NEIX ” ONZE”,EL PRIMER BANC CATAL√Ä FORA DELS TENTACLES ESPANYOLS

( AIATS AGUST√ć )
Onze √©s el nom de la fintech que neix aquest 10 de setembre i que ser√† el primer banc catal√† fora de l’abast de Madrid, √©s a dir del Banc d’Espanya. El think tank Unitat per la Independ√®ncia ha donat suport a la creaci√≥ d’aquesta entitat financera amb llicencia banc√†ria a fora de l’Estat espanyol per tal de no dependre del Banc d’Espanya. Fonts properes al projecte expliquen a El M√≥n que volen ser una entitat financera que ajudi a preservar la vida econ√≤mica de Catalunya, “que promogui el b√© p√ļblic en benefici del poble catal√†”.

L‚Äôanunci de la fusi√≥ de Caixabank i Bankia ha estat titllat com la desaparici√≥ de la pla√ßa financera catalana. Els grans bancs catalans van traslladar les seves seus socials a fora del Principat pressionats per l‚ÄôEstat espanyol i ara Madrid controlar√† definitivament “La Caixa”. Si b√© Caixa d‚ÄôEnginyers o la Caixa de Guissona encara tenen la seva seu a Catalunya, el poder de la gran banca catalana s’esvaeix. Onze arriba amb un gran momentum. Des de fa un any i mig, els impulsors del projecte hi treballen i ja el tenen gaireb√© enllestit.

L’estructura de l’empresa consta, d’una banda, d’una fundaci√≥, els primers donants i inversors, que seran principalment empresaris catalans. En l’actual fase de fundraising, esperen reunir fins a 15 milions d’euros i volen que com a m√≠nim la meitat provingui d’inversors del teixit productiu catal√†. Prefereixen aquest perfil d’inversor perqu√® esperen que estiguin alineats amb els seus valors: “Guanyarem diners quan la gent guany diners”. En una segona etapa es dirigiran als mercats per seguir la capitalitzaci√≥ amb m√©s inversors externs.

El pla de negoci est√† enllestit, l’estructura est√† embastada, el prove√Įdor tecnol√≤gic escollit i els emprenedors darrere d’Onze tenen “dos possibles candidats de pa√Įsos per obtenir la llic√®ncia”.


Una fitxa bancària a la UE

Est√† clar que una de les principals eines per articular un estat independent √©s la banca, una entitat financera que pugui controlar els fluxos de diners i garantir que l’economia seguir√†. Despr√©s de l‚Äô1-O i durant el 155, les principals entitats financeres que hi havia a Catalunya van moure’s al comp√†s del Banc d’Espanya i Moncloa. Durant l’octubre del 2017, Caixabank i el Sabadell van traslladar les seves seus a Val√®ncia i Alacant respectivament per, en cas d’independ√®ncia, seguir sota la tutel¬∑la del Banc Central Europeu.

Per aix√≤, Onze no tindr√† la fitxa banc√†ria a l’Estat espanyol, sin√≥ que l’ubicar√† en un altre pa√≠s de la Uni√≥ Europea, per trobar-se sota l‚Äôempara del BCE.

Els impulsors expliquen que observant altres bancs que han estat presents en pa√Įsos que han viscut processos d’independ√®ncia ‚Äďi deduint que el Govern de la Generalitat no pot impulsar un banc propi‚Äď, √©s el sector privat qui ha de prendre la iniciativa.

“Si vols fer un banc independent no ho pots fer dins de l’estructura de l’Estat espanyol, perqu√® cal passar pel Banc d’Espanya, la CNMV, els reguladors no ho posen f√†cil”, indiquen fonts pr√≤ximes al projecte. Per poder crear una banca “independent” cal fer-ho sota la tutel¬∑la del Banc Central Europeu.

El 2017 es va aprovar la normativa de pagament PS2 i openbanking que permet a qualsevol entitat banc√†ria de la UE operar en qualsevol estat membre. Aix√≤ ha propiciat la creaci√≥ de molts Challenger bank (bancs fintech minoristes), molt avan√ßats tecnol√≤gicament, sense sucursals i molt digitals. Onze s’enmiralla en aquest tipus de d’empresa de tecnologia financera.

La regulaci√≥ europea permet la creaci√≥ de plataformes bancaries que incorporen llic√®ncies d’algun pa√≠s de la UE o directament de l’EBA (organisme regulador del sector bancari en l’√†mbit europeu) a mida i baix cost. Els principals bancs espanyols travessen una greu crisi al mercat de capitalitzaci√≥ bors√†ria agreujada per les taxes d’inter√®s negatiu en les quals han d’operar. Aix√≤ ha provocat una fuga massiva de capitals cap a la inversi√≥ immobili√†ria i el finan√ßament de projectes m√©s arriscats que projecten rendiments de pocs d√≠gits.

Onze neix en la nova onada de bancs de nova generaci√≥, m√©s competitius i rendibles, gr√†cies a la rebaixa de les barreres d’acc√©s al sector, propiciada per les noves tecnologies, com ara Monzo, N26, starling Bank o Revolut.

Onze espera captar potencialment 3,4 milions de clients amb un perfil eminentment digital i 832.000 empreses entre pimes i autònoms.
Informa:ELMON.CAT (10-9-2020)

325 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: