NI EL JUDICI NI ELS EXILIATS VAN TENIR MÉS INTERÈS QUE EL PARTIT DE CATALUNYA CONTRA VENEÇUELA

Les recerques a Google es van disparar a la UE, els EUA i Rússia durant el partit de seleccions per damunt del que ho van fer per l’empresonament de Puigdemont a Alemanya

(   ROGER TUGAS    )El fet que ha generat més interès sobre Catalunya a l’exterior en els darrers 15 mesos va passar com un esdeveniment amb una importància molt rellevant a dins del país. Per damunt del judici de l’1-O, l’empresonament -i posterior alliberament- de Carles Puigdemont a Alemanya, la manifestació sobiranista a Madrid o l’acord sobiranista per investir Quim Torra, allò que ha provocat més recerques a Google sobre Catalunya al món, durant aquest període, va ser l’amistós de la selecció catalana contra Veneçuela del 25 de març passat.

Els gols de Bojan i Puado, per tant, poden haver estat més visionat que les desenes de milers d’estelades que van omplir la Diagonal en la Diada de l’any passat, entre altres fets rellevants del procés català i que han generat impactes informatius en la premsa internacional, també a l’entorn dels presos polítics i els exiliats. Així ocorre en tots els països analitzats, els cinc més grans de la Unió Europea -excepte Espanya-, els EUA, Rússia i el món anglosaxó. Només a Alemanya l’empresonament de Puigdemont va tenir més notorietat -va ser allí, de fet, on va ser detingut-.

En el gràfic inicial es pot observar l’interès generat per Catalunya al món, mesurat com el nombre de recerques de a Google durant els darrers mesos de la paraula “Catalunya” en la llengua oficial de cada estat analitzat -i, en el cas del món, en anglès-. Cal tenir en compte, però, que la progressió és relativa. És a dir, que el 100 fixa la setmana amb més recerques d’aquest període i, en base a aquesta, es puntuen les altres.

Es disparen les recerques a Itàlia i Polònia

Així, un 50 significa que aquella setmana es van fer la meitat de visites que en la de màxim interès; un 25, que en van ser una quarta part, etc. Que un estat mantingui xifres permanentment elevades, per tant, no significa necessàriament que busqui molts cops informació sobre Catalunya, sinó que el seu interès cap al país és poc variable i sostingut, sense massa alts i baixos.

Segons aquesta vara de mesurar, el partit amistós va generar un interès relatiu molt elevat a Itàlia i a Polònia, on les recerques van ser 2,5 cops superiors a les fetes a l’entorn de la detenció de Puigdemont. Al Regne Unit i a França n’hi van haver un 50% més i, als EUA, un 25% més. En canvi, a Alemanya les recerques van quedar-se 25 punts per sota de la cota assolida amb l’empresonament de l’expresident. Que va ser el partit el que va disparar l’interès es fa evident per la data de les recerques (el dia que es va jugar i l’endemà), i perquè les recerques vinculades estaven referides a Veneçuela.

Per sota de l’1-O i les eleccions

Sigui com sigui, aquest interès queda molt lluny del que va despertar l’1-O, i fins i tot clarament per sota del de les eleccions de desembre del 2017. Només és comparable a les magnituds de les recerques fetes des del febrer de 2018, quan l’onada dels comicis -a rebuf del referèndum- va decaure. Des de llavors, només l’empresonament de Puigdemont havia tornat a situar relativament Catalunya al món, mentre que el judici del Suprem no estava aconseguint tornar a captar l’atenció.

Només a Polònia, el Catalunya-Veneçuela va provocar més recerques que els comicis del 2017, mentre que a Itàlia l’interès pel partit va ser un 25% inferior al de les eleccions, i als EUA, el Regne Unit i França va ser la meitat. No és gens menyspreable, però, que un amistós de seleccions se situï en uns nivells de notorietat equivalents a la meitat de la de les eleccions més rellevants dels darrers anys al país, en plena intervenció de l’autonomia i just després de l’1-O.

Molt interès a Veneçuela… i a Colòmbia

A Amèrica del Sud, aquest interès encara va ser superior, atesa la proximitat de Veneçuela, en un moment de tensió política intensa a la zona, arran del cop d’estat de Juan Guaidó i l’amenaça latent d’una possible intervenció externa. En aquest país, la notorietat per Catalunya va ser superior a la generada pel referèndum, igual que a Colòmbia, un dels estats que més suport ha donat a l’oposició a Nicolás Maduro.

Igualment, a altres països del continent com Equador, Brasil, Perú, Xile o Paraguai, el partit també va aixecar un interès notable, superior al de les eleccions del 2017, mentre que a l’Argentina les quantitats de recerques sobre Catalunya van ser similars tant la setmana de l’amistós com la dels comicis.

Informa: NACIODIGITAL.CAT (11-4-2019)

397 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: