MILERS D’USUARIS RECORREN A PLATAFORMES ALTERNATIVES PER CONSUMIR PRODUCTES EN CATAL√Ä

( RA√úL G.ARANZUEQUE )

La tecnologia ha posat a l‚Äôabast dels ciutadans la possibilitat de veure des de casa o des de qualsevol altre lloc un munt de pel¬∑l√≠cules i s√®ries amb la televisi√≥, l‚Äôordinador, la tauleta o el m√≤bil. Paradoxalment, per√≤, trobar continguts audiovisuals en catal√†, especialment adre√ßats al p√ļblic infantil i juvenil, √©s m√©s complicat que fa nou anys, quan es podia sintonitzar el 3XL a Televisi√≥ de Catalunya.

TV3 ha comen√ßat a posar-se les piles i l‚Äôoctubre passat va estrenar cinc produccions audiovisuals dissenyades priorit√†riament per a internet pensades per arribar a nous p√ļblics i per distribuir-se en les plataformes de v√≠deo i les xarxes socials. El director de TV3, Vicent Sanchis, a m√©s, va anunciar al juliol que la cadena t√© previst recuperar un canal juvenil i la plataforma Disney+ s‚Äôha decidit a oferir en catal√† tres de les seves pel¬∑l√≠cules. Nom√©s Filmincat ofereix, amb normalitat, contingut doblat i subtitulat al catal√†.

Mentrestant, però, els consumidors àvids de continguts en català es busquen les garrofes en plataformes alternatives i serveis de descàrregues molt populars fa uns anys com E-mule. A les xarxes socials sorgeixen, de tant en tant, comentaris de gent que recomana webs o serveis d’internet per veure en línia o descarregar-se pel·lícules o sèries en línia que no estan disponibles ni a les televisions ni a les grans plataformes de continguts audiovisuals. Alguns parlen amb nostàlgia dels temps en què TV3 els oferia un ampli ventall de sèries d’anime en català i d’altres lamenten que, a 2021, amb totes les possibilitats que la tecnologia actual permet, els seus fills tinguin un accés més limitat a continguts en la seva llengua que el que tenien ells quan eren joves.

El Diari de la llengua s’ha posat en contacte amb alguns portals d’internet que ofereixen continguts audiovisuals en català, però aquests no han respost la demanda del diari. Sí que ho ha fet el servei de reproducció en continu en català Miquelets TV, un canal de Twitch amb 3.400 seguidors que emet, en directe, pel·lícules i sèries en català.

Segons expliquen el responsables de Miquelets TV, la idea de crear el canal va sorgir ‚Äúper la necessitat d‚Äôomplir el buit que va deixar el tancament del 3XL l‚Äô1 d‚Äôoctubre del 2012‚ÄĚ. ‚ÄúDes de llavors -diuen- la quantitat i la qualitat de material audiovisual em√®s pels canals de la CCMA [Corporaci√≥ Catalana de Mitjans Audiovisuals] s‚Äôha anat perdent gradualment fins al punt en qu√® al Super 3 actualment nom√©s ofereixen animes com el Detectiu Conan, Doraemon (actualment no s‚Äôemet) o La m√†gica Do-Re-Mi‚ÄĚ. Tamb√© van posar en marxa el projecte ‚Äúcom a prova pilot de com explotar les noves tecnologies que ofereix internet i veure quina √©s la demanda que es pot generar en aquests espais que els mitjans de comunicaci√≥ tradicionals encara no s‚Äôatreveixen a ocupar‚ÄĚ.

El perfil mitj√† dels usuaris de Miquelets TV √©s gent d‚Äôentre 20 i 35 anys, entre els quals hi ha ‚Äúnost√†lgics del K3 i del 3XL‚ÄĚ; ‚Äúpares que acompanyen els seus fills‚ÄĚ, que s√≥n ‚Äúun p√ļblic m√©s intermitent‚ÄĚ; i, cada cop, m√©s joves entre 12 i 18 anys que descobreixen els animes, un segment al qual volen arribar m√©s a trav√©s de xarxes com Tik Tok i Instagram.

A falta d‚Äôoferta est√†ndard per atendre tots aquests p√ļblics en catal√†, Miquelets TV i altres portals transiten pels marges de la legalitat. ‚ÄúNosaltres no som autors o propietaris del contingut que s‚Äôemet i MiqueletsTV ni cap dels seus possibles col¬∑laboradors no tenim √†nim de lucre ni ens beneficiarem de donacions‚ÄĚ, diuen els responsables del canal de Twitch, que afegeixen que ‚Äúhi ha contingut on hi ha productores que en tenen els drets d‚Äôemissi√≥ per√≤ no l‚Äôexploten en el mateix espai‚ÄĚ que ells.

D‚Äôaltres pel¬∑l√≠cules o s√®ries que ofereixen no hi ha cap productora del pa√≠s que en tingui els drets i les productores internacionals no en tenen la llic√®ncia d‚Äôexplotaci√≥ en mitjans televisius o plataformes en l√≠nia en catal√†. Tamb√© hi ha s√®ries i pel¬∑l√≠cules sobre les quals ‚Äúesbrinar qui s√≥n els propietaris actuals dels drets d‚Äôemissi√≥ o explotaci√≥ es convertiria en una odissea‚ÄĚ. ‚ÄúTenim tot aquest contingut gr√†cies a p√†gines web que donen suport i acc√©s a material audiovisual en catal√† que, d‚Äôuna altra manera, haur√≠em perdut per sempre‚ÄĚ, afegeixen.

L‚Äôobjectiu √©s contribuir a frenar la davallada del catal√† en l‚Äô√†mbit audiovisual, especialment pel que fa al contingut importat i doblat. ‚ÄúLes noves generacions acostumen a consumir m√©s internet i menys televisi√≥ i tant TV3 com la resta de canals tradicionals no han arribat als joves, ja que el seu sistema √©s, segons la nostra opini√≥, massa corporatiu. En canvi, altres plataformes tenen un m√†rqueting m√©s viral o influenciadors i youtubers per promocionar el seu contingut‚ÄĚ, afirmen des de Miquelets TV. El canal proposa ‚Äúaprofitar plataformes ja establertes i comunes per als joves com Twitch o Youtube per emetre en diferit o simult√†niament contingut menys televisiu i m√©s a la carta‚ÄĚ com fan ells.

Les emissions de Miquelets TV tenen una mitjana d’una cinquantena d’espectadors amb intervals que van dels 40 als 120 i en sèries com One Piece, Slam Dunk, Inuyasha i les pel·lícules de la saga de Harry Potter assoleixen pics de 150 i 160 usuaris connectats amb una mitjana de 120.

Com passa en tants altres camps, de demanda de productes en català n’hi ha. Només falta que hi hagi oferta i si no n’hi ha, sempre hi ha gent disposada a trobar-la a sota de les pedres.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (31-1-2021)

163 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: