NOU TRIOMF DE VOX: EL TC ADMET A TRÀMIT EL RECURS CONTRA EL FONS DE RISCOS DEL GOVERN

El Tribunal Constitucional ha adm√®s a tr√†mit el recurs de Vox contra la creaci√≥ del fons creat pel Govern per avalar les fiances de 5,4 milions d’euros imposades pel Tribunal de Comptes a c√†rrecs i exc√†rrecs de la Generalitat per presumptes irregularitats en la pol√≠tica d’acci√≥ exterior. El responsable jur√≠dic de Vox, Juan Cremades, ha assegurat que es tracta d'”un primer pas que demostra que el partit far√† totes les batalles en els tribunals perqu√® es respecti la legalitat” a Catalunya, recull la formaci√≥ aquest diumenge en un comunicat.

Tal com va defensar el conseller d’Economia, Jaume Gir√≥, quan es va crear, es tracta d’un Fons Complementari de Riscos amb 10 milions d’euros que, en paraules del conseller, t√© l’objectiu de “protegir tots els servidors p√ļblics”. El l√≠der de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha defensat que el partit t√© la intenci√≥ de posar fi a una etapa “nefasta, liderada pel separatisme i les seves corretges de transmissi√≥”. En un comunicat, Garriga ha assegurat que el partit no ha arribat al Parlament per “escalfar la cadira”, sin√≥ per posar fi a aquesta etapa que nom√©s ha comportat “ru√Įna i divisi√≥”.
Fiscalia s’hi oposa

D’altra banda, dilluns, la Fiscalia Superior de Catalunya es va oposar a l’admissi√≥ a tr√†mit de les querelles i den√ļncies de Vox, Cs i Convivencia C√≠vica Catalana contra el Govern per l’aprovaci√≥ del decret llei dels avals de l’Institut Catal√† de Finances als encausats per l’acci√≥ exterior de la Generalitat en el Tribunal de Comptes. “La mera articulaci√≥ d’un mecanisme d’aval que, de manera provisional, garanteixi les exig√®ncies cautelars d’un procediment judicial o administratiu que involucri un funcionari o autoritat, no implica en si mateixa que causi un perjudici al patrimoni p√ļblic ni, per tant, un delicte de malversaci√≥ de fons p√ļblics”, diu l’escrit del ministeri p√ļblic.
Avals rebutjats

A mitjans d’octubre, el Tribunal de Comptes va rebutjar els avals de l’ICF per cobrir les fiances de 5,4 milions que reclama a 34 ex alts c√†rrecs de la Generalitat que responsabilitza de dedicar fons de pol√≠tica exterior del Govern a la promoci√≥ del proc√©s. La resoluci√≥ es va fer p√ļblica el mateix dia en qu√® la Moncloa i el PP van aconseguir arribar a un acord per desbloquejar la renovaci√≥, entre altres, d’aquest Tribunal. Abans de ser apartats, els membres d’aquest √≤rgan van resoldre sobre la carpeta independentista que tenien des d’abans de l’estiu sobre la taula.

L’ICF va assumir aquests avals despr√©s que cap entitat banc√†ria no va voler respondre davant del Fons Complementari de Riscos creat per la Conselleria d’Economia per cobrir les fiances. La delegada instructora del cas, Esperanza Garc√≠a, argumenta que ni la legislaci√≥ existent ni el mateix decret del Govern sobre el Fons Complementari no emparen “les conductes doloses o marcades per actes realitzats amb neglig√®ncia o culpa greu”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (31-X-2021)

130 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: