√íMNIUM AVISA DELS PERILLS PER L’HEGEMONIA ENTRE ERC I JxCAT

El vice¬≠pre¬≠si¬≠dent d‚Äô√ímnium Cul¬≠tu¬≠ral, Mar¬≠cel Mauri, ha dema¬≠nat aquest dilluns que la pugna elec¬≠to¬≠ral entre JxCat i ERC no ‚Äúenterri‚ÄĚ els ‚Äúpro¬≠jec¬≠tes col¬∑lec¬≠tius‚ÄĚ, si b√© ha negat que el proc√©s es pugui reduir a una lluita per l‚Äôhege¬≠mo¬≠nia pol√≠tica entre les dues for¬≠ma¬≠ci¬≠ons. En decla¬≠ra¬≠ci¬≠ons a R√†dio 4, Mauri ha afir¬≠mat que ‚Äúning√ļ acaba a la pres√≥ o a l‚Äôexili‚ÄĚ per inten¬≠tar gua¬≠nyar unes elec¬≠ci¬≠ons: ‚Äúsi aix√≤ anava d‚Äôuna lluita per l‚Äôhege¬≠mo¬≠nia, no calia que ens hi pos√©ssim‚ÄĚ.

‚ÄúCom que √©s evi¬≠dent que (el proc√©s) no pot anar d‚Äôuna lluita sim¬≠ple per l‚Äôhege¬≠mo¬≠nia, cal cons¬≠truir horit¬≠zons, pro¬≠jec¬≠tes que siguin √†mpli¬≠a¬≠ment com¬≠par¬≠tits, i que les bata¬≠lles elec¬≠to¬≠rals no aca¬≠bin enter¬≠rant els pro¬≠jec¬≠tes col¬∑lec¬≠tius, que s√≥n molt m√©s amplis‚ÄĚ, ha asse¬≠gu¬≠rat.

Mauri ha recor¬≠dat que els dos par¬≠tits de moment ‚Äúgover¬≠nen junts‚ÄĚ i que les enques¬≠tes apun¬≠ten que ‚Äúestan con¬≠dem¬≠nats a enten¬≠dre‚ÄĚ despr√©s de les elec¬≠ci¬≠ons auton√≤miques. Una alter¬≠na¬≠tiva a la Gene¬≠ra¬≠li¬≠tat, ha apun¬≠tat, pas¬≠sa¬≠ria pel PSC, una for¬≠maci√≥ a la qual ha dema¬≠nat que faci ‚Äúautocr√≠tica‚ÄĚ i que demani ‚Äúdis¬≠cul¬≠pes‚ÄĚ per la seva posici√≥ durant el proc√©s, perqu√® ‚Äúha fet mal a gent de pa√≠s‚ÄĚ: ‚Äúel preu que est√† pagant l‚Äôinde¬≠pen¬≠den¬≠tisme per avan√ßar amb el seu pro¬≠jecte pol√≠tic √©s molt alt‚ÄĚ.

Ha asse­ve­rat que Òmnium Cul­tu­ral no for­marà part en el futur de la taula de diàleg de la Gene­ra­li­tat amb el govern espa­nyol perquè aquesta enti­tat no és un par­tit, si bé ha asse­gu­rat que li agra­da­ria seure amb l’exe­cu­tiu en algun moment.

Per a Mauri, la taula de di√†leg est√† ‚Äúcoixa‚ÄĚ per la part cata¬≠lana perqu√® ‚Äúhi ha per¬≠so¬≠nes que estan sub¬≠jec¬≠tes a la repressi√≥‚ÄĚ, en refer√®ncia a la situ¬≠aci√≥ judi¬≠cial del dipu¬≠tat d‚ÄôERC Josep Maria Jov√©, pro¬≠ces¬≠sat pel seu paper en l‚Äô1-O, i a la pos¬≠si¬≠ble inha¬≠bi¬≠li¬≠taci√≥ del pre¬≠si¬≠dent de la Gene¬≠ra¬≠li¬≠tat, Quim Torra.

Tamb√© ha indi¬≠cat que al pre¬≠si¬≠dent del govern espa¬≠nyol, Pedro S√°nchez, hau¬≠ria de fer-lo refle¬≠xi¬≠o¬≠nar ‚Äúque hi hagi gent a la pres√≥ per diri¬≠gir mani¬≠fes¬≠ta¬≠ci¬≠ons pac√≠fiques‚ÄĚ i ha rei¬≠te¬≠rat que est√† a les seves mans fer una llei d‚Äôamnis¬≠tia per als pre¬≠sos inde¬≠pen¬≠den¬≠tis¬≠tes.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (9-3-2020)

288 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: