OMELLA, ARQUEBISBE DE BARCELONA, PRESIDENT DELS BISBES ESPANYOLS

Pocs minuts despr√©s de ser nomenat president de la Confer√®ncia Episcopal Espanyola (CEE), l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, natural de Queretes (Matarranya) i de 73 anys, esbossava aquest dimarts un somriure mentre feia tota una declaraci√≥ d’intencions que pot marcar una nova l√≠nia a l’esgl√©sia espanyola. “En un bon di√†leg, tots hi podem col¬∑laborar”, ha respost quan li han preguntat per la taula de negociaci√≥ entre el govern espanyol i la Generalitat.

El nou responsable de la Confer√®ncia Episcopal Espanyola ha cridat a buscar “un cam√≠ de reconciliaci√≥ i de conviv√®ncia”. En qualsevol cas, Omella mai s’ha volgut pronunciar sobre el proc√©s sobiranista catal√† perqu√® considera que el dret a decidir √©s una q√ľesti√≥ “m√©s pol√≠tica que pastoral”. “Vaig amb l’actitud del pastor que pasturar√† l’Esgl√©sia, no soc un pol√≠tic que far√† pol√≠tica”, va dir Omella en una entrevista amb l’Ara el 2015. M√©s tard, la durant la tardor del 2017, fins i tot va intentar mediar, sense √®xit, entre Rajoy i Puigdemont la tardor del 2017 a petici√≥ d’Oriol Junqueras.

Joan Josep Omella va n√©ixer l’any 1946 a Queretes (Matarranya), a la Franja de Ponent, i es va ordenar sacerdot el 1970. Despr√©s de fer de missioner al Zaire i d’exercir de bisbe en diferents localitats com Saragossa, el 2015 es va convertir en arquebisbe de Barcelona en substituci√≥ de Llu√≠s Mart√≠nez Sistach. Els inicis al capdavant de la principal di√≤cesi catalana no van ser f√†cils: el sector m√©s conservador el considerava molt rupturista i, alhora, els m√©s pr√≤xims a l’independentisme van intentar intercedir davant la Santa Seu perqu√® el designat fos un eclesi√†stic del Principat.

El nou responsable de la Confer√®ncia Episcopal Espanyola ha fet gala aquest dimarts de la seva voluntat de ser transversal: “Quan hi ha voluntat de caminar junts, ho podem aconseguir. Quan volem enfrontar-nos, aix√≤ crea ferides. I aix√≤ no ho volem ni per a la societat ni per a l’Esgl√©sia espanyola”. El cardenal no ha volgut mullar-se sobre si pertany a un sector moderat o reformista de l’Esgl√©sia, i ha afirmat que el que cal √©s “caminar junts i no uns m√©s de pressa que els altres; en una mateixa direcci√≥ que ens marca el Papa”, i tamb√© “recuperar el gaudi i l’alegria dins de l’Esgl√©sia”.

El seu perfil, de car√†cter i de pensament, fa molt proper al papa Francesc, amb qui mant√© plena sintonia i una relaci√≥ propera i habitual, ser√† un dels valors d’Omella a l’hora de liderar la Confer√®ncia Episcopal, instituci√≥ integrada pels bisbes d’Espanya i que, sota l’autoritat del Papa, es dedica a coordinar la pastoral espanyola i decidir com es promou la vida de l’esgl√©sia i la missi√≥ evangelitzadora.

Omella ha estat elegit per majoria absoluta amb dos ter√ßos del vot secret dels 64 bisbes, arquebisbes i cardenals que podien optar al c√†rrec, i exercir√† durant els pr√≤xims quatre anys. S ‘ha imposat aix√≠ a la resta de candidats que sonaven per presidir la CEE, entre ells el cardenal Antonio Ca√Īizares, arquebisbe de Val√®ncia i membre del sector conservador de l’Esgl√©sia espanyola, i l’arquebisbe d’Oviedo, Jes√ļs Sanz, candidat proper a Antonio Mar√≠a Rouco Varela, considerat cr√≠tic amb les tesis progressistes de Francesc. Omella substituir√† el cardenal arquebisbe de Valladolid, Ricardo Bl√°zquez, que ja havia complert dos mandats consecutius en el c√†rrec.

Un perfil dialogant per a un canvi d’√®poca

En el cap√≠tol de reaccions dins l’esgl√©sia catalana, l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, felicitava el nou m√†xim representant dels bisbes espanyols, del qual deia que “encarna els valors del bon pastor” i elogiava “la seva capacitat de di√†leg amb tothom”, aix√≠ com “el seu comprom√≠s d’estar al costat de totes les persones, especialment les m√©s febles i desafavorides”.

El bisbe Soler, que sempre s’ha expressat favorable al dret a decidir de Catalunya, expressava aix√≠ les esperances de millorar la sintonia respecte a l’antecessor d’Omella, un Ricardo Bl√°zquez que va censurar la declaraci√≥ d’independ√®ncia i va avalar l’aplicaci√≥ de l’article 155.

Altres veus de l’esgl√©sia catalana com la del rector de l’Ateneu Universitari de Sant Paci√†, Armand Puig, han valorat “molt positivament” el nomenament d’Omella. El sacerdot ha ressaltat “l’alta proporci√≥ de vots” que ha rebut. “T√© una proximitat al papa Francesc que el fa apte per al c√†rrec”, ha subratllat, i ha elogiat el seu perfil “dialogant” i la capacitat d’acostar-se a “moltes sensibilitats”. Puig ha definit Omella com una persona “molt convenient per situar-se en un canvi d’√®poca” i ha ressaltat la seva “flexibilitat, coratge i creativitat” per liderar l’Esgl√©sia espanyola. Amb aquestes virtuts, segons Puig, es pot erigir en un “interlocutor nat” entre l’Estat i la Generalitat: “√Čs una persona que intentar√† construir ponts all√† on nom√©s hi ha murs”, ha afegit.

Informa:ARA.CAT (3-3-2020)

272 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: