MULTA SIMBÒLICA A UN FILL D’UN GUÀRDIA CIVIL QUE VA AGREDIR UNA DONA PER PARLAR CATALÀ

El jutjat número 9 de Palma de Mallorca ha condemnat l’empleat de l’Aeroport de Son Sant Joan que va agredir una altra treballadora que havia denunciat un cas de discriminació lingüística de la Guàrdia Civil, segons informen diversos mitjans locals. Els fets van tenir lloc l’octubre del 2019, quan Jose Manuel V. va agredir Paula Rotger mentre era al seu cotxe amb una companya entre crits de “visca la Guàrdia Civil” i “visca Espanya”.

Aquell estiu, Rotger havia denunciat públicament que un agent de la Guàrdia Civil no l’havia deixat passar un dels controls de l’aeroport per haver-s’hi adreçat en català. El cas de discriminació lingüística es va fer molt conegut, i la tardor del 2019, l’ara condemnat per un delicte de danys lleus es va identificar com a fill d’un guàrdia civil i trencar un vidre del vehicle de Rotger.
El cas de discriminació lingüística a l’Aeroport de Palma

El juny de 2019, Paula Rotger va creuar alguns dels controls habituals per accedir a les àrees restringides de l’aeroport mallorquí. Després de creuar sense problemes els arcs de seguretat, dos agents de la Guàrdia Civil van demanar la seva documentació. En comprovar que tot estava en ordre, Rotger es va acomiadar i els va donar les gràcies en català.

Va ser aleshores quan, segons relata la treballadora en la seva denúncia, l’agent va dir exaltat que “o parla en espanyol o no entra”. Rotger va defensar el seu dret a parlar en la llengua catalana, però el guàrdia civil va mantenir-se inamovible i va retenir-la amb l’excusa que no havia passat el control de seguretat.

Paula Rotger va interposar la denúncia contra l’agent per un cas de discriminació per motius lingüístics, però tots els òrgans judicials espanyols la van rebutjar. Darrerament, la denúncia ha arribat al Tribunal Europeu de Drets Humans, que encara s’ha de pronunciar.
Agressió i insults: “Visca la Guàrdia Civil i visca Espanya!”

La denúncia del cas va tenir molta repercussió mediàtica i política, i al llarg d’aquell estiu Rotger va patir pintades al seu cotxe per assenyalar-la. L’octubre de 2019, mentre la treballadora era al seu cotxe amb una companya, un home molt alterat es va identificar com a “fill d’un guàrdia civil” i li va proferir insults com “filla de puta” i “subnormal”. Entre crits de “visca la Guàrdia Civil” i “visca Espanya”, la va intentar agredir i va trencar un dels vidres del cotxe. L’acompanyant de Rotger va resultar lleument ferida.

Aquell mateix dia, les dues treballadores van denunciar l’agressió. Amb la sentència del jutjat, l’agressor ha estat multat amb 60 euros i ha acceptat d’indemnitzar Rotger amb 293 euros, després d’arribar a un acord de conformitat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (21-3-2021)

336 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: