OBSERVADORS INTERNACIONALS LAMENTEN EL REBUIG DE L’ESTAT I DEL TS A L’ONU

Un grup d’observadors internacionals del judici de l’1-O lamenta en el seu informe el rebuig del Tribunal Suprem i de l’Estat espanyol d’escoltar a les recomanacions del grup de Treball sobre Detencions Arbitr√†ries de l’ONU, que ja ha em√®s dos informes reclamant la llibertat dels presos independentistes.

En les seves conclusions sobre la missi√≥ d’observaci√≥ al judici de l’1-O, els experts de l’Institut de Recerca sobre l’Autodeterminaci√≥ dels Pobles i les Independ√®ncies Nacionals (IRAI) es mostren “inquiets” perqu√® el Suprem “es permeti rebutjar les conclusions de fet i dret d’un grup de treball de les Nacions Unides com si es tract√©s d’una vulgar insol√®ncia”. Segons els observadors, que el TS desestimi considerar l’informe del grup de treball “demostra un desconeixement dels principis del dret internacional”.

En les seves conclusions sobre el judici de l’1-O, els experts de l’IRAI conclouen que es van “violar diversos drets fonamentals” dels acusats.

En aquest sentit, citen que es va vulnerar la garantia contra la detenci√≥ arbitr√†ria, el dret a un judici just, el dret a la defensa, el dret a recurs i els drets ling√ľ√≠stics dels l√≠ders encausats. A m√©s, els experts “deploren l’abs√®ncia de reconeixement a l’estatus d’observadors internacionals”.

Entre d’altres exemples, asseguren que hi ha jurisprud√®ncia d’altres inst√†ncies internacionals que apunten que “impedir la confrontaci√≥ de diversos elements de prova constitueix una violaci√≥ al dret a la defensa plena”. Es refereixen, en concret a la impossibilitat de les defenses d’ensenyar v√≠deos durant els testimonis dels agents de policia espanyols-

Pels experts, el suposat “guany de temps i efici√®ncia” va ser “marginal, gaireb√© inexistent”, de manera que s’hauria d’haver perm√®s incloure els v√≠deos durant els interrogatoris.

“En el context pol√≠tic i hist√≤ric recent, les nombroses irregularitats suggereixen que el proc√©s contra els 12 l√≠ders independentistes catalans podria ser part d’un conjunt de mesures repressores de l’Estat espanyol contra el moviment per a l’autodeterminaci√≥ de Catalunya”, diuen els observadors.

En concret, els experts expressen la seva “preocupaci√≥ davant d’un proc√©s criminal que sembla instrumentalitzat amb objectius pol√≠tics”.

L’informe de la missi√≥ d’observadors el signen tres experts internacionals en dret, Anthony Beaus√©jour, St√©fanie Tougas i Daniel Turp, que van ser a Madrid el mes d’abril per seguir el judici, i que exposen que tamb√© van col¬∑laborar amb els participants en l’International Trial Watch (ITW).

El text l’enviaran al govern espanyol i al Congr√©s dels Diputats, al Govern i Parlament de Catalunya, i a les principals organitzacions de la societat civil catalana, aix√≠ com tamb√© al Consell Europeu, la Comissi√≥ Europea i l’Eurocambra. A m√©s, i considerant l’origen dels signants, tamb√© s’enviar√† al govern i al parlament del Canad√† i a l’Assemblea nacional del Quebec i a l’executiu.
Informa:ELNACIONAL.CAT (5-7-2019)

227 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: