DemĂ  dijous expira el termini per poder exercir el vot per correu per a les eleccions generals espanyoles de diumenge. Aquesta ĂŠs la via que ha de seguir qualsevol pres, sigui preventiu o condemnat. El trĂ mit ĂŠs llarg i enrevessat i el gestiona el centre penitenciari. S’inicia el mateix dia de la convocatòria electoral, en aquest cas, el cinc de març, amb la sol¡licitud del vot. AixĂ­ van fer-ho fa dies Jordi SĂ nchez, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i RaĂźl Romeva, des de Soto del Real, i Carme Forcadell i Dolors Bassa des d’AlcalĂ  Meco. Ells encara no han rebut la documentaciĂł per poder enviar el vot. Elles van poder votar dilluns.

Segons indiquen a ElNacional.cat fonts properes als presos, des del centre penitenciari els asseguren que poden estar tranquils, que acabaran votant, però ells de tranquils no ho estan gens, al contrari. Traslladen el seu neguit perquè en poques hores se’ls acaba el temps. Tant dimecres com dijous seran al Tribunal Suprem tot el dia. Com a molt tard demĂ  dijous han d’haver posat la papereta dins del sobre i aquest sobre s’ha d’enviar a Correus abans que tanquin. Per això, des del seu entorn adverteixen que si no ho gestionen aquesta nit quan tornin del judici, veuen molt difĂ­cil arribar a temps abans no s’esgoti el termini, perquè de matinada tornaran a ser traslladats cap al tribunal.

Les dones no han tingut aquests problemes, les paperetes els van arribar fa un parell de dies i tant Forcadell com Bassa han pogut exercir el seu dret a vot. A les eleccions del 21 de desembre, les del Parlament de Catalunya, el trĂ mit va poder fer-se amb normalitat en tots els casos.

Què passa amb el vot dels exiliats?

Per poder votar des de fora d’Espanya cal estar inscrit al registre d’espanyols a l’estranger i presentar-se en persona a l’ambaixada espanyola. Els lĂ­ders independentistes residents arreu d’Europa sĂłn conscients del risc que suposaria posar un peu a l’ambaixada i per això hauran de renunciar-hi.

Ara bĂŠ, segons expliquen a aquest diari, com ja va passar el 21-D, diversos ciutadans catalans se’ls han ofert per votar per ells. En el cas de Puigdemont, la mateixa noia de 18 anys que va cedir-li el seu vot al Parlament, ha tornat a contactar-hi per repetir de cara a aquesta nova cita amb les urnes.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-4-2019)