MISSATGE NADALENC DEL PRESIDENT ARAGONÈS: “EL 2022 HA DE COMENÇAR A DESBLOQUEJAR EL CONFLICTE AMB L’ESTAT “

Missatge institucional de Nadal del president Aragonès.
Santa Coloma, 26 de desembre de 2021.
Ciutadanes i ciutadans de Catalunya, deixeu-me començar, desitjant unes bones festes i un bon any nou a tothom.
El país està iniciant una nova etapa amb l’horitzó compartit de fer més fàcil, amable i feliç la vida de la ciutadania. La vida de tots i totes nosaltres.
D’aquí el nostre compromís d’impulsar una transformació social, verda, feminista i democràtica que ens faci avançar de nou.
Aquesta transformació ja ha començat i ara, amb eines com el nou pressupost —que per primera vegada en 12 anys entrarà en vigor l’1 de gener— disposarem de molts més recursos per situar-nos al costat de la gent.
Per enfortir l’escola i el sistema de salut. Per construir habitatge públic. Per potenciar la lluita contra el canvi climàtic. Per actuar com un estat emprenedor que impulsi la nostra economia i creí llocs de treball.
Tot i això, és evident que acabem l’any de manera inesperada. Gràcies a la vacunació i el gran esforç col·lectiu, portàvem unes setmanes i uns mesos molt bons que ens havien permès deixar enrere bona part de les mesures per mantenir la pandèmia sota control.
Anàvem molt bé. Recuperant la nostra activitat quotidiana. Normalitzant les trobades amb amics i familiars. I potenciant tota l’activitat i dinamisme econòmic.
Anàvem bé. Però l’arribada de la variant òmicron ha fet saltar de nou totes les alarmes. Per això el Govern de la Generalitat ha adoptat mesures encaminades a reduir la mobilitat i la interacció social i les ha acompanyat d’ajuts econòmics per als sectors més afectats. Mesures doloroses, especialment per l’època de l’any en què ens trobem, i que no duraran més de
l’indispensable per frenar de nou la pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari.
És per això que us vull agrair a tots i totes vosaltres el gran esforç que esteu fent. L’esforç acumulat des de l’inici de la pandèmia i l’esforç extra que us estem demanant que feu aquests dies.
De la mateixa manera, vull fer un sentit agraïment a tot el personal sanitari i al conjunt de servidors públics que un cop més ho estan donant tot per protegir-nos. A tots els que ens cuideu, moltíssimes gràcies, sincerament. Sou imprescindibles.

Malauradament, aquests dies hi ha moltes persones que pateixen la malaltia. A tots i totes vosaltres, sigueu a l’hospital o confinats a casa, us vull desitjar una ràpida recuperació i que ben aviat us pugueu reunir amb les persones que més estimeu.
Demà farà un any que vam subministrar la primera vacuna. Des de llavors hem avançat moltíssim, especialment en la reducció de la mortalitat provocada per la Covid. Per això estic convençut que el 2022 aconseguirem acabar de fer el tomb. Donant un nou impuls a les vacunes i, sobretot, dirigint tots els esforços dels fons Next Generation a una reactivació econòmica en clau transformadora.
Són moltes les empreses que ho estan passant malament. Són molts els treballadors i treballadores que han perdut la feina, sigui per la Covid o per altres raons de fons del propi sistema productiu. Podríem parlar de Mahle a Vilanova i la Geltrú o de les diferents plantes de Nissan que tancaran abans de finalitzar l’any.
I davant d’aquesta realitat, estem construint alternatives. Hem d’oferir noves oportunitats per tal que ningú es quedi enrere, que tothom pugui treballar i tothom pugui gaudir d’una bona qualitat de vida.
Perquè també veiem com constantment sorgeixen noves iniciatives emprenedores, com som líders en recerca científica, com tornem a batre rècords d’exportacions.
Esperança i confiança en nosaltres mateixos i en les oportunitats que tenim. Perquè ens en sortirem de la mateix manera que aquest país ha superat moments dificilíssims al llarg de la història.
Deixem enrere els discursos derrotistes i reforcem la confiança en nosaltres mateixos. En tot el que tenim com a país i que ha de despertar tot el nostre orgull. L’esperit de superació i la capacitat de treball. La imaginació i la creativitat. El saber fer. El treball en equip i l’esforç col·lectiu. El compromís cívic i social. La capacitat de pensar en gran. L’inconformisme i la voluntat transformadora. La capacitat de tenir grans objectius per al nostre futur col·lectiu.
Tot això és el que ens mou. Tot això és el que ha mogut Catalunya al llarg de la història.
Aquesta voluntat col·lectiva de construir un futur millor per als nostres fills i les nostres filles.
Per això les paraules d’avui les he volgut pronunciar des de l’escola Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet. Una escola nascuda aviat farà 40 anys gràcies a la tossuderia d’unes mares i uns pares que volien que els seus fills estudiessin a una escola pública i en català.
Mares i pares que volien que els seus fills i filles aprenguessin català perquè eren plenament conscients que així contribuïen a la cohesió social del país i oferien un futur d’oportunitats per als seus fills i les seves filles.
A aquest conjunt de pares i mares els hi hem d’estar enormement agraïts. D’ells va néixer el model actual d’escola catalana. Una escola moderna, oberta, propera, que construeix comunitat, que cohesiona la societat. I sobretot que, amb uns docents excel·lents, ofereix als nostres infants i joves tot el que necessiten per poder dur una vida plena i en llibertat.

Aquesta escola té el català com element central. Com a llengua vehicular i de trobada. Un paper que tenia sentit en una societat com la de fa quatre dècades i que es revaloritza i pren molta més rellevància en un context on la diversitat cultural i lingüística del país no ha parat de créixer i d’enriquir-se amb aportacions d’arreu del món.
Per aquest motiu hem de potenciar l’escola. El seu model lingüístic, la seva capacitat de cohesió i de generar oportunitats. Perquè sense cap mena de dubte, és el nucli de la nació catalana.
Per això, el proper curs començarà amb la gratuïtat de l’educació dels infants de 2 anys. Una mesura que volem estendre a tot el cicle de l’educació infantil. I pel mateix motiu estem treballant amb tota l’energia i tota la decisió per assegurar que la llengua catalana continua jugant un paper neuràlgic en el sistema educatiu de Catalunya.
Segur que el 2022 aconseguirem fer el tomb a les crisis provocades per la Covid. I, de la mateixa manera, hem d’aconseguir fer el tomb a la crisi democràtica que fa massa temps que arrosseguem.
El 2022 ha de ser l’any en què comencem a desbloquejar el conflicte amb l’Estat. Ha de ser l’any en què la negociació amb l’Estat avanci i comenci aportar resultats tangibles. Cal començar a oferir una resposta a l’àmplia majoria de ciutadans i ciutadanes que saben que la resolució del conflicte amb l’Estat passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia.
Tenim una majoria sòlida, transversal, sostinguda en el temps. Una majoria que vol resoldre el conflicte i que no accepta cap bloqueig. Per això, també hem de començar a construir alternatives – actuant amb realisme, buscant el màxim consens i aprenent del camí que hem fet fins ara – per si la negociació s’encalla i no aporta resultats. Perquè de la mateixa manera
que no estem disposats a renunciar a la resolució democràtica del conflicte polític, tampoc estem disposats a renunciar a la independència de Catalunya.
Ciutadanes i ciutadans de Catalunya, tenim tot el futur per endavant. Aboquem-hi tota la nostra energia i tota la nostra il·lusió. Aboquem-hi tota la nostra voluntat transformadora. Situats sempre al costat de la gent. Pensant sempre en la Catalunya sencera, un país obert al món que volem fer més just, més pròsper i més sostenible.
Ciutadanes i ciutadans de Catalunya, desitjo que estigueu gaudint d’unes bones festes i que tingueu una molt bona entrada d’any.
Visca Catalunya lliure!
Pere Aragonès i Garcia.
President de la Generalitat de Catalunya.
(26-XII-2021)

130 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: