“NEURONES FREGIDES”, UN PROJECTE PER IMPULSAR LA CIÈNCIA EN CATALÀ

Neurones Fregides és un projecte impulsat per joves amb el propòsit de fer xarxa entre divulgadors científics que ho fan en català. Els principals objectius d’aquest: Defensar el català com a llengua vàlida per comunicar ciència i promoure la divulgació científica mantenint la qualitat i el rigor professional. És a dir, pretén impulsar la creació de referents divulgatius científics en català amb paritat de gènere en les noves generacions, així com arribar a sectors de la societat on la divulgació tradicional no és capaç d’arribar com, per exemple, al món digital.

A Catalunya existeix una comunitat investigadora de primera línia. Segons els impulsors d’aquesta plataforma, “aquesta excel·lència científica no es tradueix a l’àmbit de la comunicació científica catalana, fet que ha quedat en evidència amb la pandèmia del SARS-CoV-2. L’existència d’una xarxa de comunicació científica amb suficient visibilitat i influència hauria augmentat la confiança en les mesures de prevenció contra la COVID-19”. Segons Neurones Fregides, “l’absència d’aquesta, però, ha permès l’acceptació de titulars sensacionalistes i demagogs, la difusió de fake news i l’arrelament de la informació descontextualitzada”.

El col·lectiu denuncia que “el català té un paper testimonial en la divulgació científica al nostre territori. Per una banda, perquè l’anglès té una rellevància inqüestionable en l’àmbit científic a escala internacional. Per l’altra, perquè el català es troba immers en una dinàmica accelerada de substitució pel castellà, que considerem especialment preocupant. És precisament aquesta problemàtica la que promou el retrocés en l’ús del català en les generacions més joves”.

Aquest projecte, a més, vol fer una crida a les institucions científiques públiques i privades com centres de recerca i empreses dels territoris de parla catalana, ja que, a parer seu, són part responsable de la pèrdua de complexos del català en aquest entorn. Neurones Fregides, doncs, insta a aquestes entitats a prendre la iniciativa en matèria lingüística i prioritzar el català en totes les seves comunicacions i propostes.
Informa:RACOCATALA.CAT (6-VII-2021)

288 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: