O ENS MOVEM NOSALTRES O NO PASSARÀ RES DE RES

( ALBANO DANTE-FACH√ćN )

Fa quatre dies salt√†vem d’alegria amb la resoluci√≥ del TJUE i ara el Parlament Europeu diu que no, que Junqueras no √©s eurodiputat. Haur√≠em d’haver apr√®s fa temps que cap vict√≤ria √©s definitiva. Ni cap derrota. Qu√® fem? Els que aplaud√≠em al TJUE ara hem de demanar el Catexit a l’estil Vox? Jo crec que seria m√©s √ļtil reflexionar sobre el conjunt de la situaci√≥.

En primer lloc, no haur√≠em de perdre de vista que el TJUE √©s un estament jur√≠dic i el Parlament Europeu √©s un estament pol√≠tic. Fa un parell de setmanes, mentre a Madrid el PSOE implorava a ERC que s’abstingu√©s a la investidura, al mateix moment ten√≠em a la portaveu del PSOE al Parlament Europeu pressionant Sassoli perqu√® no reconegu√©s Junqueras com a eurodiputat, de la m√† del PP que muntava una escridassada al president itali√†. Ens hem passat anys reivindicant el valor pol√≠tic del nostre Parlament i ara veiem que aquell tamb√© ho √©s. I en pol√≠tica, de vegades es guanya i de vegades es perd. La pressi√≥ pol√≠tica ha funcionat.

Aix√≤ podria resultar desencoratjador per√≤ jo crec que tenir-ho en compta √©s fonamental. Si √©s pol√≠tic cal actuar pol√≠ticament. I aix√≤ em porta a la segona reflexi√≥: limitar la lluita col¬∑lectiva al que es pugui fer en l’√†mbit jur√≠dic √©s deixar el camp pol√≠tic en mans de l’adversari. Com vam aprendre durant el judici i com vam llegir al magn√≠fic llibre d’en Benet Salellas, Jo acuso: la defensa en judicis pol√≠tics, la l√≠nia divis√≤ria entre el fet jur√≠dic i aix√≤ pol√≠tic no √©s n√≠tida. Justament per aix√≤, deixar-ho tot en mans dels advocats √©s perill√≥s. Ells poden posar recursos, construir estrat√®gies i donar cops d’efecte. Ho han de fer. La resta no en sabem. Per√≤ aquesta estrat√®gia jur√≠dica ha d’anar lligada (i si pogu√©s ser, coordinada) a una estrat√®gia pol√≠tica. I aqu√≠ tenim diferents actors.

Per una banda, tenim la pol√≠tica representativa, all√≤ que fan els partits pol√≠tics a les institucions. Investir el PSOE o no? Quin missatge envia l’abstenci√≥? Quin missatge envia el NO? Qu√® passar√† al Parlament? Quin pes tenen les eleccions futures? Davant tot aix√≤, els ciutadans d’apeu poc podem fer, m√©s enll√† de prendre nota i, quan ens convoquin a les urnes actuar en conseq√ľ√®ncia. Aix√≤ i expressar-nos, criticar, proposar vies alternatives… o escriure articles. Sense dubte tot aix√≤ pot ajudar a anar construint consci√®ncia, arguments, diverg√®ncies i noves maneres d’entendre la realitat.

Per√≤ m√©s enll√† de la pol√≠tica representativa, tenim la pol√≠tica que fem els que no som diputats ni c√ļpula de partit. La pol√≠tica que fem cada dia entre tots i totes. Aquesta √©s, probablement, la m√©s dif√≠cil de coordinar amb una estrat√®gia jur√≠dica i representativa per√≤, alhora, la m√©s imprescindible. Els advocats han de fer la seva feina. Els partits la seva. Aix√≤ √©s necessari. Per√≤ nosaltres, com a subjectes pol√≠tics individuals i sobirans, som imprescindibles. Sembla un esl√≤gan per√≤ √©s el que hi ha: o ens movem o no passar√† res de res.

Jo segueixo amb molt d’inter√®s l’esdevenidor jur√≠dic. Veig els plens del Parlament i el Congr√©s i m’enfurismo. Per√≤ si aix√≤ t√© alguna utilitat √©s com a context d’all√≤ que hem de fer tots i totes. Comen√ßo a sospitar que hi ha uns quants, aqu√≠ i all√† que volen que ens cansem, que ens convertim en espectadors i prou. O encara pitjor: que tornem a la nostra individualitat i ens desentenguem d’all√≤ que ens afecta col¬∑lectivament. Doncs no ens ho podem permetre. Nom√©s es mour√† el Parlament, el Congr√©s i els partits que el conformen si ens movem nosaltres. Nom√©s es mouran els partits i les persones que els conformen si ens movem nosaltres. Nom√©s es mour√† Europa i els seus tribunals i parlaments si ens movem nosaltres. All√† tenim la Meridiana.

Acabo: parlant sobre la import√†ncia de la mobilitzaci√≥, una persona em va dir: “Mira, jo passo… em mobilitzar√© quan sigui per declarar la independ√®ncia, ja avisaran, per√≤ si no, em quedo a casa”. Entenc la sensaci√≥ de desengany per√≤ no comparteixo el fons. En primer lloc, perqu√® la cosa funciona justament a la inversa. Si algun dia passa ser√† perqu√® no t’has deixat de mobilitzar. Si aix√≤ no passa, mai ning√ļ et cridar√† per fer res. A tothom li va b√© que ens quedem a casa. En segon lloc, perqu√® potser cal desllorigar aquesta confusi√≥ entre “el va per llarg” i l'”√©s impossible”. Estic segur que a la Meridiana tothom t√© clar que per abandonar l’escalfor de casa al vespre i anar al tall no arribar√† ni la independ√®ncia, ni s’alliberaran els presos. Per√≤ estic segur que si encara s√≥n all√† √©s perqu√® saben que sense aix√≤, tota la resta cau com un castell de cartes. I qui diu Meridiana diu CDR, assemblees locals de tota mena, xerrades, grups de treball, gent que difon informaci√≥, penjalla√ßos i un llarg etc√®tera de gent que t√© clar que si algun dia es mou alguna cosa, √©s perqu√® hem sabut mantenir viva la convicci√≥ que all√≤ que cada un de nosaltres fa, val la pena.
Informa:ELMON.CAT (20-1-2020

262 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: