ÒMNIUM ENGEGA UNA GRAN CAMPANYA INTERNACIONAL PER DENUNCIAR EL ” JUDICI A LA DEMOCRÀCIA “

‘Democracy on trial’, (“La democràcia a judici’) és la campanya internacional que Òmnium Cultural ha presentat aquest divendres al migdia per denunciar la vulneració de drets per part de l’Estat espanyol del seu president, Jordi Cuixart, i de tots els altres presos polítics. Ho ha fet el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, acompanyat d’Olivier Peter, advocat de l’equip de defensa del president d’Òmnium, que ja porta 522 dies empresonat. En una roda de premsa al Convent de Sant Agustí de Barcelona, on hi ha assistit la dona de Cuixart, Txell Bonet, Mauri ha explicat que ‘Democracy on trial’ és la part internacional de la gran campanya ‘Jo acuso’, i que l’objectiu és “preparar el terreny de joc perquè aquesta batalla també es juga a Europa”.

Per aquest motiu, des d’Òmnium, s’intensificaran les accions arreu d’Europa, que s’estan duent a terme des de Barcelona -on l’entitat hi té la seu-, des de Madrid -on hi ha un equip desplaçat per seguir el judici i atendre els mitjans de comunicació-, i des de Brussel·les -on Òmnium va obrir una delegació-. Tot això amb “la voluntat d’implicar el màxim nombre de persones de la societat civil europea en aquest cas”, en paraules de Marcel Mauri. “Volem sensibilitzar i conscienciar a la ciutadania d’arreu d’Europa”, ha insistit, i ha denunciat que “el retrocés democràtic que pateix l’Estat espanyol és un cop molt dur als valors que haurien de ser l’epicentre de la Unió Europea”. La campanya internacional que ha presentat aquest divendres Òmnium compta amb tres grans línies: la de les relacions internacionals, la jurídica i la de comunicació.

El camí a Estrasburg

Per la seva banda, l’advocat de la defensa de Cuixart, Olivier Peter, ha explicat que s’està “preparant el camí perquè aquest cas acabi davant d’una jurisdicció internacional, perquè entenem que el Suprem no és un tribunal imparcial”, i ha avisat que “parlem d’Estrasburg però no descartem altres jurisdiccions o organismes”. En aquest sentit, ha dit que s’al·legaran vulneracions de drets fonamentals, com el de reunió pacífica, la detenció arbitrària i el dubte sobre que s’estigui produint un judici just, i ha denunciat que “és un judici contra la democràcia i l’exercici dels drets fonamentals”. Segons Peter, el govern espanyol està fent tot el possible per silenciar la seva mala gestió del conflicte amb Catalunya”.

Relacions internacionals

Pel que fa a les relacions internacionals, Òmnium intensificarà les seves accions. Si bé ja s’han produït centenars de reunions amb organismes internacionals de drets humans i desenes de membres de parlaments europeus, així com s’han organitzat nombrosos actes públics arreu d’Europa, se’n faran encara més, com un a Berlín properament. A més, es buscaran altres posicionaments d’ONG de Drets Humans Internacionals, i es farà més feina amb organismes internacionals. Peter ho ha justificat assegurant que aquest “no és un assumpte intern”, perquè Cuixart “és un ciutadà europeu, i Espanya s’ha compromès amb altres estats a complir uns compromisos molt clar en matèria de drets humans”. “Si Europa accepta tenir presos polítics a les seves presons, com pot expressar-se sobre altres situacions que es produeixen al món?”, s’ha preguntat l’advocat de la defensa del president d’Òmnium, que ha avisat que “no estem defensant una persona concreta sinó uns drets de tothom”. “El que està fent Espanya portarà a una condemna clara d’una, o més, jurisdiccions internacionals”, ha sentenciat amb contundència Peter.

Comunicació

Per la seva banda, Mauri ha explicat tot el que fa referència a les accions de comunicació que es faran des d’Òmnium, que es basen en dues grans idees: una campanya de difusió a la premsa internacional i una campanya de comunicació digital de gran abast. L’objectiu que busca denunciar l’entitat sobiranista amb aquestes accions és el de denunciar tres aspectes claus: “La vulneració fragant de drets que s’està produint, explicar el cas Cuixart, com a líder de la societat civil, i explicar el fet que hi hagi l’extrema dreta de Vox participant en el judici al Suprem”, ha assenyalat Mauri.

Tot això, per aconseguir “generar un clima d’opinió positiu a l’alliberament dels presos i una solució política a la situació de Catalunya, així com que una part dels europeus es mobilitzin amb accions digitals sobre els seus propis governants”. Alhora, Òmnium busca “incrementar la informació que la ciutadania europea rep sobre el que està passant a Catalunya” i té la voluntat “d’impactar sobre un públic potencial de 20 milions d’europeus”. A més, l’entitat ha preparat un breu documental titulat ‘Europe needs you more than ever’:

Informa:ELMON.CAT (22-3-2019)

1.275 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: