OBLIGUEN UN USUARI DE L’AMB A PARLAR CASTELLÀ PERQUÈ NO L’ENTENEN

Un usuari de les electrolineres de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) denuncia que en repetides ocasions s’ha vist obligat a canviar al castellà quan ha trucat al telèfon d’incidències perquè en català no l’entenen. El testimoni, veí de la Llacuna (Anoia), lamenta que cada vegada que es queixa per escrit de la situació li asseguren que es resoldrà, una promesa que encara no s’ha complert.
L’operador no l’entenia

L’afectat fa tres anys que utilitza regularment les electrolineres situades a l’àrea metropolitana de Barcelona com ara Pallejà i Barberà del Vallès, per carregar el seu cotxe elèctric. Aquests punts de recàrrega són competència de l’AMB, i qualsevol problema, com ara el mal funcionament de les màquines o l’ocupació d’una plaça durant massa temps, s’ha de resoldre a través d’un telèfon d’incidències.

El novembre del 2018 el denunciant va trucar al número per denunciar un problema d’aquesta naturalesa. En expressar-se en català, l’operador li va demanar que canviés al castellà, ja que “no l’entenia”. A causa de la situació, l’afectat depenia de la persona a l’altra banda del telèfon per resoldre la qüestió, i es va veure obligat a canviar d’idioma.
La resposta de l’AMB

Després d’aquest primer incident, l’afectat va decidir queixar-se formalment per correu electrònic davant l’AMB, recordant-los que “poder-se expressar en català amb normalitat és un dret de la ciutadania, més encara quan es tracta de serveis que presten les empreses públiques”.

Per la seva part, l’AMB va respondre que comunicaria el problema a l’empresa proveïdora, Etra Bonal, amb seu a Cornellà de Llobregat, per tal de resoldre la queixa.

Malgrat la promesa de l’AMB, el denunciant relata com ha seguit patint la mateixa situació en els últims tres anys, com a mínim en tres altres ocasions: el maig del 2019, l’abril del 2020 i el març del 2021. Després de queixar-se reiteradament per cadascun d’aquests incidents i de rebre la mateixa resposta, ha decidit denunciar-ho públicament.

En les últimes respostes a les queixes, l’AMB al·lega que “els caps de setmana, quan el telèfon d’incidències es deriva a un call center genèric”, i també “a determinades hores i dies, si la trucada és derivada a un call center extern, l’operadora no té les habilitats lingüístiques que se li suposen”.
“Només vull que m’entenguin”

L’afectat lamenta que com a mínim “la meitat de les vegades” que ha trucat al telèfon i s’ha dirigit a l’operador en català “no són capaços de prendre nota del meu nom ni número de telèfon, ni d’agafar registre de la incidència que comunico”, és a dir, de dur a terme la seva feina com és degut, i que “en totes aquestes ocasions m’he hagut de passar sempre al castellà per ser atès correctament.”

Malgrat el sentiment d’impotència arran d’aquesta situació, el denunciant reivindica que no espera que l’atenguin en català, “només vull que m’entenguin”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (16-4-2021)

359 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: