NO CAL PLEBISCITAR EL MANDAT DE L’1-O: CAL COMPLIR-LO I PUNT

Els partits polítics catalans han entrat de ple en la campanya electoral i, en la recerca de vots, han començat a amollar idees a tort i dret, amb una lleugeresa que de vegades no pot ser més irritant.
( VICENT PARTAL )

Per exemple, aquesta idea a què ahir, de manera diversa, es van referir tant el president Carles Puigdemont com el vice-president Pere Aragonès: que cal convertir les eleccions en una mena de plebiscit sobre el Primer d’Octubre, amb la barrera establerta al 50% del vot popular.

√Čs una idea especialment incomprensible per a mi. Perqu√® implica, inevitablement, que el mandat del Primer d‚ÄôOctubre s‚Äôha de renovar. I jo crec que el mandat del Primer d‚ÄôOctubre no s‚Äôha de renovar: all√≤ que han de fer √©s complir-lo. I aix√≤ no s‚Äôha fet.

La llei 19/2017, del 6 de setembre, del refer√®ndum d‚Äôautodeterminaci√≥, era ben espec√≠fica i concreta: deia que si hi ha m√©s vots afirmatius que no negatius, el parlament declararia formalment la independ√®ncia de Catalunya i comen√ßaria el proc√©s constituent de la Rep√ļblica Catalana. I que en el cas que haguessen guanyat els vots negatius, es convocarien unes eleccions al Parlament de Catalunya. Es va guanyar amb molta claredat, es va declarar formalment la independ√®ncia de Catalunya per√≤ no es pot dir de cap manera que haja comen√ßat el proc√©s constituent de la Rep√ļblica Catalana. I la q√ľesti√≥ que a tots ens hauria de preocupar √©s aquesta, no pas cap renovaci√≥ d‚Äôaquell mandat.

√Čs evident que la llei ha estat anul¬∑lada pels tribunals espanyols per√≤ no pel Parlament de Catalunya. I per aix√≤ √©s, si m√©s no, estrany que els partits que es declaren fidels a l‚Äôesperit i el mandat del Primer d‚ÄôOctubre ara ens proposen de convertir unes simples i rutin√†ries eleccions auton√≤miques espanyoles en un instrument de ratificaci√≥. En un instrument de ratificaci√≥ de, ni m√©s ni menys, la m√©s gran decisi√≥ sobirana adoptada en segles per la naci√≥ catalana. Quina manera de rebaixar-ne el valor!

Ja ho entenc que, molt m√©s que probablement, aix√≤ √©s un ham electoral. Un esl√≤gan. Una proposta que alg√ļ ha pensat simplement que resultaria enginyosa, que serviria per a mobilitzar un electoral profundament decebut amb la classe pol√≠tica. Per√≤ no es pot ser tan fr√≠vol amb tot. No es pot donar tan poca import√†ncia al refer√®ndum d‚Äôautodeterminaci√≥ del 2017. No es pot devaluar el comportament heroic del pa√≠s aix√≠ com aix√≠, convertint aquella data en un altre fet pol√≠tic qualsevol, sotm√®s als vaivens del dia a dia i a la batalla partidista.

Seria important de superar el 50% del vot a les eleccions? S√≠. Per√≤ relativament. √Čs evident que tot all√≤ que siga sumar √©s important i millor ser el 51 o el 53 que no el 49 o el 47. I tant! Per√≤ tots sabem avui, positivament, que a Espanya la superaci√≥ d‚Äôaquesta barrera no canviar√† res. Ni arribant al 51% dels vots ni arribant al 91%. Ells no cediran el poder, siga quin siga el nivell de vot.

De manera que la discussi√≥ hauria d‚Äôanar per un altre costat. Hem de parlar, s√≠, de poder. En compte de parlar de vots i prou. O si m√©s no parlar-ne al mateix nivell que de vots. I de com el fem servir, el poder que tenim, el poder institucional per√≤ tamb√© el popular. En quines circumst√†ncies i de quina manera. Per a aconseguir all√≤ que volem. Ep!, si √©s que volem parlar de Catalunya com a rep√ļblica, no pas de Catalunya com a comunitat aut√≤noma espanyola i prou.

I aix√≤, parlar de poder, exclou degradar, rebaixar la import√†ncia del Primer d‚ÄôOctubre per a guanyar quatre vots en unes eleccions auton√≤miques que no canviaran res, en termes reals. El mandat del Primer d‚ÄôOctubre, el mandat expressat per la gent que va votar, que va defensar les urnes i es va enfrontar a la tirania, roman viu i √©s el motor del desafiament que aquest pa√≠s sost√© d‚Äôen√ß√† de fa tres anys. I en tot cas √©s Espanya que, amb l‚Äô√ļs de la viol√®ncia, ha renunciat a recon√®ixer el valor de les minories i les majories. Per aix√≤, ho tornar√© a dir per si no s‚Äôha ent√®s, la batalla que l‚Äôindependentisme catal√† ha de pensar com vol acomplir √©s el de la gesti√≥ del seu enorme poder, m√©s enll√† de la legalitat espanyola.
Informa:VILAWEB.CAT (2-10-2020)

115 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: