NICARAGUA DENUNCIA LA REPRESSIÓ A L’INDEPENDENTISME CATALÀ EN LA CRISI OBERTA AMB ESPANYA

MadridNova crisi diplomàtica d’Espanya, aquesta vegada amb el govern de Nicaragua, a les portes d’unes eleccions, el 7 de novembre, marcades per l’arrest de dirigents opositors. El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha citat a consultes la seva ambaixadora al país centreamericà després d’un dur comunicat de l’executiu nicaragüenc en què denuncia ingerències espanyoles en afers interns i avisa que no pot donar lliçons de democràcia. En aquest punt, es refereix a Catalunya i als GAL, “que van tacar per sempre Espanya amb responsabilitat sobre crims de lesa humanitat que no s’han investigat ni jutjat mai”.

La resposta del govern de Daniel Ortega s’ha produït arran d’un primer pronunciament espanyol sobre el context preelectoral a Nicaragua. Fa mesos que s’acumulen detencions de líders estudiantils i precandidats opositors al règim, vinculades a l’onada de protestes iniciada el 2018, fortament reprimida amb més de 300 morts. Espanya va emetre un comunicat posant en dubte les “garanties i credibilitat” dels resultats dels comicis i ha demanat a Nicaragua que “compleixi amb els compromisos internacions adquirits en matèria de drets humans i els seus propis preceptes constitucionals, per garantir els drets de tots els ciutadans i la lliure participació política”, tal com explica Europa Press.

El posicionament espanyol ha despertat la indignació del govern nicaragüenc, que ha criticat amb duresa l’Estat. “[Espanya] té l’obligació de respectar i assumir sense demora els camins de resposta als justos reclams dels habitants d’aquesta anomenada península Ibèrica. […] Els desafiem a permetre la lliure participació en votacions i eleccions, sense amenaces, intimidacions, o presó per als líders independentistes, i sense persecució més enllà de les seves fronteres, a qui només ha exigit respecte a les seves creences, voluntats i drets”, diu Nicaragua.

En un llarg comunicat, afegeix: “A l’estat espanyol, aquell que tant critica, acusa i exigeix el que ells mateixos no donen, la història no l’absoldrà mai! La infàmia no pot amagar-se amb fanfarroneria, disfressant-se de jutges que no són ni poden ser, ni ningú ha convocat, perquè estan faltats d’autoritat moral o respecte davant tanta fal·làcia, encobriment, mentides, delictes, crims d’odi i lesa humanitat que no confessen, però que tothom coneix i condemna”. Managua s’empara en aquesta “hipocresia” per rebutjar el comunicat del ministeri i l’insta a “assumir tota la responsabilitat en la seva feroç i brutal història colonial i neocolonial, així com el seu feixisme encobert de socialisme”.
Informa:ARA.CAT (12-VIII-2021)

163 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: