OMELLA, UN ARQUEBISBE SENSE MERC√ą

“Un arquebisbe sense merc√® ”
De la fredor d’Omella a l’empatia de Novell, les visites episcopals als presos pol√≠tics s√≥n un term√≤metre de l’actitud dels membres de la Tarraconense
( PEP MART√ć )

Barcelona celebra la festivitat de la Merc√® aquest dijous. Per l’Esgl√©sia √©s tamb√© festa assenyalada. La verge √©s patrona de les persones privades de llibertat i alguns bisbes solen celebrar missa en centres penitenciaris. Els presos pol√≠tics catalans viuran tamb√© aquest dia en els centres de reclusi√≥ on es troben. La presidenta Carme Forcadell a la pres√≥ de Mas d’Enric, al Catllar, a Tarragona. Dolors Bassa es troba al m√≤dul de dones de Puig de les Basses, a Girona. Oriol Junqueras, Ra√ľl Romeva, Jordi S√°nchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull s√≥n a Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.

Hi ha un mandat evang√®lic que obliga a visitar els presos. Per√≤ no sembla que tots els responsables eclesi√†stics el segueixin. La fredor i la dist√†ncia envers els presos pol√≠tics √©s la caracter√≠stica principal d’una part de l’Esgl√©sia catalana. Un fet que ha obert una ferida entre alguns prelats i les fam√≠lies dels dirigents sobiranistes condemnats per la just√≠cia espanyola. En aquest sentit, l’actitud del cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan Jos√© Omella, ha estat especialment feridora per a molts familiars. La seva decisi√≥ de no visitar els presos ha sorpr√®s especialment, ja que el prelat √©s considerat un home h√†bil i d√ļctil, a qui no agrada deixar enemics a l’esquena.

Des de l’arquebisbat de Barcelona s’explica aix√≠ el fet de no haver visitat els presos: “El senyor cardenal no ha visitat cap centre penitenciari fora del territori que compr√®n l’arxidi√≤cesi de Barcelona. Per respecte i coordinaci√≥ entre germans en l’episcopat, el senyor cardenal no ha fet cap visita a centres penitenciaris d’altres di√≤cesis”. √Čs aquest comportament el que ha accentuat la tensi√≥ entre l’arquebisbe i el gruix del sobiranisme.

ESGL√ČSIA
Els bisbes catalans irriten els fidels: silenci amb els presos, elogis al rei emèrit
Creix el malestar entre els creients per l’actitud d’indifer√®ncia de la Tarraconense respecte a les v√≠ctimes de la repressi√≥ de l’Estat i la ferida amb la Generalitat no es tan
ca

Omella √©s alhora president de la Confer√®ncia Episcopal Espanyola (CEE) i, de facto, √©s el principal l√≠der de l’Esgl√©sia catalana. Dins de l’episcopat espanyol se l’ha considerat sempre un home de l√≠nia moderada, discrepant del nucli m√©s conservador que poden representar prelats com el cardenal de Val√®ncia, Antonio Ca√Īizares.

Per√≤ des de l’inici del seu mandat a Barcelona, la seva relaci√≥ amb les institucions catalanes ha estat envoltada per la desconfian√ßa. L’octubre del 2017 va suposar la seva ruptura amb Carles Puigdemont, que va arribar a penjar-li el tel√®fon en el transcurs d’una trucada telef√≤nica en qu√®, segons el president catal√†, Omella es va mostrar molt bel¬∑ligerant i exigia la suspensi√≥ de la DUI.

Planellas sí que hi va anar

L’acitud d’Omella xoca bastant amb la de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, que √©s alhora president de la Confer√®ncia Tarraconense que aplega els tretze bisbes catalans (deu de titulars i tres d’auxiliars). Amb motiu de la festa de la Merc√®, cada any l’arquebisbe de Tarragona presideix la missa a la pres√≥ de Mas d’Enric, al Catllar. En acabar la celebraci√≥, si hi ha cap pres que vol mantenir una conversa amb ell ho pot fer. Aquell dia, Planellas va mantenir una llarga conversa amb Forcadell.

L’arxidi√≤cesi de Barcelona diu que Omella no visita els presos perqu√® no s√≥n a la seva di√≤cesi, per√≤ el de Tarragona ha anat a Lledoners

Planellas tamb√© ha visitat Lledoners i ha parlat amb diversos presos, malgrat que la pres√≥ pertany al bisbat de Vic. L’arquebisbe de Tarragona √©s considerat un home de perfil obert i pensament catalanista. De fet, el seu predecessor, Jaume Pujol, ja va visitar Forcadell en m√©s d’una ocasi√≥ durant el 2018.

L’arquebisbe Pujol, avui em√®rit, √©s membre de l’Opus Dei i va arribar a l’arxidi√≤cesi caracteritzat com a conservador. Per√≤ va ser dels prelats m√©s en√®rgics a l’hora de mostrar rebuig pels empresonaments. Pujol sempre va explicar que va sortir molt impactat de la trobada amb Forcadell, el novembre del 2018.

Vic, visites nombroses

L’actitud dels bisbes envers els presos no sempre t√© a veure amb un posicionament ideol√≤gic determinat. No √©s gaire proper als presos pol√≠tics el bisbe de Vic, Rom√† Casanova -un prelat pietista que va arribar a la seu vigatana amb l’empenta del cardenal Ricard Maria Carles-, ha visitat la pres√≥ de Lledoners diverses vegades aquests darrers anys (per Nadal, per la Mare de D√©u de la Merc√® i amb motiu d’altres activitats pastorals), i s’ha trobat amb els presos.

Des del bisbat expliquen que, a més, el delegat de pastoral penitenciària és qui té la cura pastoral de manera habitual a la presó de Lledoners, i també es troba amb els dirigents polítics i els atén.

Vives: evitar conflictes diplomàtics

Un cas particular √©s el del bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, alineat amb posicions considerades “progressistes” i catalanistes, sempre dins dels c√†nons eclesi√†stics. Segons fonts de la Tarraconense, la seva posici√≥ √©s dif√≠cil, ja que Vives √©s copr√≠ncep d’Andorra i tots els seus moviments s’han de valorar en funci√≥ de cap d’estat. El bisbe no ha visitat els presos perqu√® aix√≤ generaria un conflicte amb la diplom√†cia espanyola.

Novell, a Estremera

Un dels bisbes m√©s sensibles amb la situaci√≥ dels presos ha estat el titular de Solsona, Xavier Novell. Considerat ortodox en mat√®ria doctrinal, Novell ha estat sempre agosarat a l’hora de defensar el dret d’autodeterminaci√≥. Abans que els presos pol√≠tics tornessin a Catalunya, va anar a Estremera per visitar Joaquim Forn, per√≤ no el van deixar entrar perqu√®, segons es va dir, no s’havia tramitat correctament la petici√≥.

Novell ha visitat els presos a Lledoners. En el moment en qu√® van fer vaga de fam, el bisbat de Solsona va fer un dejuni solidari. En m√©s d’una ocasi√≥ s’ha mostrat en contra de la pres√≥ contra els l√≠ders independentistes.

Pel que fa a la resta de bisbes, han visitat els presos respectius els que en tenen en la seva diòcesi, com el titular de Girona, Francesc Pardo, que ha visitat Dolors Bassa al Puig de les Basses. El bisbe de Tortosa, el valencià Enrique Benavent, ha visitat els pares de Carme Forcadell, que és de Xerta.

La resta han optat per deixar fer els titulars de cada di√≤cesi amb centre penitenciari. √Čs el cas dels bisbes de Lleida, Salvador Gim√©nez, de terrassa, Josep √Ängel Saiz, o de Sant Feliu de Llobregat, Agust√≠ Cort√©s. El bisbat de Sant Feliu explica que Cort√©s s√≠ que visita tant els interns de les presons ubicades al territori de la di√≤cesi de Sant Feliu de Llobregat com els voluntaris que treballen a la pastoral penitenci√†ria.

Per√≤ el cas dels bisbes de petita di√≤cesi t√© poc a veure amb el de Barcelona, que √©s arquebisbe i cardenal i que, pel pes de la seva seu, simbolitza el poder eclesial. Pel que fa a Juan Jos√© Omella, la merc√® haur√† d’esperar.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (24-9-2020)

341 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: