NI DIMARTS INVESTIDURA NI NOVES ELECCIONS: UN ACORD, SÍ, PERÒ PER QUÈ FER ?

“Ni dimarts, ni noves eleccions”.
Poques expectatives de canvi de vot de Junts, que no descarta, al final, investir Aragonès però sense entrar al Govern.
( GEMMA AGUILERA I QUICO SALLÉS )

Cap de setmana de trobades i reunions en “sessió contínua” entre els líders i negociadors d’ERC i JxCAT a dos dies de la segona volta del debat d’investidura. La intenció era clara i ja la va deixar ben clara el portaveu dels junters, Albert Batet, quan en la seva intervenció en el debat de divendres va recomanar al candidat Pere Aragonès que renunciés a la segona volta. Ara com ara, després de les trobades que han mantingut aquest dissabte i fins al vespre diumenge, negociadors de les dues formacions asseguren a El Món que tenen “poques expectatives” que dimarts Catalunya tingui un nou president. Ara bé, si bé cap de les dues formacions ni veu “viable” ni “especula” amb unes noves eleccions, des dels junters no descarten ara per ara facilitar la investidura sense necessitat de formar Govern. També hi ha reticències internes dins Junts amb militants que ja han avisat que volen una consulta interna per reblar un virtual acord de Govern.

Els negociadors ja han admès, uns amb més resignació que d’altres, que l’acord va per llarg. De fet, hi ha més problemes que el paper del Consell de la República, l’estratègia conjunta a Madrid o la taula de diàleg. Al taulell també hi ha com respondre als embats de l’Estat contra les decisions del Parlament i quina ha de ser l’estratègia de Govern. “Hi ha d’haver un mínim comú denominador”, asseguren des de Junts. “No n’hi ha prou a avalar una investidura perquè tots som independentistes. Ho som, d’acord, però per fer què?”, indiquen les mateixes fonts. ERC manté l’estratègia del diàleg malgrat que és conscient que, de moment, és limitada. En aquest sentit, subratllen que “previsiblement el referèndum i l’amnistia potser no els trobarem en la mesa de negociació” que defensen a Madrid.
El portaveu de JxCAT, Albert Batet, durant el debat d’investidura

Els republicans insisteixen que “no hi ha alternativa” a un govern independentista. D’aquí que primer hagi escollit la CUP i després JxCAT. Però els junters també retreuen que abans es reunissin amb els Comuns que no pas amb ells, tot just passat el 14F. ERC al·lega que “no veu els esculls que troba Junts per fer govern”. Tot i que, ara per ara, uns i altres afirmen que encara no han obert la carpeta d’una hipotètica configuració de l’executiu, les quotes i el nombre de conselleries. “No podem parlar-ne si encara no hem establert què farem amb aquest govern”, argüeixen.

En aquesta línia, Junts no amaga que hi ha certes tensions internes perquè hi ha algun dels seus lideratges que serien més “flexibles” en la negociació. Però “qui remena les cireres és un dur com Jordi Sànchez, que pot aguantar la pressió no només pel fet d’estar empresonat sinó perquè està inhabilitat i no té cap expectativa d’ocupar un càrrec públic”. Una situació similar a la del president a l’exili Carles Puigdemont, tot i que amb una diferència destacable i que des de Junts ressalten. “També ha de redefinir el seu paper més institucional del Consell per la República i restar al marge del dia a dia i de la representativitat del partit”, comenten.
La líder de la CUP Dolors Sabater intervé al debat d’investidura de Pere Aragonès

La tesi dels junters és que, si falla la taula de negociació, o no hi ha estratègia ni al Parlament ni al Congrés i no es defensa prou la sobirania del Parlament, la majoria del 52% roman ineficaç. Per això, algunes veus “no descarten facilitar la investidura d’Aragonès però no entrar al Govern”. “Mira, si no ho tenim clar, que governin ells i nosaltres ens construïm com a partit a l’oposició”, admeten. Un posicionament que no convenç a la totalitat dels líders de la formació, malgrat que ja hi ha moviments de quadres del partit que han advertit als negociadors i a la direcció que la seva intenció és “demanar un referèndum intern per avalar un hipotètic acord amb ERC i la CUP”.
Fons Cartera NARANJA d’ING T’ho posem FÀCIL, inverteix en gran amb un sol producte Patrocinat per ING

Ara bé, en l’horitzó de dos mesos, ni ERC, ni Junts ni la CUP contempla una nova convocatòria electoral. ERC no en vol ni sentir a parlar i descarta “absolutament” nous comicis. Des de Junts avisen que no “especulen amb aquesta possibilitat”. I la CUP ha deixat ben clar que s’oposen a unes noves eleccions.
Informa:ELMON.CAT (29-3-2021)

291 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: