MISSATGE DE SÁNCHEZ A PUIGDEMONT: ” EL QUE ÉS INTEL·LIGENT ÉS DIALOGAR “

En un context de preocupació per l’evolució negativa de les dades de contagi al conjunt de l’Estat -Espanya ja supera els 405.000 casos des de l’inici de la pandèmia-, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimarts després de la reunió del consell de ministres per traslladar un missatge d'”alerta” per la situació epidemiològica i ha demanat “serenitat” per actuar a partir d’ara. En el torn de preguntes, Sánchez s’ha referit a la represa de la taula de la negociació amb la Generalitat, aparcada des de principis d’any. El president espanyol ha defensat una nova reunió amb el Govern “quan sigui possible” i ha enviat un missatge a Carles Puigdemont: “El que és intel·ligent és dialogar”.

Puigdemont, en una visita la setmana passada a la Catalunya Nord, havia instat l’independentisme a articular una “confrontació intel·ligent” amb l’Estat. Sánchez ha fet referència als últims missatge de les forces independentistes, tant de Puigdemont i Junts com d’ERC: “Han parlat de confrontació intel·ligent i també de diàleg. El que és intel·ligent és dialogar”.

El líder del PSOE ha subratllat que la Moncloa està disposada a reprendre el diàleg “en relació a la qüestió catalana”. No ha posat data a la reunió de la taula de negociació i, fins i tot, ha confós la mesa de diàleg amb el Govern amb la comissió bilateral Estat-Generalitat. En el missatge en clau catalana, Sánchez també ha fet referència a l’absència del president Quim Torra a la conferència de presidents autonòmics celebrada el juliol a la Rioja. N’ha lamentat l’absència i ha exposat que, en aquella ocasió, la reunió física no va ser possible perquè Torra argumentava que el més lògic era fer-la de forma telemàtica per la situació sanitària.

El principal anunci de la compareixença de Sánchez, però, ha estat la voluntat d’oferir a les comunitats autònomes l’aplicació de l’estat d’alarma si ho consideren oportú, amb la gestió a càrrec dels presidents autonòmics. “Hem de prendre el control, doblegar la segona corba i com més aviat possible, millor”, ha afirmat Sánchez. El president espanyol ha recalcat que la majoria parlamentària que dona suport a l’executiu espanyol avalarà la decisió de les comunitats que optin per la via de l’estat d’alarma. Els dirigents autonòmics haurien de comparèixer al Congrés per sol·licitar l’aplicació de la mesura i les eventuals pròrrogues. La Generalitat ja ha avançat que no considera l’estat d’alarma una eina “necessària”.

La Moncloa, però, no descarta que algunes governs optin per aquesta solució per gestionar una segona onada del coronavirus. “Els instruments legals amb els quals comptem són suficients per fer front a la pandèmia”, ha afirmat Sánchez, abans de destacar que aquest setembre tornarà a convocar una reunió amb les autonomies, per donar continuïtat a la del juliol a la Rioja, però aquest cop serà de forma telemàtica. El dirigent socialista ha subratllat la “voluntat de cogovernança” de la Moncloa i ha citat que l’estat espanyol és “quasi federal”.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (25-8-2020)

830 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: