NO ES POT DIALOGAR AMB ESPANYA

“Qu√® se’n va fer, del di√†leg?”
( JOS√Č ANTICH ) –

A punt d’enfilar l’√ļltima setmana del mes de juliol i amb la classe pol√≠tica pendent a parts iguals de l’evoluci√≥ de la pand√®mia i de les vacances, la Moncloa no ha programat la reuni√≥ de la denominada taula de di√†leg entre el govern espanyol i el catal√† a la qual es va comprometre Pedro S√°nchez en els acords d’investidura. A aix√≤ i a superar la judicialitzaci√≥ del conflicte “de naturalesa pol√≠tica” entre Catalunya i Espanya es va comprometre el president el passat 2 de gener p√ļblicament. Hi havia quinze dies de termini perqu√® tingu√©s lloc la primera reuni√≥ des de la formaci√≥ de govern, el passat 12 de gener, i un comprom√≠s d’acordar un calendari de terminis concrets per a les seves reunions i per presentar conclusions. Sona gaireb√© com una broma que, 194 dies despr√©s que l’Executiu espanyol prengu√©s possessi√≥, hi hagi hagut tan sols una trobada, merament formal i constitutiva. La resta, tirar pilotes fora des de la Moncloa b√© sigui pel coronavirus, les desavinences entre JxCat i Esquerra i mil excuses m√©s. Tot plegat, per no reunir-se.

Em ve a la mem√≤ria aquesta situaci√≥ tan lamentable ara que el president del govern esapanyol acaba de convocar per a divendres vinent, dia 31, una reuni√≥ de presidents auton√≤mics a La Rioja per parlar dels 140.000 milions que arribaran d’Europa i que ser√† la primera presencial des del 2017. La resta han estat totes telem√†tiques i b√†sicament relacionades amb la Covid-19. Per motius diferents Quim Torra i I√Īigo Urkullu ja se n’han esborrat. El primer reclama poder fer-ho telem√†ticament atesa la situaci√≥ de la pand√®mia a Catalunya i el segon s’absentar√† perqu√® reclama que abans es reuneixi la comissi√≥ mixta del concert econ√≤mic, que √©s la que ha de supervisar la capacitat d’endeutament com a conseq√ľ√®ncia de la caiguda de la recaptaci√≥. S√°nchez prefereix aquest tipus de cites en les quals apareix amb la seva pr√≤pia idea del que ha de fer i enmig de les discrep√†ncies generals dels diferents presidents acaba portant la discussi√≥ al final buscat.

Aquests √ļltims dies, tots els actors de la pol√≠tica catalana comen√ßant per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras per√≤ seguint pels diferents membres del Govern han denunciat la incapacitat de l’Executiu espanyol per mantenir la m√©s m√≠nima negociaci√≥ amb el govern catal√†. √Čs evident que la l√≠nia ja √©s provar d’assolir acords amb Ciutadans, i molt m√©s ara que s’entrar√† en temes de pressupostos i de compliment amb Europa. Estar√† b√© que l’independentisme prengui nota que continua sent impossible negociar amb Espanya. No nom√©s aix√≤, sin√≥ que la recrudesc√®ncia de l’acci√≥ judicial contra els l√≠ders independentistes, als qui el Tribunal Suprem vol tornar a la pres√≥ i retirar-los les prerrogatives que els havia estat concedit, primer del 100.2 i fa una setmana del tercer grau, t√© molt poc de just√≠cia i molt d’atropellament dels seus drets per la seva ideologia.

Un no pot dialogar i negociar amb si mateix per m√©s que ho intenti. I aix√≤ √©s del que cada vegada m√©s gent comen√ßa a adonar-se’n. I el retorn dels presos pol√≠tics a la pres√≥ acabar√† tenint conseq√ľ√®ncies. El temps ho d√¨r√†.
Informa:ELNACIONAL.CAT (25-7-2020)

205 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: