protesta ha estat convocada per famĂ­lies afectades per la voluntat de les autoritats de rebaixar l’oferta de places destinades a classes en euskera als centres pĂşblics de la ciutat. A la capçalera hi lluĂŻa una pancarta amb la inscripciĂł “Euskara eskubidea. Ni una menos”.

Segons els manifestants “al 2020 sembla encara mĂŠs absurd que una instituciĂł pĂşblica prohibeixi als seus ciutadans estudiar en el seu idioma”, i han volgut posar en valor “l’avantatge que suposa el bilingĂźisme real per fer el salt al plurilingĂźisme”.

D’altra banda, els concentrats han criticat les agressions que consideren que “en els Ăşltims mesos ha patit el basc” i han titllat de “bascofòbia” el binomi oferta-demanda que l’Ajuntament de Pamplona pretĂŠn aplicar, reduint l’oferta actual a menys de la meitat en argumentar que hi ha “massa oferta”.

A mĂŠs, segons els marxants el problema “no s’acaba a les escoles infantils”, sinĂł que es dĂłna “en tot el cicle educatiu”. En aquesta direcciĂł, indiquen que a l’Universitat PĂşblica de Navarra la situaciĂł “tambĂŠ ĂŠs alarmant” i han assegurat que “moltes estudiants que volen estudiar en basc es veuen obligades “a marxar a altres universitats”.
Finalment, per concloure els parlaments, s’ha anunciat una mobilitzaciĂł d’estudiants el pròxim 2 d’abril sota el lema “Euskaraz ikasi, bizi eta irakatsi nahi dugu” (Volem aprendre, viure i ensenyar en basc).
Informa:NACIODIGITAL.CAT (1-3-2020)

280 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: