El document inclou un llistat de 45 missatges “habituals de l’independentisme”, que el Ministeri d’Exteriors qualifica de “fakes” i enfrontats als seus corresponents “facts” (“fets”), al costat d’informació detallada sobre els fets de 2017 i sobre el judici en el Tribunal Suprem i el sistema judicial espanyol.

Un dels seus 11 capítols és “El preu que Catalunya paga pel procés”, on defensa en diversos apartats, com el procés “ha danyat la llibertat de premsa”, ha deixat una economia “espantada”, una societat “fracturada” i com “ha assetjat a polítics”.

“Polítics no independentistes pateixen diàriament agressions”

El dossier també argumenta que l’1-O “no va ser un referèndum democràtic” i així doncs, justifica l’empresonament dels polítics catalansassegurant que “la llei és igual per a tots”. El text explica que “no és delicte plantejar la independència d’una comunitat o regió sense Estat a Espanya”, però assenyala que “sí és delicte desobeir al Tribunal Constitucional, aprovar lleis per a derogar la Constitució i l’Estatut d’autonomia, celebrar un referèndum il·legal i després proclamar la independència unilateralment”.

En aquesta línia, el document sosté que “el procés ha provocat menys creixement econòmic, més pobresa i més exili laboral de joves” i xifra en 5.350 les empreses i bancs “que han abandonat Catalunya des d’octubre de 2017”. També afirma que polítics no independentistes com Albert Rivera,Inés Arrimadas o Xavier García Albiol “pateixen diàriament agressions”.

Qualifica a VOX de “partit conservador”

Un altre dels capítols és la presència de VOX com a acusació popular al judici de l’1-O, destacant que encara que és objecte d’un “debat important”, pretén que els ciutadans contribueixin a l’administració de Justícia. Quan el dossier valora l’exercici d’aquesta acusació per part de VOX, s’hi refereix com a “partit conservador” i justifica que podria haver-se personat una altra formació.

Actualment aquest dossier és a les mans de la secretària d’Estat d’España Global, Irene Lozano, que s’està encarregant d’ensenyar-lo a diferents autoritats i periodistes estrangers. Igualment, l’organisme ha indicat que aquest document només és un dels molts materials que s’emmarquen en la seva labor d’informació “per a fer front a les amenaces a la reputació d’Espanya”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (11-8-2019)