ÒMNIUM DEMANA AMB UNA PROJECCIÓ LA TRANSFORMACIÓ DE LA COMISSARIA DE LA VIA LAIETANA EN ESPAI “DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA “

Òmnium Cultural, juntament amb entitats memorialistes, ha demanat aquest divendres que la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana es converteixi en un espai de memòria democràtica amb un acte en què han projectat a la façana de l’edifici el reclam “memòria contra la impunitat”, així com els rostres de persones torturades. Algunes d’elles han participat a l’acte i han descrit la comissaria com una “casa dels horrors”, en paraules de Blanca Serra, que hi va ser torturada després de la mort del dictador Francisco Franco, o un espai “d’immens dolor”, segons Carles Vallejo, president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme. Pilar Rebaque ha dit que la tortura tenia un “biaix de gènere, amb contingut sexual i obscè”.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat que “perquè la comissaria de Via Laietana Laietana sigui un espai de memòria, ha de deixar de ser un espai de repressió” i ha demanat que no s’inverteixi “ni un sol euro públic” en aquest edifici com a Prefectura de la Policia Nacional, a diferència del que preveuen els pressupostos del govern espanyol que s’estan negociant. Cuixart ha afegit que la comissaria també és un “símbol de la brutalitat policial”.

Pilar Rebaque, que va ser torturada durant el franquisme en aquesta comissaria, ha afirmat que Via Laietana ha estat un “centre de tortures” i ha representat “repressió”, “humiliació” i “vexació”. “Ens volien humiliar, degradar, vexar, embrutir perquè érem dones”, ha afirmat sobre les tortures que va patir pel fet de ser “dona dissident”.

Blanca Serra ha explicat que la van torturar a la comissaria ja mort el dictador Franco, “en ple règim nou, considerat democràtic”, ha recalcat. Serra ha parlat de la comIssaria com uan “casa dels horrors” i ha assenyalat que és una “vergonya” que els pressupostos que es debaten tinguin una partida per a aquest edifici.

Per la seva banda, Carles Vallejo, ha advertit que mentre la Prefectura de la policia continuï en aquest edifici “l’ombra del seu passat franquista seguirà projectant-se sobre els seus actuals inquilins” i ha assenyalat que és “necessari resignificar” aquest lloc com a centre d’interpretació per proposar un debat a la societat.

Norma Pedemonte, advocada de persones que han denunciat tortures a la comissaria en les protestes per la sentència de l’1-0, també ha parlat d’escenes terribles que expliquen que hi van viure.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-XI-2021)

139 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: