NOMÉS JUNTS PER CATALUNYA APOSTA FORT PER LES ELECCIONS AL CONSELL DE LA REPÚBLICA

“Només Junts per Catalunya aposta fort per les eleccions al Consell per la República”.
Més d’un 75% dels candidats que aspiren al terç de places destinades a càrrecs electes són membres del partit del president Carles Puigdemont.

( XAVIER PUIG )
El Consell per la República segueix fent passos en la seva organització interna sense rebre massa suport d’Esquerra Republicana i la CUP. La darrera prova és la llista de candidats a l’Assemblea de Representants. Aquest òrgan, que ha de fer la funció de “parlament”, serà votat entre els afiliats al Consell entre el 29 i el 31 d’octubre. L’assemblea estarà formada per 121 escons. Dues terceres parts, 81, seran ocupades per persones que no ostenten cap càrrec electe, mentre que els 40 seients restants estan reservats per a càrrecs electes com ara regidors, diputats al Parlament, diputats al Congrés, senadors o eurodiputats.

En total, unes 500 persones han presentat candidatura per ser a l’Assemblea i han estat validades per a concórrer a les votacions. D’aquestes, només 72 son càrrecs electes. És a dir que, sobre el paper, del total de candidats, menys de la meitat quedaran fora. I és molt probable que bona part dels electes que accedeixin a tenir plaça siguin afiliats o donin suport a Junts per Catalunya, atès que aquests representen tres quartes part del total d’electes candidats.

D’aquests, destaquen el president a l’exili Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament Laura Borràs, els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí o els diputats Jordi Fàbrega, Josep Riera, Assumpció Lailla -que anava a la llista de Junts com a membre de Demòcrates-, Irene Negre o el conseller a l’exili Lluís Puig Gordi. També hi és el senador, alcalde de Ports de la Selva (Alt Empordà) i expresident de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera.

En segon lloc hi ha Esquerra Republicana a gran distància, atès que la seva aportació és tan sols de quatre electes, d’entre els quals destaca el regidor gironí Àdam Bertran. Al seu torn, la CUP aporta dos representants maresmencs, David Hernández (regidor de Sant Pol) i Ona Curto (d’Arenys de Mar). Si es té en compte Assumpció Lailla i s’hi afegeix Jordi Boada, també Demòcrates suma dos electes entre els candidats.
Subscripció al butlletí

Fora de la fracció de càrrecs electes, entre resta de candidats, més de 400, hi ha també algunes cares conegudes pel seu pas per la política o la seva projecció mediàtica, com és el cas de l’humorista Toni Albà o el tuitaire Rai López Calvet, part de Junts per Catalunya.

Per exemple hi ha l’assessor en xarxes socials del president Carles Puigdemont, Aleix Clarió; l’exdiputada de Catalunya Sí Que Es Pot, Àngels Martínez Castells; el tuitaire i portaveu de Joves Units -joventuts de JxCat-, Anthony Corey; la històrica militant del PSAN i la CUP, Blanca Serra; l’exalcaldessa de Sant Cugat del Vallès i membre de JxCat, Carmela Fortuny; l’assessora de Toni Comín al Parlament Europeu, Eulàlia Comas; l’activista i exmilitant de Terra Lliure, Frederic Bentanachs; el Mosso d’Esquadra i afiliat a Junts, Albert Donaire; el coordinador d’Acció per la República -partit que dona suport a JxCat-, Oriol Izquierdo; el director de l’oficina del president Quim Torra, Pere Cardús; l’exsenador i director del digital La República i membre del corrent crític d’ERC, Joan Puig Cordón. També consta l’exmilitant d’ERC, regidor de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) i membre d’Independentistes d’Esquerres -plataforma que dona suport a Puigdemont-, Jordi Pesarrodona; o l’exdiputat de Junts per Catalunya i membre d’Els Verds, Josep Puig Boix.

Destaca també la presència de persones que han passat o són al secretariat nacional de l’ANC o alguna de les seves sectorials, com per exemple el maresmenc Jordi Sancho o el lleidatà Jordi Alsina.

Les votacions estan distingides entre diferents districtes electorals que engloben, a banda dels diferents territoris del Principat, categories com ara “Resta del Món”, Unió Europea, Catalunya del Nord, País Valencià i Franja de Ponent o Illes Balears. En aquestes seccions hi destaquen candidats com ara l’exlíder del PSAN, Josep Guia; i el membre de Més Compromís, nova denominació del Bloc Nacionalista Valencià, Enric Capilla. També hi ha l’exeurodiputat eivissenc d’ERC Bernat Joan i l’impulsor de la vaga de docents a les Illes, Jaume Sastre.
Informa:ELTEMPS.CAT (20-X-2021)

143 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: