MULTITUDINARI HOMENATGE ALS CONSELLERS TERRASSENCS PUIG I RULL A CATALUNYA DEL NORD

Gran acte multitudinari per homenatjar els consellers Llu√≠s Puig i Josep Rull a la Catalunya Nord. El petit municipi dels Banys d’Arles ha acollit els consellers per unir l’exili i la pres√≥, Puig √©s exiliat i Rull va patir la garjola, en un acte que ha aplegat centenars de persones. Tal com marca la cultura popular de Terrassa, els capgrossos s√≥n molt t√≠pics de la ciutat del Vall√®s Occidental. √Čs per aix√≤ que despr√©s de quasi cinc anys de retir for√ßat, Puig ha pogut tornar a posar-se un cap gros junt amb el seu company i conciutad√† Rull en un sentit homenatge: ‘Terrassencs per la llibertat’.

L’exconseller de cultura Llu√≠s Puig ha dedicat unes paraules contra els alacaiguts. Ha assegurat que hi ha “molts interessos a fer la propaganda que hi ha des√†nim” i que tots aquests interessos “estan bolcats en ressaltar que ens discutim entre nosaltres”. Puig ha exposat que ara ja no tenen la “maquin√†ria comunicativa” que “solien tenir” per aix√≤ ha demanat seguir, no defallir i “fer c√≥rrer la compte del vostre cant√≥”.

El proc√©s engegat per la just√≠cia espanyola per a l’extradici√≥ de Puig va fracassar definitivament el gener del 2021. La fiscalia belga va decidir no rec√≥rrer la decisi√≥ del Tribunal d‚ÄôApel¬∑laci√≥ contr√†ria a l‚Äôextradici√≥ de Puig per la qual cosa acabava el recorregut de l‚Äôeuroordre emesa contra ell per la seva implicaci√≥ a l’1-O, i de retruc obria un nou escenari per a tots els pol√≠tics exiliats. La Cort d’Apel¬∑laci√≥ va considerar, segons va explicar la defensa de Puig, que el Tribunal Suprem no √©s competent en aquest cas i que existeix un risc de vulneraci√≥ de la presumpci√≥ d‚Äôinnoc√®ncia, segons es despr√®n de les declaracions de jutges, fiscals i autoritats espanyoles. Aquesta era la tercera euroordre dictada contra el conseller. La primera es va presentar el desembre del 2017, quan una part del Govern es va exiliar amb Carles Puigdemont a B√®lgica. La segona, del juliol del 2018, es va haver d’esmenar diverses vegades per defectes de forma i va caure definitivament quan el tribunal de Schleswig-Holstein va decidir que els delictes de sedici√≥ i rebel¬∑li√≥ no encaixaven amb la legislaci√≥ alemanya.
La visita de Puig a Andorra

El conseller exiliat Llu√≠s Puig va visitar ahir Andorra, on va assistir a un acte del diari Vilaweb. √Čs el primer cop que Puig visita el principat pirinenc des que est√† a l’exili, tot i que sovint viatja a la Catalunya Nord, sota administraci√≥ francesa. Tampoc cap altre dels exiliats ha visitat fins ara Andorra, cosa que implica sortir de la UE, perqu√® el principat no en forma part. Puig va ser entrevistat tamb√© per la televisi√≥ francesa France3, en la seva desconnexi√≥ en catal√†, a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, on hi passa temporades. La televisi√≥ francesa compara l’exili de Puig amb el del violoncel¬∑lista Pau Casals fa 80 anys. “Ara Llu√≠s Puig √©s diputat al Parlament i pot ser empresonat si torna a casa”, narra. Puig ha explicat a France3 que “el Canig√≥ dona una atracci√≥ magn√®tica, m√†gica, important, i sents com al Pirineu del Sud o del Nord, d’un costat o l’altre no hi ha cap difer√®ncia, simplement que aqu√≠ trobem llibertat”, explica.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-2-2022)

57 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: