OI TANT ! L’AUDIÈNCIA REFUSA INVESTIGAR ELS CAPS DE LA POLICIA ESPANYOLA PER L’1-O A BARCELONA

L’Audiència de Barcelona ha refusat d’investigar el cap dels antiavalots de la policia espanyola, el cap d’Informació i el cap de la brigada provincial d’Informació a Barcelona per l’actuació violenta de la policia durant el referèndum de l’1-O. Els magistrats desestimen la petició de la Generalitat i de diversos ferits d’investigar els tres comandaments argumentant que no hi ha indicis que es donessin ordres als agents per actuar “amb contundència” ni tampoc que es dissenyés un operatiu “sever i violent”. L’Audiència confirma la negativa del magistrat instructor, que manté com a investigats mig centenar d’agents denunciats per la violència que van exercir contra els votants.

Segons els magistrats, la suposada responsabilitat de les lesions dels ciutadans és dels agents i dels comandaments que van actuar en cadascuna de les escoles, a títol individual, però no dels seus caps, que no eren sobre el terreny. Els policies de més rang investigats són els vuit inspectors en cap de la UIP que van comandar sengles unitats als centres de votació. La Generalitat i acusacions particulars dels ferits volien anar un pas més enllà en la cadena de comandament i encausar els tres comandaments màxims –el cap de la unitat d’antiavalots i els dos de la brigada d’Informació–, perquè els consideren responsables del disseny de l’operació.

Els casos d’”ús de violència innecessària i desproporcionada” i d’”extralimitació de la força” pels agents “s’han de valorar en cada col·legi electoral i en cada cas”, remarquen. De fet, argumenten que la investigació judicial no ha pogut trobar indicis que hi hagués una “instrucció concreta” dels responsables de l’operació per actuar “amb contundència o més violència que la imprescindible” a fi d’impedir la votació.

Els vuit inspectors en cap investigats han declarat que les ordres dels seus superiors per actuar l’1-O es fonamentaven en els principis de proporcionalitat, oportunitat i ús progressiu de la força. Així constava, a més, en la instrucció prèvia a l’1-O redactada pel que era secretari d’estat de Seguretat, José Antonio Nieto, que davant el jutge es va responsabilitzar de l’operació. Així i tot, cap acusació no ha sol·licitat que declarés com a investigat, recorden els jutges.

Informa:VILAWEB.CAT (11-5-2021)

260 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: