NOU XOC ENTRE JxCAT I ERC PER LA ILP SOBRE LA INDEPENDÈNCIA: PER A ERC ” ARA NO TOCA “

Les relacions entre JxCat i ERC al parlament han viscut avui un nou episodi de tensió arran de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que ha refusat la mesa que instava la cambra a declarar unilateralment la independència. JxCat ha votat a favor de l’admissió a tràmit, però ERC s’ha abstingut i ha impedit que tirés endavant perquè considera que la iniciativa era contrària a la llei del parlament que regula les ILP, d’acord amb l’informe dels lletrats.

El president del grup republicà, Sergi Sabrià, ha instat JxCat a registrar el text de la ILP com a proposició de llei, amb l’argument que aleshores ERC no n’impediria la tramitació perquè arribés al ple del parlament. ‘Tenen la manera de fer-ho i segur que ho faran, entenc que Costa ja ho està picant i tot’, ha dit Sabrià. Ha dit que aquesta ILP era ‘un gest de cara a la galeria’ i que ERC treballa per declarar i exercir la independència. ‘La clau és la unitat estratègica i traçar el camí conjunt per tornar a fer possible un 1-O que ens permeti guanyar definitivament’, ha conclòs.

En una conferència de premsa anterior, el vice-president primer de la cambra, Josep Costa, havia citat l’ex-presidenta Carme Forcadell per argumentar que el parlament ‘ha de ser un temple del debat’ i per refusar que la mesa sigui un ‘òrgan censor’. Sabrià li ha recomanat que es miri les declaracions de Forcadell on argumenta que una ILP no pot ser la via per declarar la independència: ‘Entenem que Costa s’ha despistat, no passa res, li podem fer arribar les declaracions. Hem de ser coherents. Segur que Costa s’ha equivocat’, ha rematat.

‘Com a mesa no exercirem la censura i no exercirem de mur de contenció contra propostes de ciutadans ni de cap grup parlamentari. I com a membre de la mesa mai em posicionaré en contra d’una iniciativa pel seu contingut o per l’opinió que pugui tenir sobre aquesta qüestió’, havia dit Costa. Ha afegit que JxCat considera que la llei que regula les ILP no és prou clara i que JxCat sempre es posarà ‘al costat que es pugui debatre i discutir de tot al parlament’. Tanmateix, JxCat de moment no es planteja registrar el text de la ILP com a proposició de llei.

Sabrià i Costa han coincidit en afirmar que aquest fet no suposarà cap impediment en la relació d’ambdós partits al govern.

La CUP, a favor de l’admissió a tràmit
La CUP creu que la ILP hauria d’haver estat admesa a tràmit. La diputada Maria Sirvent ha apuntat que més enllà d”arguments de forma’, si hi hagués ‘voluntat política perquè qualsevol ILP pugui ser debatuda a la cambra, s’hauria trobat els mecanismes formals perquè això pogués ser així’.

Sirvent ha argumentat que hauria estat interessant debatre sobre aquesta qüestió a la cambra catalana perquè la CUP es troba en un moment de ‘replantejament estratègic i d’aprenentatges de l’1-O’. ‘Quantes més iniciatives vinguin de la ciutadania i quantes més coses debati aquest parlament, millor’, ha afegit la diputada, que creu que no hi havia ‘cap problema’ en debatre aquesta qüestió.

Informa:VILAWEB.CAT (25-6-2019)

412 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: