“MIRADES DES DEL CONFINAMENT “,UN HOMENATGE A LA SOLIDARITAT

“Qu√® has fet durant el confinament?”. Aquesta √©s la pregunta que posa en marxa el projecte Mirades des del confinament, una gran obra d’homenatge a la solidaritat col¬∑lectiva pel covid-19 impulsada per √ímnium Cultural, el Festival Cru√Įlla i l’artista Joan Fontcuberta. L’obra es crear√† amb millers de fotografies del confinament fetes pels ciutadans i recollides des d’aquest dilluns i fins al 19 de maig a la web miradesdesdelconfinament.cat. Un dels precedents formals √©s el fotomosaic El m√≥n neix en cada besada que Fontcuberta va fer el 2014 a la pla√ßa Isidre Nonell de Barcelona.

L’objectiu de Mirades des del confinament √©s que cadasc√ļ expressi, a trav√©s de tantes imatges com vulgui, qu√® ha representat el confinament, ja sigui des de la quotidianitat de casa o des de la feina imprescindible de tots aquells sectors que han format part de la cadena de serveis essencials. A partir dels milers de mirades confinades que es recullin, Fontcuberta aplicar√† la seva perspectiva art√≠stica per acabar construint una gran obra d’homenatge a l’esfor√ß col¬∑lectiu. “S’hi val tot: la idea √©s poder compartir, des d’aquelles estones que estem preocupats fins a aquells petits esclats de creativitat dom√®stica”, ha explicat Fontcuberta. I amb el conjunt de totes les fotografies far√† un mural monumental que quedi “en el futur com a testimoni i homenatge d’aquesta gran experi√®ncia de solidaritat col¬∑lectiva”.

Mirades des del confinament busca explicar, a trav√©s de milers de fotografies del confinament, com la societat civil s’autoorganitza i dona el millor de si mateixa per aturar la greu crisi sanit√†ria, per√≤ tamb√© social, que es deriva de la pand√®mia. La imatge final de l’obra ser√† una inc√≤gnita fins a l’√ļltim moment.

“Amb el comprom√≠s de Joan Fontcuberta fem perdurar la lluita per la vida digna mitjan√ßant la cultura i l’empoderament. Cultura valenta que ens reafirma en la for√ßa del poder col¬∑lectiu sense deixar-nos ning√ļ pel cam√≠”, ha afirmat el president d’√ímnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat des de fa 938 nits. Tamb√© el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha destacat la capacitat de la ciutadania per superar les dificultats: “Aquest confinament ha canviat la nostra vida quotidiana. Hem vist els balcons plens de vida; hem descobert altres maneres d’estar amb la fam√≠lia, els amics o els ve√Įns, i hem aplaudit el personal sanitari, els caixers de supermercat i els voluntaris, que han treballat a contrarellotge per salvar vides i no deixar ning√ļ pel cam√≠”. Segons Mauri, tot aix√≤ demostra que “la for√ßa d’un pa√≠s √©s la seva gent”.

La direcci√≥ del Cru√Įlla ja ha anunciat que el festival dif√≠cilment es podr√† fer tal com el coneixem aquest 2020 i, en cas d’ajornament, el fotomosaic es mostraria al Cru√Įlla 2021. El director del festival, Jordi Herreruela, ha recordat que “√ímnium i el Cru√Įlla tenen en la defensa de la identitat i de la cultura catalanes un dels seus valors fonamentals”. Un fet, ha dit, que totes dues entitats comparteixen amb vocaci√≥ de destacar els grans artistes que contribueixen a engreixar la cultura del pa√≠s. En aquest sentit, Herreruela ha assegurat que “Joan Fontcuberta √©s un dels artistes m√©s importants del pa√≠s i amb aquesta acci√≥ es vol reivindicar-lo i donar-lo a con√®ixer a aquells que encara no el coneixen”.

Informa:ARA.CAT (11-5-2020)

275 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: