MULTA DE 300.000 EUROS A UN EMPRESARI PER INTENTAR PAGAR ELS IMPOSTOS A CATALUNYA EN LLOC D’ESPANYA

( IVET NÚÑEZ )

Hisenda reclama 300.000 euros a un empresari independentista que, indignat amb la retallada de l’Estatut, va decidir deixar de pagar els seus impostos a l’Agència Tributària espanyola. “Vam decidir que per aquí no hi passàvem. Ja era el summum“, assenyala Andreu Bartolomé en una conversa amb El Món. L’empresari va començar a fer un “acte de reivindicació fiscal” per aplicar “de fet” la sobirania fiscal que proposava l’Estatut.

Per fer-ho, durant dos trimestres van pagar els seus impostos a l’Agència Tributària de Catalunya i en van informar posteriorment l’espanyola. El tercer trimestre van deixar d’informar Hisenda (la de l’Estat), perquè van entendre que ja “s’havien assabentat” del que feien. Però la “reivindicació fiscal” no va acabar aquí.
A IKEA hi ha la teva solució Posar ordre als teus dies no és fàcil. Ordenar l’habitació, una mica més. Patrocinat per Ikea

L’Andreu i la seva dona Maria van informar llavors la Generalitat que no volien que els diners que els ingressaven passessin a Madrid –que és el que ha de fer l’Agència Tributària de Catalunya si segueix la llei–, “perquè els espanyols feien servir els diners per rescatar bancs”. “Volíem que els impostos repercutissin en la societat catalana”, argumenta Bartolomé. A partir de llavors, en no rebre informació de la Generalitat sobre on havien de pagar els diners si no volien que arribessin a l’Estat, aquest empresari va iniciar un “treball de recerca” per esbrinar on tenia deutes la Generalitat. D’aquesta manera, feien transferències amb els impostos a escoles o altres institucions i presentaven el comprovant a l’Agència Tributària de Catalunya. “Adjuntàvem el comprovant i l’explicació del que fèiem i per què ho fèiem”, apunta l’empresari, que lamenta que mai els van dir on pagar aquests impostos.

Aquest procediment va seguir fins al 2018, sempre de manera presencial “donada la importància de l’acte”. “Tot i fer una reivindicació fiscal, som empresaris i mai hem volgut ser fora de la llei”, defensa Bartolomé. Ara fa tres anys, ell i la seva dona van rebre la notificació d’Hisenda que no tenien informació de la seva activitat. La conseqüència immediata va ser la retirada del seu NIF i l’embargament dels seus comptes, tot i l’escrit que ells van presentar assegurant que ho feien d’acord amb el que havien acordat els catalans a l’Estatut. “No és un invent de la Maria i l’Andreu de Siurana”, afegeix.
El primer ‘NIF’ català

L’Agència Tributària de Catalunya tampoc els va treure d’aquesta “estacada”, per això es van decidir a crear el primer NIF català. “Això de seguida ens va començar a portar molts problemes a nivell de proveïdors, perquè no era reconegut”, lamenta. “Vam haver de fer una martingala per seguir treballant”, afegeix l’empresari, que va crear una altra empresa en paral·lel per a seguir l’activitat.

Arran d’aquesta “pressió” de Bartolomé, que admet que va ser “una mica desafiant”, va començar una inspecció d’Hisenda a l’empresa “que curiosament deien que no existia”. Ara ha arribat la resolució i aquests dos empresaris s’enfronten a una multa de 150.000€ que, calculen, acabarà costant uns 300.000€ pel recàrrec. Bartoloé no considera els seus actes com insubmissió fiscal, sinó com una “reivindicació”: “Entenem que és un deute de qualsevol ciutadà fer respectar el que s’aprova als Parlaments. Això tenia el suport de més del 70% de la població”.
Utilització “partidista i política” d’Hisenda

“No pensem pagar”. Així de contundent es mostra aquest empresari, que considera que fer-ho seria admetre que són “delinqüents” que no han pagat els seus impostos. “Hem informat de tot, no ens hem amagat de res i hem fet responsablement la nostra reivindicació”, explica, afegint que té una carta del president de la Generalitat en què els encoratja a seguir amb aquesta línia de pressió. “Els advocats m’han dit que puc al·legar indefensió i menysteniment de l’administració”, assegura Bartolomé, que recorda que ha estat nou anys adreçant-se a l’administració sense rebre resposta.

“És utilitzar Hisenda com si fos el Tribunal de la Santa Inquisició. Aquesta gent no es porten bé? Doncs a per ells”, afirma, recordant els casos d’altres empreses perjudicades per haver donat suport a la independència. Per això, Bartolomé assegura que no es “doblegaran”, perquè “ja no és una qüestió de la dignitat de Catalunya sinó de la Maria i l’Andreu”. L’empresari demana “un cop de mà” per fer front a la defensa amb un bon advocat. Aquest és el motiu pel qual han creat un formulari en què se’ls pot donar suport en aquesta “desproporcionada” causa que Hisenda ha obert contra ells.
Informa:ELMON.CAT (15-VII-2021)

212 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: