OBSERVADORS INTERNACIONALS, MOSSOS I GUÀRDIES CIVILS MARQUEN LA SETENA SETMANA DEL JUDICI

El reguitzell d’agents de la GuĂ rdia Civil que han anat desfilant pel Tribunal Suprem s’aturarĂ  momentĂ niament durant la setena setmana del judici de l’1-O. El dia 27, dimecres, estan previstes dues compareixences per videoconferència. La primera ĂŠs la de Felix von Grundberg, exdiputat socialdemòcrata que va acudir a Catalunya per l’1-O i que va visitar els presos polĂ­tics a Lledoners. La segona ĂŠs la de Manon Masse, diputada independentista del QuĂŠbec. Tots dos han estat demanats per la defensa de Jordi Cuixart per la seva qualitat d’observadors del referèndum.

L’endemĂ , dia 28, s’encarregaran de testificar cinc mossos d’esquadra. El gran moment de la cinquena setmana del judici -ja en fa dues- va ser la declaraciĂł de Josep LluĂ­s Trapero, major del cos i excap de la policia catalana, que va descarregar tota la responsabilitat de l’1-O en el Govern, va acusar l’executiu de “confondre” la ciutadania amb el paper dels Mossos i va revelar un pla per detenir Carles Puigdemont i el seu executiu amb la vista posada en la declaraciĂł de la independència. De moment, el testimoni mĂŠs rellevant del judici. Bona part de la resta de membres de cossos i forces de seguretat de l’Estat han atacat la policia catalana.

El testimoni de la GuĂ rdia Civil

Dilluns i dimarts, abans dels observadors i els Mossos, continuarĂ  la desfilada de guĂ rdies civils. Demanats per la Fiscalia, els funcionaris de l’institut armat han anat explicant el seu punt de vista sobre les cĂ rregues en desenes de col¡legis electorals que van derivar, segons les xifres oficials de la Generalitat, en un miler de ferits. El ministeri pĂşblic espera que el testimoni dels agents serveixi per afermar el relat de presumpta violència per part dels votants que hi va haver durant el referèndum. Tots ells han descrit un “clima d’odi” a Catalunya contra ells, ja fos l’1-O o en els escorcolls de les setmanes anteriors que buscaven el material de la votaciĂł.La intenciĂł del tribunal que presideix Manuel Marchena era la d’acabar el judici el 12 d’abril, però encara que el ritme de compareixences sigui elevat ĂŠs inviable que hi arribi a temps. Encara queden testimonis per agendar -malgrat que els polĂ­ticament mĂŠs rellevants ja han passat- i tota la part de les proves documentals, en la qual les defenses aspiren a ensenyar tots els vĂ­deos que de moment Marchena ha anat frenant. El calendari, per tant, farĂ  coincidir en el temps el judici amb la campanya electoral del 28-A i, potser, del 26-M.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (25-3-2019)
454 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: