MOR ALS 80 ANYS EL MONJO JOSEP MASSOT I MUNTANER, DEFENSOR DE LA LLENGUA CATALANA

(BERTO SAGRERA )

Descansi en pau. El monjo benedictí Josep Massot i Muntaner ha mort als vuitanta anys durant la matinada d’aquest diumenge, ha anunciat l’Abadia de Montserrat. Va néixer el 1941 a Palma (Mallorca) i fou filòleg, historiador, assagista i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat des de l’any 1971. Feia 57 anys que era monjo i cinquanta que era sacerdot. El pare abat Manel Gasch presidirà el funeral el pròxim dimarts 26 d’abril a les 10.45 hores. “En fer-vos-ho saber, amb tristesa i plens d’esperança en Jesucrist ressuscitat, l’encomanem a les vostres pregàries”.

Des de ben jove es va interessar pels estudis històrics i lingüístics, fins al punt que es va especialitzar en l’edat mitjana i en altres temes com la postguerra o la història de l’Església. Va arribar a impulsar treballs de recerca i homenatges sobre autors històrics de la cultura catalana, així com estudis filològics. També va escriure sovint a la premsa i a revistes especialitzades, com Serra d’Or. Membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, era conservador del fons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fundador tant de la Societat Catalana de Llengua i Literatura i de la revista Randa. Va publicar un gran nombre d’obres.
per Taboola

Una trajectòria amb guardons importants

Per la seva trajectòria va rebre guardons tan importants com la Creu de Sant Jordi l’any 1996 o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2012. El 1989 va ser guardonat amb el Premi Francesc de Borja Moll dels Premis 31 de desembre de l’Obra Cultural Balear; el 1997, amb el Premi Nacional de Cultura Popular, concedit per la Generalitat; el 1994, amb el guardó Crítica Serra d’Or de Recerca en Humanitats; el 2018, amb la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats; i el 2019, amb la Medalla d’Or de la comunitat autònoma de les Illes Balears. És doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (1999) i la Universitat de València (2016). Amb motiu del seu vuitantè aniversari, el 2021 es va publicar una miscel·lània en honor seu: El monjo, l’historiador i l’editor. Homenatge a Josep Massot i Muntaner (Publicacions de l’Abadia de Montserrat).

Es va llicenciar en Filologia romànica a la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1963. Després va ampliar els seus estudis de filosofia i teologia a Alemanya, alhora que es va formar de forma clandestina als Estudis Universitaris Catalans de l’Institut d’Estudis Catalans. Entre el 1970 i el 1973 va donar classes a la UB i, a partir del 1973, va ser nomenat secretari de l’Associació internacional de Llengua i Literatura Catalanes. També va col·laborar amb la Gran Enciclopèdia Catalana i va dirigir el Diccionari de Literatura Catalana. L’any 1962 va ingressar a l’orde benedictí del Monestir de Montserrat. Va ser ordenat prevere el 1972 i des del 1971 és director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Va ser un dels monjos que va acompanyar la tancada d’intel·lectuals a Montserrat del 1970, el que es pot considerar l’origen de l’Assemblea de Catalunya.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-4-202)

73 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: