OFENSIVA JUDICIAL DE L’ESTAT PER ANUL·LAR L’AMI DE FACTO

Des de la creació l’any 2011 de l’Associació de Municipis per la Independència, l’entitat ha patit un veritable setge judicial per part de l’advocacia de l’Estat. Un autèntica ofensiva als tribunals amb més de 600 judicis oberts. Actualment, continuen vius gairebé 250, tots a la via contenciós-administrativa. Una situació que fonts de la direcció de l’AMI qualifiquen d’un intent “d’il·legalitzar de facto l’entitat”. Una associació de la que en aquests moments en formen part més de 800 municipis i institucions del món local.

Aquestes xifres han estat analitzades aquest matí al Consell Directiu que l’entitat ha celebrat aquest matí a Sant Salvador de Guardiola. Precisament, el mateix dia que fa tres anys, la mateixa entitat concentrava els alcaldes al Palau de la Generalitat per fer costat al referèndum del Primer d’Octubre. El seu president, Josep Maria Cervera, amb els membres de la direcció i els assessors legals han fet balanç de la batalla judicial. De fet, la disparitat de sentències i resolucions, a favor i en contra de l’entitat, fan, segons fonts de l’AMI, que “trontolli no només la seguretat jurídica de l’entitat i els seus associats, sinó també l’autonomia política dels ajuntaments”.

En primer terme, l’AMI ja té tres procediments pendents de resolució al Tribunal Suprem. És la punta de l’iceberg del foc creuat que arriben bàsicament per quatre vies: la impugnació de l’adhesió dels ajuntaments a l’associació; la legalitat de les quotes, l’anul·lació de les mocions o la participació d’alguns alcaldes l’1-O. En concret, la sala contenciosa del Tribunal Suprem té pendent de resoldre les impugnacions de les adhesions de l’Ajuntament de Reus, de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Terrassa.

Així mateix, encara queden vives 20 causes contra els alcaldes que van fer costat a l’1-O. Una vintena de causes que s’arrosseguen de la querella que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza -ja traspassat-, va interposar contra 711 alcaldes. A més, hi ha una vuitantena de recursos contra la moció que va impulsar l’AMI de condemna a la monarquia dels Borbons. També cal incloure els 150 recursos que l’advocacia de l’Estat ha registrat contra adhesions d’entitats a l’AMI així com el pagament de les seves quotes.

Informa:ELMON.CAT (16-9-22020)

974 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: