MULTA DE 100 EUROS SI NO ES PORTA LA MASCARETA EN ESPAIS P√öBLICS

Quan s’aixequi l’estat d’alarma el 21 de juny, continuar√† sent obligatori dur mascareta tant a l’aire lliure com en espais tancats, segons estableix l’esborrany del decret per a la nova normalitat que l’executiu de Pedro S√°nchez vol aprovar dimarts que ve, 9 de juny, al consell de ministres i que ha avan√ßat aquest divendres la Cadena SER. L’obligaci√≥ s’allargar√†, com a m√≠nim, fins passada la tardor i tota persona m√©s gran de sis anys que no porti la mascareta al carrer o als espais tancats (com el transport p√ļblic) quan no sigui possible mantenir la dist√†ncia de seguretat -d’entre un metre i mig i dos metres- cometr√† una infracci√≥ lleu i s’enfrontar√† a una sanci√≥ de 100 euros. Quedaran al marge d’aquesta directriu aquells que tinguin una malaltia o dificultat respirat√≤ria, o una discapacitat o depend√®ncia que els impedeixi treure-se-la de forma aut√≤noma.

El text no √©s definitiu i encara ser√† objecte de debat en les properes reunions amb els governs auton√≤mics, per√≤ recull la compet√®ncia exclusiva de les comunitats per a “l’adopci√≥, supressi√≥, modulaci√≥ i execuci√≥” de les mesures corresponents a la fase 3, llevat de les que fan refer√®ncia a la llibertat de circulaci√≥ fora de les unitats territorials -en el cas de Catalunya, les regions sanit√†ries-. A m√©s, i com ja va avan√ßar la setmana passada S√°nchez, seran les autonomies les que decidiran si es dona per superada l’√ļltima etapa del pla de transici√≥ “en funci√≥ de criteris sanitaris i epidemiol√≤gics”.

Ara b√©, l’esborrany tamb√© atorga a l’Estat l’ultima paraula en casos “excepcionals” o per motius d'”extraordin√†ria gravetat o urg√®ncia” amb l’objectiu -s’apunta- d’assegurar el compliment del marc normatiu. La presa de decisions es far√† “amb la col¬∑laboraci√≥ de les comunitats aut√≤nomes i d’acord amb les seves respectives compet√®ncies” per√≤ el govern central es reservar√† la capacitat per intervenir i determinar sense que calgui que l’estat d’alarma estigui vigent.

Les claus del nou decret
Rastreig de positius i contactes

El plantejament de S√°nchez s’allargar√† fins que es doni per acabada la pand√®mia del covid-19, sigui perqu√® est√† controlada amb una vacuna o amb un tractament altament efica√ß. Mentrestant, l’executiu espanyol mant√© l’obligaci√≥ que les autonomies facilitin al ministeri de Sanitat totes les dades necess√†ries per fer seguiment de l’evoluci√≥ del covid-19 “i les que calgui” per garantir la coordinaci√≥ entre les autoritats sanit√†ries. En cas de nous brots, establiments, mitjans de transport i altres entitats hauran de facilitar a les autoritats sanit√†ries la informaci√≥ de qu√® disposin per identificar les persones potencialment afectades, amb l’objectiu de tra√ßar contactes i tallar possibles cadenes de transmissi√≥. Els operadors de trens, autobusos i avions tamb√© hauran d’emmagatzemar la informaci√≥ de tots els passatgers com a m√≠nim durant un mes per facilitar les tasques de rastreig.

Distàncies de seguretat i desinfeccions

El text fixa que les comunitats aut√≤nomes han d’evitar les aglomeracions als transports p√ļblics, si b√© seran els √≤rgans dependents de la Direcci√≥ General del Transport Terrestre els que decidiran quina volum exacte podran ofertar trens i autobusos. Per√≤ amb aquesta premissa de limitar la concentraci√≥ de premisses tamb√© s’haur√† d’aplicar a centres de treball, escoles i hospitals: o es limitar√† l’acc√©s, es reduiran els aforaments o s’hauran de garantir torns per evitar coincid√®ncies massives. A m√©s, els √≤rgans directius hauran d’adoptar mesures de neteja i desinfecci√≥ i posar a disposici√≥ de treballadors, alumnes i pacients, respectivament, aigua i sab√≥ o gels hidroalcoh√≤lics autoritzats pel ministeri.

Aquestes mesures de prevenci√≥ i higiene tamb√© seran obligat√≤ries en el cas d’habitatges tutelats, resid√®ncies de gent gran i centres per a persones amb discapacitat. En particular, assenyala l’esborrany, es vigilar√† que les visites i els passeigs es facin sempre que es puguin “prevenir el risc de contagis” i comptar amb “plans de conting√®ncia davant de qualsevol rebrot”.

Aforaments limitats als espais d’oci

Pel que fa als centres comercials, la proposta de decret tamb√© inclou normes d’aforament especialment en centres i parcs comercials, aix√≠ com mercats a l’aire lliure o de venda no sedent√†ria. En el cas d’hotels i allotjaments tur√≠stics, el text destaca una restricci√≥ d’aforament en els espais comuns per garantir el distanciament social, i en el cas dels equipaments culturals, espectacles p√ļblics i altres activitats recreatives, aix√≠ com les instal¬∑lacions esportives, s’aplicaran les normes generals d’higiene i distanciament.

Informa:ARA.CAT (6-6-2020)

212 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: