NOVA BATUSSA ENTRE ERC I JUNTS: ARA PER LES FIANCES DEL TRIBUNAL DE COMPTES

La causa del Tribunal de Comptes sobre l’acció exterior de la Generalitat va viure una doble sacsejada aquest passat dijous amb l’anunci de la renovació dels seus consellers i la negativa de la delegada instructora a acceptar els avals de l’Institut Català de Finances per afrontar la fiança de 5,4 milions d’euros. Un nou cop per a la trentena d’ex alts càrrecs del Govern encausats, que veuen com el procediment s’encamina a un judici que pot confirmar un càstig que, per a alguns, s’afegiria al del 9-N del 2014. Tanmateix, fins i tot en aquesta situació delicada, hi ha hagut una topada entre els socis de Govern d’Esquerra i Junts per la presentació dels avals aquest divendres.

Tal i com va explicar l’ARA a l’estiu, els republicans han aportat dos milions d’euros corresponents a les despeses imputables als excàrrecs de govern entre 2016 i 2017. Això vol dir que un dels beneficiats serà el president del partit, Oriol Junqueras, però també l’expresident Carles Puigdemont. Alguns dirigents d’ERC, com el líder al Congrés, Gabriel Rufián, n’han presumit a les xarxes socials i Junts ha saltat amb un comunicat criticant el “partidisme” en la “solidaritat antirepressiva”. Fonts d’Esquerra expliquen que han mogut fitxa per evitar “l’afectació personal i familiar de desenes de persones” i que ho han fet amb coordinació amb “la resta d’organitzacions afectades”. Des de Junts, però, asseguren que s’havia pactat fer-ho tot en nom de la Caixa de Solidaritat, sense especificar qui feia les aportacions, i acusen els republicans de no complir el pacte. “ERC ha presentat els avals per salvaguardar la responsabilitat solidària que recau sobre el conseller Romeva i no ha presentat cap altre aval individualitzat. En cap moment s’ha posat en contacte amb el president Puigdemont per cap gestió relacionada amb aquest tema”, ha dit JxCat en un comunicat.

El partit de Puigdemont també ha dit que ha aportat davant el Tribunal de Comptes els diners recaptats en els darrers mesos i l’expresident Artur Mas i l’exconseller Francesc Homs els seus respectius pisos. Un total de 3,3 milions d’euros per completar la fiança.

Els moviments dels partits independentistes d’aquest divendres a la tarda s’han fet al marge de la Caixa de Solidaritat que, a través de fonts de la plataforma, lamentava la “manca de coordinació” dins l’independentisme. Aquest divendres al matí, afegeixen les mateixes fonts, s’ha fet una reunió en què s’ha acordat que dilluns la Caixa faria una aportació davant del tribunal i que substituiria amb el que pogués -no detallen encara la quantitat que tenen ara- el patrimoni personal dels investigats. Un pla que es manté, tot i que des de la plataforma asseguren que desconeixien que aquest vespre Esquerra i Junts anunciarien les seves aportacions.
Informa:ARA.CAT (15-X-2021)

171 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: