NETFLIX, FILMIN I AMAZON PRIME, A FAVOR DE L’ACORD PER LA LLEI AUDIOVISUAL

( AINA SANLLE√ć )

Els republicans i el govern espanyol han arribat, finalment, a un acord sobre la llei audiovisual: Les plataformes hauran de finan√ßar amb 15 milions d’euros la producci√≥ en catal√† i en les altres lleng√ľes cooficials, el gallec i el basc i la crear√† un fons de doblatge i subtitulat. Despr√©s de donar-se a con√®ixer, les plataformes audiovisuals han aplaudit l’acord en un comunicat que ha em√®s l’Associaci√≥ Espanyola de V√≠deo Sota Demanda (AEVOD), que agrupa plataformes com Netflix, Filmin i Prime Video.

Jos√© Antonio de Luna, president d’AEVOD i cofundador de Filmin, ha posat de manifest el comprom√≠s de l’associaci√≥ “amb la diversitat ling√ľ√≠stica del pa√≠s i el suport a les lleng√ľes oficials de les diferents comunitats aut√≤nomes amb llengua pr√≤pia”. Aix√≠ doncs, l’associaci√≥ considera que “la millor manera de garantir la diversitat ling√ľ√≠stica √©s a trav√©s de l’oferta de continguts en lleng√ľes cooficials, concretament, a trav√©s del doblatge i de la subtitulaci√≥”. Per a aix√≤, advoquen per la col¬∑laboraci√≥ publicoprivada i reiteren la voluntat dels seus membres (AMC Networks, Feelmakers, Filmin, FlixOl√©, M√°rgenes, Netflix, PlayPack, Prime Video, Rakuten TV i Sala Virtual de Cinema) de col¬∑laborar per avan√ßar en aquest sentit.
“La forma m√©s r√†pida”

“Estem conven√ßuts que la possibilitat d’augmentar l’oferta de t√≠tols europeus i no europeus, subtitulats o doblats en lleng√ľes oficials seria la forma m√©s r√†pida, senzilla i efectiva d’aconseguir els objectius que entenem, es busquen aconseguir en el Projecte de llei”, expressa l’associaci√≥ en el comunicat em√®s aquest dimecres.

Els republicans han assumit que no es pot obligar les grans plataformes internacionals, com Netflix o HBO Max, a tenir una quota del cat√†leg en les lleng√ľes cooficials. A canvi, han buscat aquesta nova f√≥rmula: finan√ßar la producci√≥ audiovisual en els idiomes cooficials.

Els equips negociadors han partit de la base que no es podia for√ßar plataformes com Netflix a tenir una quota del seu cat√†leg en lleng√ľes oficials, per√≤ s√≠ obligar-les a destinar part dels seus ingressos a finan√ßar produccions en catal√†, euskera i gallec.
Valoracions positives

La presidenta de l’Acad√®mia del Cinema Catal√†, Judith Colell, ha valorat “molt positivament” l’acord entre ERC i el govern espanyol per la llei de l’audiovisual. Colell ha assegurat que el m√≠nim de 15 milions d’euros que permetran que “cada any” hi hagi s√®ries i pel¬∑l√≠cules en catal√†.

Aix√≠ mateix, ha assegurat que les produccions seran “molt m√©s competitives” perqu√® tindran m√©s pressupost. “Podrem fer pel¬∑l√≠cules m√©s grans i no haver de rodar en castell√† alguns muntatges, que fins ara ens trob√†vem amb aquest problema”, ha detallat Colell. “Ser√† un incentiu molt positiu pel cinema catal√† i en catal√†, especialment”, ha afegit.
Els productors catalans

La Federaci√≥ de Productors Audiovisuals de Catalunya (PROA) tamb√© considera que l’acord assolit entre ERC i el govern espanyol sobre la futura llei audiovisual √©s un “bon acord”, que “tanca alguns dels punts” que ells mateixos reclamaven.

Amb tot, els productors catalans mantenen que cal seguir lluitant per transmetre als grups que debaten la Llei al Congr√©s “la gran import√†ncia que t√© per la cultura tenir una producci√≥ independent s√≤lida i amb diversitat de g√®neres”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-XII-2021)

64 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: