NOMÉS EL PRESIDENT TORRA POT CONVOCAR ELECCIONS I ERC NO POT FORÇAR-LES

L’avançament de les eleccions catalanes és una de les opcions que una part de l’independentisme planteja per a respondre a una possible sentència condemnatòria del Tribunal Suprem espanyol contra els presos polítics. Però no hi ha acord entre partits i entitats sobre com s’ha d’encarar la situació ni tan sols sobre com resoldre la situació dels presos polítics.

ERC, particularment, ha situat el debat. sobre la taula. Aquests últims dies, el president d’ERC, Oriol Junqueras, no ha descartat de convocar eleccions com a possible resposta a la sentència. Una opció beneïda prèviament per Joan Tardà, que ha demanat un govern de concentració entre tots els partidaris del referèndum.

Tanmateix, Esquerra, per ella sola, no pot plantejar aquesta possible resposta ja que la decisió de convocar eleccions és una prerrogativa reservada exclusivament al president de la Generalitat. Quim Torra és qui té la clau d’un possible avançament electoral i, en conseqüència, no hi haurà eleccions anticipades si ERC no ho acorda amb JxCat i amb el president Torra, que va incorporar-se a la llista impulsada per Carles Puigdemont com a candidat independent.

Una moció de censura, inviable

L’oposició ja ha demanat a Torra que dimiteixi i convoqui eleccions. Ho han fet reiteradament Ciutadans i el PP, però també el PSC i Catalunya en Comú, si el govern no pot aprovar el pressupost. La CUP també ha demanat repetidament ocasions que si JxCat i ERC fan autonomisme, val més que tornin a convocar eleccions.

Però el fet és que una moció de censura contra Torra és inviable. No ho és aritmèticament, però sí que ho és políticament. La llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern estableix que s’ha de proposar un candidat alternatiu i que aquest ha d’aconseguir la majoria absoluta de la cambra. I aquesta és una opció impossible tenint en compte que ERC, si aquesta fos la seva intenció, hauria de posar-se d’acord almenys amb Ciutadans per a presentar un candidat alternatiu que reunís una majoria absoluta dels vots, una possibilitat que avui sembla impensable.

Hi ha la possibilitat que l’unionisme en bloc registri una moció de censura, amb un candidat unionista, contra Torra bo i sabent que no tindria cap possibilitat d’èxit. Motivaria, això sí, un debat tens al parlament i obligaria tots els grups a manifestar-se, cosa que podria posar en qüestió la majoria independentista del parlament.

Un govern de JxCat en minoria?

Si la tensió dins l’independentisme es desboca, però, i ERC exigeix eleccions, Torra fins i tot podria arribar a canviar els consellers d’ERC i crear un govern monocolor. JxCat podria mantenir així la presidència i romandre en una minoria esquifida al parlament com a mínim durant uns mesos o fins i tot si fos capaç de resistir la pressió fins al final de la legislatura ja que si no hi ha una moció de censura l’única manera de canviar el president de la Generalitat és a través d’unes eleccions convocades per ell mateix. O a través d’un ús pervertit de la constitució espanyola, aplicant de nou l’article 155.
Informa:VILAWEB.CAT (24-9-2019)

335 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: