NOU ESTAT D’ALARMA: TOT EL QUE CAL SABER

“Nou estat d’alarma: tot el que cal saber ”
Les comunitats autònomes podran limitar l’entrada o sortida del seu territori i l’Estat fixa un toc de queda mínim entre les 23 i les 6 hores. A Catalunya va commençar a les a les 10 de la nit.

El decret de l’estat d’alarma que el govern espanyol ha aprovat en un consell de ministres extraordinari estableix un toc de queda a tot l’estat de 23h a 6h amb marge per a les CCAA de modificar-lo una hora, segons ha anunciat en roda de premsa el president espanyol, Pedro Sánchez. El decret té una durada de 15 dies però la previsió del govern espanyol és prorrogar-lo durant sis mesos, fins el 9 de maig. Entra en vigor aquesta tarda i el govern espanyol aprovarà la pròrroga aquest mateix dimarts perquè el Congrés l’aprovi la setmana que ve.

El decret també limita les reunions a sis persones i permet que els governs autonòmics restringeixin moviments entre CCAA. Les CCAA no podran decidir si apliquen o no el toc de queda però si que podran modificar-ne l’horari una hora. En queda fora només Canàries.

En roda de premsa a La Moncloa, Sánchez ha explicat que el decret disposa del dictamen favorable del Consell d’Estat i l’Advocacia de l’Estat i entrarà en vigor aquesta mateixa tarda. Segons el president espanyol, les raons per a la seva aprovació estan “plenament justificades”, i cal “transmetre la realitat” als ciutadans, que és que “estem plenament immersos a la segona onada de la pandèmia”.

“La situació és extrema”, ha afirmat, i per tant “aprovem de nou l’estat d’alarma perquè és l’eina més eficaç” per plantar cara al virus en el que serà una “batalla dura”. “Els científics apunten que malgrat que és el mateix virus aquesta onada té unes altres característiques” per la mitjana d’edat i la pressió hospitalària. Per això aquest segon estat d’alarma, ha dit, té característiques específiques.

En aquest sentit, el decret estableix que les autoritats delegades de l’estat d’alarma seran els presidents de les CCAA i l’òrgan de direcció serà el Consell Interterritorial de Sanitat, que podrà adoptar mesures per endurir-lo o alleugerir-lo segons l’evolució de la pandèmia.

El decret prohibeix la llibertat de circulació de les persones de les 23h a les 6h i només es podrà circular per causes justificades –obligacions professionals, adquirir medicaments i cures a menors- i serà d’aplicació a tot l’Estat tret de les Canàries.

Les CCAA podran modular la franja del toc de queda

Les CCAA podran modular la franja i podran decidir que la hora d’inici digui a les 10h i les 12h i la finalització entre 5h i 7h. A més les CCAA podran limitar l’entrada i sortida dels seus territoris i decidir el confinament d’un àmbit territorial inferior. En aquest àmbit també hi haurà excepcions a algunes CCAA.

A més els governs autonòmics podran limitar la permanència de persones a espais públics o privats a un màxim de 6 persones, tret dels casos de familiars que conviuen. La durada de l’estat d’alarma és de 15 dies però el govern espanyol vol que el Congrés aprovi la pròrroga la setmana que ve per estendre l’estat d’alarma durant sis mesos fins el 9 de maig. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixerà cada 15 dies al Congrés.

Debat al Congrés

El govern espanyol aprovarà amb celeritat la pròrroga de l’estat d’alarma. Malgrat que disposa de 15 dies l’aprovarà al Consell de Ministres de dimarts i el sotmetrà a criteri del Congrés aquesta mateixa setmana.

Per aconseguir la pròrroga el govern espanyol necessitarà l’aprovació del Congrés, on previsiblement disposarà dels suports dels seus socis parlamentaris. Caldrà veure si el PP s’hi suma, tot i que de fins ara ha demanat al seus territoris que no sol·licitin el toc de queda.

Sánchez ha negat que aquesta celeritat busqui separar el debat de l’estat d’alarma de les negociacions dels pressupostos. “No té sentit que esperem quinze dies per tenir aquest debat, i cec que serà molt positiu” per dotar l’Estat de “marcs estables”.

Conversa entre Sánchez i Casado

Sánchez ha mantingut aquest diumenge una conversa amb el líder del PP, Pablo Casado. En aquest sentit ha demanat “formalment” a tots els grups parlamentaris que donin suport a la pròrroga la setmana que ve, perquè “ho demanen els ciutadans, els actors econòmics i els governs autonòmics i el Ministeri de Sanitat”.

“Ni un dia més” del necessari

En tot cas Sánchez ha afirmat que quan la situació ho permeti “aixecarà l’estat d’alarma” automàticament sense “ni un dia de demora”. Segons ha apuntat, són sis mesos perquè els experts calculen que cal aquest termini per doblegar la corba de manera eficient. “El govern d’Espanya no té intenció d’estar ni un dia més del necessari” amb l’estat d’alarma, ha dit.

En aquest marc ha demanat a les CCAA que facin com el ministre de Sanitat i també compareguin cada quinze dies als seus parlaments autonòmics per retre comptes de l’aplicació de l’estat d’alarma.

Sánchez ha explicat que l’objectiu sanitari del seu govern és reduir la pandèmia fins als 25 casos per cada 100.000 habitants.

Tornarem a doblegar la corba”

Sánchez s’ha mostrat convençut que amb aquesta mesura “tornarem a doblegar la corba” i ha apel·lat als ciutadans. “Hi ha coses que no necessiten ser aprovades per a ser limitades o prohibides”, perquè “el que cal, més que estat d’alarma, és conscienciació i disciplina social”.

Quart estat d’alarma

És la quarta vegada que el govern espanyol activa l’estat d’alarma. La primera va tenir lloc el desembre del 2010, quan el govern de Zapatero va aprovar per desactivar la vaga de controladors aeris. La segona és la del març passat que va permetre decretar el confinament general de la població per plantar cara a la pandèmia del coronavirus. La tercera es va activar el 9 d’octubre per adoptar mesures a la Comunitat de Madrid.

L’estat d’alarma està recollit a l’article 116.2 de la Constitució espanyola i permet establir mesures excepcionals com la limitació dels moviments dels ciutadans. El decreta el govern per un termini màxim de 15 dies. La seva pròrroga requereix de l’aprovació per majoria simple del Congrés dels Diputats. Precedeix altres mesures més dures, com l’estat d’excepció o el de setge.

El Consell de Ministres s’ha reunit de forma extraordinària després de la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat on 10 territoris –cap del PP- es van pronunciar a favor de la mesura.

L’aprovació de l’estat d’alarma dota les Comunitats Autònomes de mecanismes jurídics que els permetin restringir la mobilitat sense topar –com en les últimes setmanes- amb els diferents criteris dels jutges que han avaluat les decisions autonòmiques. Aquesta necessitat de clarificar el marc normatiu va ser una de les peticions que la Generalitat va posar sobre la taula al Consell Interterritorial.

Tot plegat a 24 hores de la Conferència de Presidents que Sánchez ha convocat per aquest dilluns per parlar del repartiment dels fons europeus per a la recuperació. La reunió –telemàtica- comptarà amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Les CCAA podran aixecar o mantenir el toc de queda a partir del 9 de novembre segons l’evolució epidemiològica

Les Comunitats Autònomes podran mantenir o no el toc de queda decretat pel govern espanyol a partir del 9 de novembre, quan decau l’estat d’alarma aprovat aquest diumenge pel Consell de Ministres. Així ho apunten fonts de La Moncloa i del Ministeri de Sanitat, que assenyalen que un cop superats els 15 dies d’aquest estat d’alarma la pròrroga dotarà els territoris de la capacitat d’aprovar qüestions com aquesta segons la situació epidemiològica. Cada president podrà activar o desactivar el toc de queda i la resta de mesures, de manera que si la situació millora les podrà mantenir, i si no disposa d’un instrument per mantenir-les.

El toc de queda a Catalunya serà finalment entre les 22 i les 6 hores i els establiments hauran de tancar a les 21 hores

El toc de queda a Catalunya serà finalment entre les 22 i les 6 hores, segons ha informat el Govern, que apunta que els establiments oberts al públic hauran de tancar a les 21 hores. El Govern contempla excepcions, especialment per permetre els desplaçaments de tornada a casa. Les comunicarà en roda de premsa a les 18 hores, després de la reunió del Procicat, prevista per a les 16 h. A més, aquest migdia s’ha reunit el Comitè Executiu de Crisi per a la covid-19. A les 13 hores, el vicepresident amb funcions de president, la consellera portaveu i els titulars d’Interior i Salut s’han reunit amb representants del món local. Abans del Procicat hi haurà una nova reunió del comitè de crisi.


Excepcions al toc de queda a Catalunya: sector cultural, desplaçaments laborals, passejar el gos i sortides sanitàries

El Procicat ha detallat les excepcions que hi haurà al toc de queda a partir d’aquest diumenge. En general, la circulació i els desplaçaments resten prohibits entre les 10 de la nit i les sis del matí. Es podrà sortir per assistència sanitària d’urgència o de farmàcia; el desplaçament laboral per anar i tornar de treballar; per fer cura de persones grans, menors d’edat, dependents o vulnerables per motius inajornables; o el retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge. D’altra banda, es permet passejar el gos de les 4 a les 6 del matí. En la primera nit, els dispositius policials tindran un caràcter “purament pedagògic”, segons ha anunciat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

Les excepcions inclouen les activitats culturals, que podran allargar-se fins les 22 hores i que els assistents tornin a casa seva entre les 22 hores i les 23 hores. Tot i que a la roda de premsa s’havia apuntat que la restauració hauria de tancar a les nou de la nit, també pel que fa als serveis a domicili i la recollida amb cita prèvia, finalment podrà repartir a domicili fins a les 22 hores. El subdirector de Protecció Civil Sergio Delgado havia argumentat en roda de premsa la necessitat que la restauració també acabés el repartiment a les 21 hores per evitar sopars en grups als domicilis.

En canvi, els serveis, el comerç minorista, les activitats esportives i recreatives i els espais públics hauran de tancar a les 21 hores.a

En la franja del toc de queda, els ciutadans que surtin de casa hauran de dur un document d’autorresponsabilitat, que ja està al web del Departament d’Interior, on detallin els justificants pels quals estan al carrer. Pel que fa als treballadors que facin horari nocturn, se’ls demana que s’hi desplacin només en els casos que no sigui possible el teletreball i que duguin un certificat de l’empresa o documentació que ho acrediti.

El conseller i el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, han explicat que aquesta primera nit de toc de queda -un concepte que no han utilitzat i que han substituït per “confinament nocturn”- els dispositius policials tindran un caràcter “pedagògic i purament didàctic”. Sàmper ha assegurat que no vol ser una mesura “coercitiva” ni amb voluntat recaptatòria, tot i que un cop implementada es podrà sancionar les persones que l’incompleixin amb multes d’entre 600 i 3.000 euros. Ha assegurat que aquesta mesura ha esdevingut “indispensable i impossible de no fer” després que ja l’hagin adoptat altres països de l’entorn per combatre la pandèmia.

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha confirmat que en el primer dispositiu d’aquest diumenge, d’un miler d’agents, s’informarà els ciutadans de la nova mesura. També ha demanat “col·laboració” als catalans perquè sempre que hagin de sortir al carrer de nit duguin la documentació que acrediti que tenen una raó contemplada per les noves normes per “simplificar” la feina dels Mossos.

Així, Sallent ha recomanat dur, per exemple, l’entrada del cine quan es torni cap a casa després d’una sessió “perquè donarà versemblança” o una bossa d’esport si tornen d’un entrenament o altres elements que ho puguin fer creïble. “En cap cas anirem a buscar la denúncia del ciutadà per la mera denúncia, no es tracta d’això”, ha reiterat.

El subdirector de Protecció Civil també ha explicat que no es preveu fer cap canvi en els transports públics. Continuaran amb el funcionament ordinari perquè durant el dia es reclama que es potenciï el teletreball i durant la nit cap “no penalitzar” les persones que s’hagin de desplaçar “de manera inajornable”. Delgado ha insistit també que les mesures que el Procicat havia pres fins ara per controlar la pandèmia -com la reducció d’aforaments- continuen vigents.

Sàmper ha fet una crida a la responsabilitat a la ciutadania, ha assegurat que els polítics també se’n fan responsables i ha empatitzat amb el patiment que poden estar passant molts catalans: “Ho passem tots molt malament, la situació és crítica, la vacuna no arriba i el remei tampoc”, ha admès. Però s’ha compromès a ser capaços d’encarar la segona onada “d’una altra manera” després de l’experiència adquirida en la primera onada de la pandèmia.
Informa:ELTEMPS.CAT (26-10-2020)

229 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: