MOR MONTSERRAT CARULLA, “ACTRIU CATALANA I INDEPENDENTISTA “

L’actriu catalana Montserrat Carulla ha mort aquest dimarts als 90 anys. “Actriu, catalana i independentista”, tal com es va definir quan li van lliurar el Gaud√≠ d’Honor, l’any 2013, Carulla era considerada una de les grans dames de l’escena catalana i era molt popular i estimada gr√†cies als seus papers en diverses s√®ries de TVC, com Secrets de fam√≠lia, El cor de la ciutat o La Riera. Els darrers anys es va implicar en la causa independentista, participant en actes i xerrades de l’Assemblea Nacional Catalana i figurant a la llista de Junts pel S√≠.

Nascuda a Barcelona l’any 1930 en una fam√≠lia humil marcada per la Guerra Civil, Montserrat Carulla era fruit del teatre amateur, gran planter d’actors i actrius al nostre pa√≠s. No va comen√ßar a treballar com a professional fins l’any 1960, amb obres com Soparem a casa de Josep Maria de Sagarra, de qui tamb√© interpretaria El fiscal Recasens o l’adaptaci√≥ de Romeu i Julieta, de William Shakespeare.

Casada amb el tamb√© actor i doblador Felipe Pe√Īa ‚Äďa qui havia conegut a Radio Nacional i de qui es divorciaria anys despr√©s‚Äď va viure uns anys a Madrid, fins que va tornar-se a instal¬∑lar a Catalunya l’any 1964, convertint-se en una de les actrius m√©s destacades del teatre catal√†.


“La Carulla”

La popularitat i l’estima que feien que tothom la conegu√©s com “La Carulla”, com pertoca a les grans dives, li va venir a la maduresa, especialment arran dels nombrosos papers a la televisi√≥, amb s√®ries com Oh, Europa!, Secrets de fam√≠lia, Laberint d’ombres, El cor de la ciutat o La Riera. Tot aix√≤ sense deixar de banda el teatre, on va compartir escenari amb la seva filla Vicky Pe√Īa en un recordat muntatge de La reina de la bellesa de Leeneane, dirigit per Mario Gas ‚Äďque tamb√© la va dirigir a Guys&Dolls i M√ļsica per a una nit d’estiu‚Äď, pare de la seva neta Miranda Gas, tercera generaci√≥ d’una saga que ha marcat l’escena catalana. De fet, Carulla s’havia acomiadat dels escenaris l’any 2014 amb l’obra Iaia, escrita i dirigida pel seu fill, Roger Pe√Īa, que interpretava amb el seu net, √Älex Pe√Īa.

Mort de dama de Lloren√ß Vilallonga, dirigida per Ricard Salvat, Primera historia d’Esther de Salvador Espriu amb direcci√≥ de Llu√≠s Pasqual, que tamb√© la va dirigir a Luces de bohemia de Ram√≥n Maria del Valle-Incl√°n o √Ängels a Am√®rica, de Tony Kusher, dirigit per Josep Maria Flotats, que va inaugurar el TNC, s√≥n alguns dels muntatges que van comptar amb Carulla. Tamb√© se la va poder veure a la gran pantalla, malgrat un llarg veto que la va allunyar del cinema, amb papers en pel¬∑l√≠cules com Companys. Proc√©s a Catalunya, de Josep Maria Forn, El vicari d’Olot, de Ventura Pons, Carreteras secundarias, d’Em√≠lio Mart√≠nez L√°zaro, o El orfanato, de Juan Antonio Bayona.

La seva mort ha provocat una allau de reaccions a les xarxes.
Informa:ELNACIONAL.CAT (24-11-2020)

267 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: