NO DONAR A VOX EL PLAER DE VETAR-LOS A TV3

“No donar a Vox el plaer de vetar-los a TV3 ”

( √ÄLEX GUTI√ČRREZ )

Un dels assumptes mal resolts de les democràcies és com tractar aquells partits polítics que ataquen valors fonamentals del propi sistema polític o mantenen un discurs lesiu contra drets humans bàsics. Prohibir-los acaba resultant poc democràtic, i deixar-los camp per córrer pot acabar perjudicant col·lectius oprimits.

Hi ha pol√®mica pel fet que TV3 li dediqui espai a Vox a les properes eleccions catalanes. Com que no t√© representaci√≥ al Parlament, la lectura estricta del reglament permetria excloure‚Äôls. Ara b√©, ¬Ņ√©s una bona idea? Des del moment que el sistema pol√≠tic accepta que un partit d‚Äôultradreta es pugui presentar a les eleccions, ¬Ņhi ha marge per a un mitj√† p√ļblic per vetar-lo, sabent que √©s una de les opcions que bastants catalans estan considerant? Quan llegeixo arguments sobre aquesta q√ľesti√≥, sovint em sembla que es vol tirar la pedra i amagar la m√†: √©s a dir, no es vol il¬∑legalitzar el partit, perqu√® queda lleig, per√≤ s√≠ vetar-lo de les pantalles p√ļbliques. (I al Telenot√≠cie s no, per√≤ al Pol√≤nia, s√≠?) Resulta incongruent, pel cap baix. I qualsevol veto obre la porta a l‚Äôarbitrarietat, com molt b√© sabem en aquestes comarques.

A m√©s, seria poc operatiu, l‚Äôany 2021: la formaci√≥ ho aprofitaria per fer-ne palanca electoral i plorar entre els seus votants per la marginaci√≥ que pateixen. A l‚Äôespecial par√≤dic A la mierda el 2020, de Netflix, l‚Äô√†cid Charlie Brooker filma una inspirada Lisa Kudrow interpretant la cl√†ssica tertuliana trumpista. L‚Äôanalista explica davant la c√†mera que les veus conservadores estan sent silenciades, tal com ha denunciat anteriorment al seu canal de YouTube. I al programa de Joe Rogan. I en un podcast. I al xou de Tucker Carlson (les diverses vegades que hi ha anat). Ah, i tamb√© al llibre supervendes Les veus conservadores estan sent silenciades. A Catalunya no tenim Charlie Brooker, per√≤ tenim Ciutadans, que ens han mostrat -amb menys ironia- com aprofitar les m√ļltiples vegades que se‚Äôls entrevista a TV3 per queixar-se que no se‚Äôls entrevista prou a TV3.

Ara bé, convidar els de Vox no vol dir parar la catifa vermella per al seu discurs excloent, masclista i de tonalitats xenòfobes. Cal asseure’ls a la cadira amb el banc de dades a punt per desmentir totes i cadascuna de les mentides o mitges veritats sobre les quals basteixen el seu lamentable discurs. L’obligació dels periodistes és convidar-los, perquè formen part del mercat electoral. Però també és obligació fiscalitzar-los. Com a la resta de representants polítics, de fet.

Les meves ganes de veure la caterva de nostàlgics del franquisme a la televisió són francament nul·les. Però el veto em sembla una arma de doble tall. I a mi no em faria por veure Abascal davant Lídia Heredia, per exemple. El que m’inquieta és Abascal amb Pablo Motos, venent unes quantes ídem mentre li van rient les gràcies.
Informa:ARA.CAT (11-1-2021)

171 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: