MILERS DE PERSONES A PAMPLONA A FAVOR DE L’ENSENYAMENT EN BASC

Milers de persones -5.000 segons l’organitzaci√≥ i 3.000 segons la delegaci√≥ del Govern espanyol, s’han manifestat aquest dissabte a Pamplona per reclamar el dret a estudiar en basc en tots els cicles de l’ensenyament p√ļblic navarr√®s. La protesta ha estat convocada per fam√≠lies afectades per la voluntat de les autoritats de rebaixar l’oferta de places destinades a classes en euskera als centres p√ļblics de la ciutat. A la cap√ßalera hi llu√Įa una pancarta amb la inscripci√≥ “Euskara eskubidea. Ni una menos”.

Segons els manifestants “al 2020 sembla encara m√©s absurd que una instituci√≥ p√ļblica prohibeixi als seus ciutadans estudiar en el seu idioma”, i han volgut posar en valor “l’avantatge que suposa el biling√ľisme real per fer el salt al pluriling√ľisme”.

D’altra banda, els concentrats han criticat les agressions que consideren que “en els √ļltims mesos ha patit el basc” i han titllat de “bascof√≤bia” el binomi oferta-demanda que l’Ajuntament de Pamplona pret√©n aplicar, reduint l’oferta actual a menys de la meitat en argumentar que hi ha “massa oferta”.

A m√©s, segons els marxants el problema “no s’acaba a les escoles infantils”, sin√≥ que es d√≥na “en tot el cicle educatiu”. En aquesta direcci√≥, indiquen que a l’Universitat P√ļblica de Navarra la situaci√≥ “tamb√© √©s alarmant” i han assegurat que “moltes estudiants que volen estudiar en basc es veuen obligades “a marxar a altres universitats”.
Finalment, per concloure els parlaments, s’ha anunciat una mobilitzaci√≥ d’estudiants el pr√≤xim 2 d’abril sota el lema “Euskaraz ikasi, bizi eta irakatsi nahi dugu” (Volem aprendre, viure i ensenyar en basc).
Informa:NACIODIGITAL.CAT (1-3-2020)

210 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: