Dem√† dijous expira el termini per poder exercir el vot per correu per a les eleccions generals espanyoles de diumenge. Aquesta √©s la via que ha de seguir qualsevol pres, sigui preventiu o condemnat. El tr√†mit √©s llarg i enrevessat i el gestiona el centre penitenciari. S’inicia el mateix dia de la convocat√≤ria electoral, en aquest cas, el cinc de mar√ß, amb la sol¬∑licitud del vot. Aix√≠ van fer-ho fa dies Jordi S√†nchez, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Ra√ľl Romeva, des de Soto del Real, i Carme Forcadell i Dolors Bassa des d’Alcal√† Meco. Ells encara no han rebut la documentaci√≥ per poder enviar el vot. Elles van poder votar dilluns.

Segons indiquen a¬†ElNacional.cat¬†fonts properes als presos, des del centre penitenciari els asseguren que poden estar tranquils, que acabaran votant, per√≤ ells de tranquils no ho estan gens, al contrari. Traslladen el seu neguit¬†perqu√® en poques hores se’ls acaba el temps. Tant dimecres com dijous seran al Tribunal Suprem tot el dia. Com a molt tard dem√† dijous han d’haver posat la papereta dins del sobre i aquest sobre s’ha d’enviar a Correus abans que tanquin. Per aix√≤, des del seu entorn adverteixen que si no ho gestionen aquesta nit quan tornin del judici, veuen molt dif√≠cil arribar a temps abans no s’esgoti el termini, perqu√® de matinada tornaran a ser traslladats cap al tribunal.

Les dones no han tingut aquests problemes, les paperetes els van arribar fa un parell de dies i tant Forcadell com Bassa han pogut exercir el seu dret a vot. A les eleccions del 21 de desembre, les del Parlament de Catalunya, el tràmit va poder fer-se amb normalitat en tots els casos.

Què passa amb el vot dels exiliats?

Per poder votar des de fora d’Espanya cal estar inscrit al registre d’espanyols a l’estranger i presentar-se en persona a l’ambaixada espanyola. Els l√≠ders independentistes residents arreu d’Europa s√≥n conscients del risc que suposaria posar un peu a l’ambaixada i per aix√≤ hauran de renunciar-hi.

Ara b√©, segons expliquen a aquest diari, com ja va passar el 21-D, diversos ciutadans catalans se’ls han ofert per votar per ells. En el cas de Puigdemont, la mateixa noia de 18 anys que va cedir-li el seu vot al Parlament, ha tornat a contactar-hi per repetir de cara a aquesta nova cita amb les urnes.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-4-2019)