NOVA OFENSIVA DELS GENOCIDES C’s CONTRA EL CATALÀ : ARA, AL TRIBUNAL DE COMPTES

Ciutadans no atura la renovada ofensiva contra la immersiĂł lingßística, rellançada arran del cas de l’escola de Canet de Mar i posteriorment dues mĂŠs en què el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de JustĂ­cia de Catalunya van obligar a imposar un 25% de castellĂ  com a llengua vehicular a causa de la demanda d’una famĂ­lia. Ara, Ciutadans ha confirmat que portarĂ  al Tribunal de Comptes la campanya de premsa del Govern de la Generalitat en defensa del catalĂ  a l’escola. L’ofensiva de Cs tĂŠ lloc en un marc d’oberta disputa amb el PSC pel vot espanyolista i de caiguda lliure de les expectatives electorals dels taronges que, a Catalunya, van arribar a ser la força guanyadora a les eleccions convocades amb el 155.

Segons els taronges, l’Executiu catalĂ  vol fer passar la campanya per una iniciativa “institucional” però respon a “interessos partidistes” i podria haver incorregut en “malversaciĂł de fons pĂşblics”. Nacho MartĂ­n Blanco, portaveu de Ciutadans al Parlament, ha explicat en una entrevista a EFE que emprendran accions a la Cambra catalana i davant els tribunals per una campanya que consideren “aberrant” i “propagandĂ­stica”. Aquesta campanya hauria aparegut, ha explicat, en “dos dels mitjans mĂŠs subvencionats per la Generalitat”, i lluny de respondre a l’interès general propi d’un missatge institucional recolliria “pur argumentari separatista”.

MartĂ­n Blanco ratificava aixĂ­ l’anunci fet al Parlament pel portaveu dels taronges, Carlos Carrizosa. La campanya de la Generalitat consisteix en una publicaciĂł amb il¡lustracions en les quals es llança el missatge de “a l’escola, catalĂ , i desprĂŠs al carrer la resta de llengĂźes”, sostĂŠ MartĂ­n Blanco, qui ha mostrat el seu rebuig al fet que, a parer seu, es compari en aquesta campanya l’Ăşs de qualsevol llengua estrangera amb la del castellĂ .

Segons MartĂ­n Blanco, la “surrealista i inversemblant suposada campanya institucional” apel¡la al professorat i al personal dels centres a desobeir la llei i les sentències del Tribunal Superior de JustĂ­cia de Catalunya (TSJC) sobre el compliment d’un 25 % d’hores lectives en castellĂ  a l’escola. C’s considera que haurien de pagar la campanya ERC i Junts, els dos partits socis del Govern, en lloc de fer-ho “tots els catalans”, motiu pel qual vol conèixer el cost i si el Tribunal de Comptes estima que es podria haver incorregut en malversaciĂł.
Discurs tremendista

En paral¡lel, la formaciĂł taronja demanarĂ  al Parlament catalĂ  “els criteris que justifiquen l’engegada de la campanya basada Ăşnicament en la propaganda habitual dels partits separatistes”. “Res tĂŠ a veure amb l’interès general. L’Ăşnica cosa que fa ĂŠs apuntalar el discurs victimista i tremendista dels separatistes i menysprear una part fonamental de la poblaciĂł catalana”, ha subratllat MartĂ­n Blanco. “A mĂŠs, nosaltres, com a oposiciĂł responsable, tambĂŠ demanarem explicacions per escrit al Govern perquè es retratin”, ha afegit.

A propòsit de la immersiĂł lingßística a Catalunya i el consens que vol reeditar el president de la Generalitat Pere Aragonès, MartĂ­n Blanco ha dit “negar la major” i ha rebutjat la idea mateixa que mai hi hagi hagut tal consens. “És fals que hi hagi consens (…) Per als catalans catalanoparlants, l’educaciĂł ĂŠs un monolingĂźisme granĂ­tic que no concedeix el mĂŠs mĂ­nim espai al castellĂ ”, ha explicat.

Per a ell, a Catalunya, principalment per part del PSC, hi ha hagut “una polĂ­tica d’apaivagament amb el nacionalisme” i el catalĂ  a l’escola, en comptes de donar-li al castellĂ  “la presència institucional i simbòlica” que, ha recordat, l’espanyol ha tingut sempre “al carrer”. Aquesta “complicitat” amb l’independentisme de la qual acusa el PSC portaria, segons MartĂ­n Blanco, al fet que no existeixi “una oposiciĂł forta al separatisme” i, per tant, que “estiguem pitjor que el 2017”.

Una bona part del creixement electoral de C’s en el moment Ă lgid del procĂŠs sota el lideratge d’InĂŠs Arrimadas es va deure al traspĂ s de vots d’antics electors del PSC que haurien retornat en les passades eleccions al Parlament al partit de Salvador Illa, la qual cosa va tornar a situar els taronges sota mĂ­nims.
Tres escoles afectades

Fa pocs dies, el Tribunal Superior de JustĂ­cia de Catalunya (TSJC) tambĂŠ va imposar un 25% de castellĂ  a l’institut Ramon Barbat i Miracle de Vila-seca (Tarragonès), la qual cosa eleva a tres les escoles afectades en les darreres setmanes, juntament amb les de Canet de Mar (Maresme) i Cubelles (Garraf). Segons va informar el diari El Mundo, la sentència considera que s’ha de fer castellĂ  en “una proporciĂł raonable”, i insta el Departament d’EducaciĂł que sigui d’un 25%, per la qual cosa el centre haurĂ  d’adequar el projecte lingßístic a aquesta disposiciĂł judicial.
Informa:ELNACIONAL.CAT (6-1-2022)

138 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: